Antieke Porseleinen jardiniere

Ik heb sinds een tijdje een porselein object in mijn bezit, maar ik zou graag de functie, de stijlperiode en eventueel de waarde ervan kennen. Het is opgebouwd uit een vierkantig bakje met schuine geribde hoeken verhoogd met goud, die in krulpoten eindigen. Op elk der platte vakken is een afwisselend tafereel in miniatuur geschilderd met paradijsvogels (naar Buffon ?) en bloemen. Hartelijke dank, Bert.

JardiniĆØre Ć  oignons.

Deze prachtige bloempot is een jardiniĆØre Ć  oignons, vermoedelijk gecombineerd met een pique fleurs. Deze sierpot hoort dus op een mooi gedekte tafel of op een buffet en maakte deel uit van een servies. In de pot horen naast snijbloemen ook bloembollen. Bloembollen zijn sinds de late 16de eeuw, toen de tulpen hun intrede maakten, erg geliefd, ook nu nog.

Buffon.

Het is een erg fraai stuk porselein in de stijl van rond 1775. Het is echte rmoeilijk om op basis van deze foto’s van geringe kwaliteit een oordeel te vellen over het object. Het ziet er 18de eeuws uit, zowel door de stijl maar ook door de kwaliteit. Dergelijk porselein was in die tijd steeds van topkwaliteit. Pas in de 19de eeuw werden gelijkaardige stukken geproduceerd met een veel slordiger beschildering. Maar er werden ook fraaie nabootsingen vervaardigd van 18de eeuwse stukken. Ik kan ook de kwaliteit van het goud moeilijk inschatten. Is het deels glanzend en mat? Dat zou goed zijn, want het bewijst dan dat het om echt goud gaat dat gedeeltelijk werd gepolijst. Ik weet ook niet aan welk centrum het stuk toe te schrijven. Het ziet er zeer Frans uit, maar kan ook uit een Duits atelier komen. Rond 1770 waren bloemen en vogels overal populair, onder meer na het verschijnen van het naslagwerk van Georges Louis Buffon, de Franse bioloog, die vanaf 1749 zijn 43-delige “Histoire naturelle, gĆ©nĆ©rale et particuliĆØre” uitgaf. Dit naslagwerk vol prenten diende veel kunstenaars tot inspiratiebron. Ook Duitse en Britse porseleinateliers schilderden vogels Ć  la Buffon.

Indien het stuk 18de eeuws is, dan kan de waarde wel oplopen tot 2000 Ć  3000 euro, indien 19de eeuws is het goed voor 350 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content