Antieke Delftse tegels

Delftse tegels © d

Weet u iets meer over dit lot antieke Delftse tegels?

Antieke Delftse wandtegels.

We noemen dit Delftse tegels, maar eigenlijk is deze benaming onnauwkeurig. In de Nederlandse stad Delft werd inderdaad heel wat blauw aardewerk en tegels vervaardigd, maar de meeste tegels werden buiten Delft geproduceerd in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. In centra als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Harlingen waren er meerdere tegelateliers actief. Veel antieke tegels in Vlaamse huizen werden trouwens vanuit Rotterdam geïmporteerd.

Blauw.

De blauwe kleur heeft natuurlijk alles te maken met het Chinese porselein dat men in de zeventiende eeuw nabootste. Blauw werd heel lang de modekleur. Blauw was ook een kostbaar kleur dat in gewone verf zeer duur was. In de keramiek is blauw een vrij makkelijk te produceren tint, wat meteen het succes verklaart.

Vlaamse tegels.

De gekleurde tegel linksboven werd in de 19de eeuw in Catalonië vervaardigd. De waarde ligt rond de 20 euro. De landschapstegel ernaast komt uit het atelier Pulinx te Brugge, dat actief was in de tweede helft van de 18de eeuw. De landschapjes op een dergelijk grondje en met krullende bomen naast het middenmotief zijn zeer karakterstiek. Meestal zijn deze tegels ook iets kleiner dan 13 cm. Het atelier Pulix maakte veel tegels die ook naar Gent werden uitgevoerd. De kinderspeltegel ernaast kan inderdaad uit Lille (Rijssel) komen, waar in de 18de eeuw eveneens zgn. Delftse tegels werden vervaardigd. Maar we merken ook dat er eveneens kinderspeltegels bekend zijn uit Brugse en Gentse ateliers.

De tegels van de tweede rij zijn allemaal Nederlands, 18de en 19de eeuw. De tegel met het landschapje in een medaillon is laat 19de eeuws.

Zeewezens

Naast landschapjes waren ook zeewezens populair. In de reeks van de zeewezens horen ook gewone vissen en boten. Deze tegels stammen doorgaans uit de tweede helft van de 17de en het begin van de achttiende eeuw. De oudste twee tegels zijn rechts en midden onderaan: tweede helft 17de eeuw en beiden van Noord-Nederlandse makelij. De tegels met paard en varken, daarboven, zijn 18de eeuws.

Waarde

De zeewezens en de dieren zijn, indien intact, zijn 25 à 30 euro waard. De gewone landschapjes (ook de Brugse en Rijsselse tegel) 15 à 20 euro. We kunnen algemeen stellen dat de prijzen van de antieke tegels eerder gedaald dan gestegen zijn, behalve als het gaat om uitzonderlijke voorstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content