Actuele Thema's »

Contacteer onze antiekexpert

Bent u op zoek naar de herkomst of waarde van antieke meubelen, een antiek schilderij, servies, object, enz....?

Stuur HIER uw aanvraag in naar onze antiek expert, kunsthistoricus en journalist Piet Swimberghe.

 

Antieke Ikoon

woensdag 25 juli 2012 om 10u08

beste,nog een ikoon waar ik niets van weet ik vond ze gewoon iets hebben.groetjes chantal.

Ikoon.

Vooreerst moet ik eerlijkheidshalve bekennen geen specialist te zijn van antieke ikonen, maar ik kan er toch wat over kwijt. Bovendien lijkt dit een oud en authentiek exemplaar.

Het woord ikoon werd afgeleid van het Griekse woord eikon dat afbeelding betekent. Het gaat dus om afbeeldingen van Christus, de heiligen of episoden uit hun leven, geschilderd op een massief houten paneel en dit volgens een welbepaalde, traditionele wijze. Door middel van een gebed tot een ikoon zoekt men contact tot god of de heiligen. De gelovige gaat er van uit dat de kracht van de heilige via de afbeelding werkzaam is.

Er bestaan zowel kerkikonen, als huisikonen en reisikonen. Dit is een huisikoon. Elke gelovige heeft er zo een thuis, van rijk tot arm.

De techniek van het schilderen is bijzonder. De schilder vertrekt van een glad en massief stuk hout. Om het kromtrekken van het hout tegen te gaan worden er achteraan houten wiggen geplaatst. Op de voorkant wordt een linnen doek gelijmd waarop een grondlaag van krijt en lijm is aangebracht. Na de preparatie van de ondergrond en een laag bolus komt er bladgoud op. Het schilderen begint met de donkerste pigmenten, gebonden met eigeel. Als laatste worden de witte en gouden details aangebracht. Dit ikoon werd ook verrijkt met een zilveren sierplaat, een riza, Ik vermoed dat dit ikoon 19de eeuws is, maar onthou me van een precieze estimatie. 

KnackWeekend-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

ANTIEK BOEIT

We gaan op zoek naar een verhaal achter een antiek object of schilderij. We zijn benieuwd naar de herkomst en stijlperiode van antieke meubelen, kasten, stoelen, servies, ... Is het kitsch of kunst? Bij verkoop; hoe waardevol is antiek?

Aan de hand van uw foto's geeft onze Antiek Expert Piet Swimberghe een antwoord op uw vraag. Lees & leer bij over antiek en geef u over aan nostalgische gevoelens...

Nieuwsbrief

Ontvang het recentste lifestyle nieuws wekelijks in uw mailbox!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:
 

Meest gelezen

Meest gedeeld

  • Special Deco & Design
  • 10 om te zien: Nieuwe designtalenten, oude bekenden
  • Designer van het jaar: Marina Bautier

Whitepapers