Antieke Houten Engelen uit Temse

01/04/15 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:05

Bron: Knack Weekend

Geachte heer Swimberghe,

Reeds meer dan 25 jaar zijn deze houten beeldjes (engeltjes) in ons bezit. Omdat ze niet echt meer in ons interieur passen, overwegen we een verkoop ervan.

Deze 2 engeltjes zijn in ons bezit gekomen op het ogenblik dat de inboedel van de oude, niet meer gebruikte, kapel van het Godshuis van Temse werd te gelde gemaakt (via veiling en verkoop).

Deze beide engeltjes houden elk een schelp vast met 'gewijd water' en waren ingebracht in een nis (met bijpassende houten omkadering) aan weerszijden van de inkompoort van deze kapel.

Aan de hand van de historiek van deze kapel vermoed ik dat ze 19de eeuws zijn (kapel is in de eerste helft van de 19de eeuw in gebruik genomen op die plaats), tenzij ze uiteraard van een eerdere standplaats naar daar zouden zijn overgebracht.

De beeldjes zijn beide ongeveer 40 cm hoog.

Hebben ze enige waarde?

Met vriendelijke groeten,

Herman Fonck

Antieke Houten Engelen uit Temse

Antieke ENgelen © d

Antieke Engelen uit Temse.

Hetverhaal is op zich al boeiend en uiteraard de herkomst uit een godshuis kapel in Temse. Maar ik vermoed dat deze engelen ouder zijn, wellicht uit de eerste helt van de 18de eeuw. Ze zijn nog heel barok van stijl. Ze zijn van mooie kwaliteit, duidelijk Vlaams. De waarde ligt al snel rond de 1500 euro voor het paar, of meer. Binnen de lokale gemeenschap hebben ze zelfs nog een hogere waarde. Misschien weet een lokale historicus er meer over. Reageer gerust op dit bericht!

Onze partners