Comtoise klok

Kan u mij informatie geven over deze comtoise-klok. Op het uur slaat ze twee maal. Is ze waardevol? Mvg.

De Comtoise klok.

Tot een kwart eeuwe geleden was iedereen op zoek naar een Comtoiseklok. Natuurlijk overdrijf ik wat, maar je zag ze toch veel in klassieke, met antiek gestoffeerde interieurs.

Franche Comté

.

Voor de oorsprong van de Comtoise klok moeten we naar de Franche Comté (Franse departementen Jura, Haute Saône en Doubs, nabij de Zwitserse grens). Daar werd het prototype in de 17de eeuw ontwikkeld. De vroege exemplaren zijn echter sober en simpel van stijl. Ze waren degelijk, maar zagen er dus wel anders uit. Volgens een theorie kwamen er in de 18de eeuw migranten in de streek terecht uit Catalonië waar gelijkaardige klokken werden vervaardigd. Zij zouden dit type hebben helpen ontwikkelen. Voor meer informatie daarover verwijzen we graag naar het naslagwerk dat Hans Van De Kamp ooit schreef. Hij publiceerde onder de titel ‘Klokken’ een handige wegwijzer over antieke klokken (uitgeverij Tijdstroom). Het boek (in 2 delen) is niet lange rverkrijgbaar, maar wel nog tweedehands te koop!

Koperblad.

Na 1740 kwamen de Comtoiseklokken op de markt met grote witte wijzerplaten (email). De klokken werden toen ook meer en meer versierd met koperwerk. Dit koperwerk, aanvankelijk massief gegoten, werd na 1850 van simpel geperst koperblad, zoals bij deze klok. Hierdoor zien de klokken er heel opulent en rijk uit, maar waren ze toch vrij snel en goedkoop te produceren. Ook deze klok stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw, zoals de meeste Comtoiseklokken. Deze klokken werd op vele plaatsen in Frankrijk verkocht en soms zette dan de verkoper er zijn naam op. Het kan dus dat je een Comtoise vindt waarop een Normandisch stadje wordt vermeld. Deze klokken werden in kasten gestopt, die naderhand niet zelden werden gesloopt, omdat ze bijvoorbeeld in slechte staat verkeerden. Dergelijke Comtoiseklokken in koperblad werden tot een eind in de 20ste eeuw geproduceerd in 19de eeuwse stijl. Ooit was de waarde behoorlijk, nu hoest je er weinig meer voor op dat 250 à 300 euro, soms zelfs minder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content