antieke Mechelse stoel

Beste, Bij de verkoop van de meubelen van het kasteel van vladslo (diksmuide) kocht mijn vader deze kasteelstoel. Hij liet deze renoveren en de strozitting werd hierbij vervangen door veren. Ook het leder werd opnieuw overtrokken. Mijn vader beweerde altijd dat deze stoel van waarde is. Ondertussen is hij reeds enkele jaren overleden en ben ik toch benieuwd of hij gelijk had. Hij beweerde dat de stoel in één of andere catalogus opgenomen is maar ik weet niet dewelke. De stoel moet van eindjaren 1800 dateren (1890?) uitkijkend naar uw antwoord, beleefde groeten, griet dumont

Beste, Bij de verkoop van de meubelen van het kasteel van vladslo (diksmuide) kocht mijn vader deze kasteelstoel. Hij liet deze renoveren en de strozitting werd hierbij vervangen door veren. Ook het leder werd opnieuw overtrokken. Mijn vader beweerde altijd dat deze stoel van waarde is. Ondertussen is hij reeds enkele jaren overleden en ben ik toch benieuwd of hij gelijk had. Hij beweerde dat de stoel in Ć©Ć©n of andere catalogus opgenomen is maar ik weet niet dewelke. De stoel moet van eindjaren 1800 dateren (1890?) uitkijkend naar uw antwoord, beleefde groeten, griet dumont

Kasteelstoel.

Dit is inderdaad een kasteelstoel. Toen de neorenaissancestijl rond 1860 in de mode geraakte lieten kasteelheren zich een eetkamer inrichten in neorenaissancestijl. Dat was geen lokaal, maar een internationaal fenomeen, want de neorrenaissance werd overal gewaardeerd.

Deze stijl bleef tot begin 20ste eeuw in de mode. De Mechelse buffetten horen in deze sfeer thuis. De stijl werd rond 1880 gedemocratiseerd. Eerst voor de gewone burgerman en na 1890 ook voor Jan Modaal. Rond 1920 had ook de kleine middenklasse een neorenaissance eetkamer. Kortom deze eetkamers waren heuse statussymbolen.

Deze stoel zal van rond 1900 zijn. Met antiek leder zou de zit er mooier en antieker uitzien. Deze stoelen werden gemaakt, voornamelijk in Mechelen, naar Spaans model. Doorgaans zat er leder met koperen siernagels op. De waarde van deze stoel is gering, omdat deze stijl niet echt meer in trek is: 40 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content