Ersatz antiek

19/04/16 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Bron: Knack Weekend

Ik vond deze beker in het dorp op een rommelmarkt. Hij is aan de voet weer gerepareerd, maar staat krom. Heel de beker is onregelmatig. Er staan een soort muziekmakende engelen op denk ik en de handvaten hebben kleine leeuwenkopjes. Binnenin zit een soort schroef of moer blijkbaar.

Is dit een oude beker of eerder recent en niet zo regelmatig gemaakt? Hij is vrij zwaar en aan de buitenkant koperkleurig en uitgeslagen, binnenkant is grijzer.

Ersatz antiek

Zamac © z

Ersatz

EInd 19de eeuw werden we overdonderd door de eerste consumptiegoederen. En net zoals nu zat daar onwaarschijnlijk veel troep, namaak tussen. Nieuwe technologische snufjes lieten toe om van alles en nog wat na te bootsen en het er ook nog rijk te laten uitzien, terwijl het goedkope serieproducten waren. Zo goten de bronsgieterijen voor de gewone man objecten in zamac, een zinklegering. Dit is een voorbeeld van 19de eeuwse ersatz. Het object gaat terug op uiterst kostbare voorbeelden uit de renaissance, maar is een goedkope nabootsing van industriële makelij. De waard is zeer gering: 10 euro. Maar altijd leuk als decoratie in een bruine kroeg!

Lees meer over:

Onze partners