Rembert Dodoens Cruydtboeck

Ik bezit een exemplaar van het het Cruydtboeck van Rembert Dodoens, uitgegeven in 1644 door Moretus. Dit exemplaar werd in 1973 hersteld. We zijn benieuwd hoe zeldzaam en waardevol het Cruydtboeck wel is.

De botanicus Rembert Dodoens (Mechelen, 1517 – Leiden, 1585) werd ook in zijn tijd internationaal gewaardeerd voor zijn publicatie van Het Cruydt-Boeck in 1554. Dodoens was als arts actief, en was van 1575 tot 1578 ondermeer keizerlijk lijfarts in Wenen. In 1582 werd hem een leerstoel aangeboden aan de universiteit van Leiden, de stad waar veel protestantse Vlamingen zich vestigden.

Wetenschappelijk

Door zijn ervaring als arts schreef Dodoens een wetenschappelijk kruidenboek dat komaf maakte met het bijgeloof met betrekking tot de plantkunde. Ook zijn classificatie van de planten was wetenschappelijk en modern opgevat. Het Cruydtboeck kende dan ook vele vertalingen en heruitgaven. Deze heruitgave, uitgebreid en herwerkt, werd in 1644 gedrukt bij Baltasar Moretus in Antwerpen. Het is uiteraard een zeldzaam en gezocht boek. De waarde ligt rond de 3000 à 3500 euro, afhankelijk van de originaliteit en staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content