Brussels Aardewerk of Faience

beste piet weet u waar dit stel flesjes in aardewerk in een deze houder voor kunnen gediend hebben , ? kunt u mijn ook vertellen welk soort aardewerk het is hebben ze een bepaalde waarde ? bedankt piet mvg

Brusselse faience.

Brussel speelde een belangrijke rol in de keramieknijverheid van ons land. Zelfs een wat onderschatte rol, want vermoedelijk werd er al in de 16de eeuw te Brussel majolica in Italiaanse stijl geproduceerd, net zoals in Antwerpen. Zeker is ook dat er omstreeks het midden van de 17de eeuw “Delfts aardewerk” werd gemaakt. Dat wil zeggen blauwwitte faience in Chinese stijl en geproduceerd door uit Nederland afkomstige plateelbakkers die misschien zelfs van Zuidnederlandse herkomst waren. Want begin 17de eeuw migreerden heel wat Zuidnederlanders naar het noorden.

Mombaers.

Brussel werd weerom belangrijk in de 18de eeuw toen er porselein en faience, dit is tinglazuuraardewerk, werd vervaardigd. In de 18de eeuw speelde alles hoofdzakelijk af binnen één familie, de familie Mombaers. In 1705 startte Cornelius Mombaers een bedrijf dat tot in de eerste helft van de 19de eeuw actief was. De familie splitste zich in de loop van die eeuw in verschillende ateliers die allemaal Brusselse faience produceerden. Er werd prachtige faience vervaardigd, waaronder enkele unieke decors, zoals het beroemde kopergrondecor versierd met vlinders, larven en rupsen. Dit olie- en azijnstelletje is daar een prachtig voorbeeld van. Het is dus 18de eeuws Brussels aardewerk. De waarde ligt rond de 650 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content