De geheimen van de vulpen onthuld in Knack Weekend

© -

We gaven onlangs de antiekrubriek van Knack Weekend een nieuwe invalshoek door via lezersbrieven actuele verzameltrends aan te boren. Deze week lees je in de rubriek Vintage van Knack Weekend een stukje over een paar schitterende oude vulpennen. Ziehier nog wat extra info voor toekomstige verzamelaars.

Je kan je natuurlijk een prachtige nieuwe vulpen aanschaffen, maar een oud exemplaar opnieuw tot leven wekken is een heerlijke uitdaging weet onze collega Jean-Paul Mulders die al jaren oude vulpennen verzamelt. En ons ook stiekem laat weten dat sommige vintage pennen soms beter schrijven…Eerst leggen we hem een Montblanc 146 voor, die de eigenaar aan enkele pennenhandelaren liet zien, maar die beweerden dat het om een imitatie ging. Niet waar dus, deze pen is 100 % origineel, uit 1960, maar heeft een gehavende punt. Mocht de punt nog goed zijn dan lag de waarde tussen de 400 en 500 euro, maar nu moet die worden vervangen en dat kost, waardoor de restwaarde 150 euro is. Niet enkel het model, ook de staat bepaalt de waarde. Montblanc is trouwens een Duits merk, ontstaan in 1906 en geproduceerd in Hamburg. De onderneming trachtte de toen al succesvolle vulpennen uit de States na te bootsen en groeide zelf uit tot een iconisch merk.

De geheimen van de vulpen onthuld in Knack Weekend
© Montblanc

Parker

De tweede pen, een Parker Victory, geproduceerd tussen 1941 en 1966 is evenzeer een klassieker. Dit is een “Mark V”, de laatste versie. Victory verwees, aldus expert Jean-Paul Mulders, vanzelfsprekend naar de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Er staat ook “AsBestos” op. Eerst dacht Jean-Paul Mulders aan een verwijzing naar een asbestbedrijf, maar het betekent eigenlijk: de onblusbare, de onverwoestbare. Wellicht was dit een amoureuze boodschap. Deze Parker Victory is een wat onderschatte pen die je op Ebay koopt voor 30 euro.

Loewy

De derde pen, de Eversharp Symphony, heeft het silhouet van een sneltrein en werd ook ontworpen door de beroemde Frans-Amerikaanse designer Raymond Loewy die zelfs treinen tekende. De pen lijkt ook wat op een Amerikaanse slee, Loewy ontwierp immers de legendarische Studebaker. Deze typisch Amerikaanse pen werd in 1948 verkocht voor 5 $! Nu is dit kleinood goed voor 80 euro. Al deze pennen hebben 14-karaats gouden punten. Dit is eigenlijk beter dan de 18 of 21 karaat van moderne pennen.

De vulpennenmarkt

Jean-Paul Mulders legt ons in een notendop uit welke pennen gezocht zijn. Zijn antwoord is tweeledig: “eigenlijk kan je daar niet echt op antwoorden, omdat er destijds, voor- en na de oorlog ontelbaar veel merken waren. Die kan je dus niet snel opnoemen.” Uiteraard zijn er de bekende topmerken die iedereen wel kent, zoals Montblanc. Vooral de Montblanc pennen van voor en net na de oorlog, jaren ’50, zijn gezocht en ook van puike kwaliteit. Daar kan je al snel 1000 euro of meer voor ophoesten. Maar er is ook het van oorsprong Duitse, maar nu Zwitserse merk Pelikan. Beroemd zijn ook de Britse merken Conway Stewart, Churchill had er zo een, dat op de Belgische markt kwam onder de naam Le Tigre, en Onoto. En uiteraard ook de Amerikaanse merken Sheaffer en Parker. Zoals Mulders opmerkt zijn dit slechts enkele van de talrijke namen. De mooiste pennen zijn van voor de jaren ’60 toen de balpen doorbrak en de vulpen wat uit de markt prees. De prijzen hangen van vele factoren af, uiteraard speelt de staat er rol, maar ook de zeldzaamheid. Een speciale uitvoering jaagt de prijs serieus op. Je hebt goede vintagepennen, ideaal voor dagelijks gebruik, vanaf 30 à 50 euro. De dure pennen kosten al snel 1000 euro en de toppers tot 15.000 euro! Wie even uitkijkt tikt wel nog koopjes op de kop en op het net vind je heel wat informatie. Daarbij verwijst Jean-Paul Mulders vooral naar het forum www.fountainpennetwork.com waar je ook vragen kunt stellen over je bezit.

Piet Swimberghe

Waar kopen?

Je vindt heel wat pennen op veilingsites, maar net zo goed op de lokale rommelmarkt! Niet zelden verkeren ze in slechte staat, maar er kan veel worden gerestaureerd, wat uiteraard wel wat kost.

Lees meer in Knack Weekend 42 van 14 oktober 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content