Antieke Zwarte Marmeren Schoorsteenpendule

14/08/13 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

Bron: Knack Weekend

Ik ben uw naam via internet tegengekomen. ik heb een mooie klok in mijn bezit: Ik ben ondertussen te weten gekomen dat de grote marmeren klok uit de jaren 1900 afkomstig zou zijn, maar alles wat u er meer over kan vertellen, alsook misschien een schatting van de waarde zou super zijn! Zou u mij op de hoogte kunnen houden aub? Alvast bedankt Met vriendelijke groeten

Antieke Zwarte Marmeren Schoorsteenpendule

Antieke Schoorsteenpendule.

Deze sierlijke schoorsteenpendule is inderdaad van rond 1900. Ze kan trouwens best iets ouder zijn. Ze is welhaast zeker van Belgische makelij en uitgevoerd in een merkwaardige stijl. De stijl is wat Oosters getint, waardoor deze schoorsteenpendule vermoedelijk te pronk stond in een Moors salon. De Moorse Salons werden destijds niet zelden als fumoir, rooksalon, gebruikt.

Noir Belge of Noir de Mazy

Waarom Belgisch? Omdat deze zwarte marmer in België werd gevonden. Ons land telt immers een van de enige plaatsen ter wereld waar dergelijke zwarte marmer werd gedolven (nu nog in kleine hoeveelheden). Specialisten hebben het over de Noir Belge, of Noir de Mazy of Noir de Golzinnes. Deze zwarte marmer wordt al eeuwen gedolven en werd toen ook al geëxporteerd. Zo komt de zwarte marmer uit het kasteel van Versailles uit België!.

Eind 19de en tot een eind in de 20ste eeuw werd die zwarte marmer gebruikt voor schoorsteenmantels en pendules. Ze werden meestal in de buurt van Mazy geproduceerd. Deze klok zal vermoedelijk ook van Belgische makelij zijn. De waarde ligt rond de 250 à 300 euro. Veel zwarte pendules zijn minder waard, maar dit exemplaar heeft een bijzondere stijl.

Lees meer over:

Onze partners