Een geheimzinnige baksteen

Een bijzondere haardsteen © d

Het gaat om een oude haardtegel, zie bijlage. Ik zocht er weer zelf al wat over op en dit soort tegels zou uit de 16de en 17de eeuw stammen. Blijkbaar zijn ze vaak gedateerd en inderdaad, bij nader onderzoek merk ik uiterst links het cijfer ‘1’ op, in het midden een ‘6’ en misschien een tweede ‘1’. Wat er rechts stond kan ik niet meer uitmaken, maar ’t zou dus om een tegel uit 161? kunnen gaan?

Heb jij meer info over bijvoorbeeld de regio waar deze werden vervaardigd (ik vond al België en Nederland), en vooral, waar je deze terug kon vinden? Ik vermoed toch eerder in de woningen van beter gestelde burgers, aangezien het sowieso een stenen haard veronderstelde? En kan de iconografie hier een aanduiding zijn? Er staan twee wapenschilden op, waaronder eentje met een soort adelaar wat mij aan Duitsland doet denken.

Een antieke haardsteen.

Het gaat inderdaad om een haardsteen. Deze stenen zijn gebakken van vuurvaste klei en werden aangebracht op de stookplaats in de haard. Bij de oudere types, vooral uit de zestiende eeuw, beperkte het veld zich tot de eigenlijke brandplaats en heeft het de grootte van een haardplaat. Later, in de 17de en 18de eeuw, werden er grotere velden aangebracht. Deze haardsteen stamt uit het begin van de 17de eeuw. Deze stenen werden veelvuldig gebruikt in de de Rijn- en Maasstreek. Je komt ze tegen van het Luikse tot diep in Duitsland. Dit kan een Duitse haardsteen zijn. In Vlaanderen komen ze veel minder voor. De haardstenen die je in Vlaanderen aantreft zijn meestal 16de eeuws. Er zijn vindplaatsen bekent in Brugge, Gent en Antwerpen. Haardstenen zijn leuke verzamelobjecten. Ze werden door middel van een mal verfraaid met onder meer wapenschilden. Maar er komen ook haardstenen voor met bijbelse voorstellingen. De waarde van deze steen ligt rond de 25 à 30 euro. We merken nog op dat haardstenen behoorlijk zeldzaam zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content