Antieke Brusselse Literkan

beste piet , Deze antieke literkan heb ik een tijdje geleden op de kop kunnen tikken de kan is volledig met tinnen deksel , het deksel heeft geen tinmerk de zijkant van de kan is van een loodje voorzien wat is dat ? is dit een 18e of een 19e eeuwse kan , heeft dit te maken met wanneer de inhoutsmaat liter in gebruik is genomen ? heeft deze mooie kan ook een goede waarde , bedankt voor de info piet mvg .

Brusselse faience.

Antiekverzamelaars weten maar al te goed dat Brussel ooit een belangrijk ceramiekcentrum was. Op het einde van de 18de eeuw werd er niet alleen porselein vervaardigd van hoge kwaliteit, maar ook fraaie faience (tinglazuuraardewerk). In Brussel startte de productie van de faience al op in de 17de eeuw. Misschien zelfs nog vroeger. Wie weet werd er al in de 16de eeuw geen majolica vervaardigd, net zoals Antwerpen. In de 16de eeuw was Brussel immers ook een belangrijke havenstad.

Delft.

Maar in de 17de eeuw zakten enkele pottenbakkers uit Delft af naar Brussel om er een soort blauw Delfts aardewerk te maken. In het museum Broodhuis op de Grote Markt te Brussel kan je daar enkele stukken van bewonderen.

Mombaers

Maar Brussel werd vooral in de 18de en de 19de eeuw een belangrijk centrum van de faiencenijverheid. In 1724 begon ene Philippe Mombaers met een faience atelier in de Lakense straat. Ook Mombaers zou in Delft aan de slag zijn geweest. Zijn productie werd al snel een succes, want hij ontwikkelde enkele prachtige decors, ondermeer een servies versierd met vlinders en rupsen! De faiencenijverheid werd al snel een succes, waardoor er vier fabrieken acief waren. Tussen 1724 en 1839 de fabriek van de Lakense Straat van de families Mombaers, Vanden Driessche en Artoisenet, de fabriek van de Bergstraat, tussen 1751 en 1824, van de families Artoisenet, Vanden Berghe, Ghobert de Saint-Martin en Bartholeyns. Er was ook de fabriek van de Nieuwe Brugstraat, tussen 1764 en 1791, van de families Verplancke en Wouters en de fabriek buiten de Lakense poort, tussen 1791 en 1866) van de families Artoisenet, Van Bellingen en Stevens.

Literkan

Veel van de faience uit de antiekhandel, dus nogal wat literkannen en borden, komen uit de fabriek buiten de Lakense poort, die ook het langst actief was. Dit bedrijf legde zich in de 19de eeuw toe op bierkannen en kruiken die, inderdaad, niet zelden als maatbekers werden gebruikt. De aanwezigheid van een tinnen pegel, een ijkmerk, aan de rand, bewijst dit. De kan is uiteraard 19de eeuws. Het was immers Napoleon die het decimale stelsel invoerde voor de inhoudsmaten. Deze kan komt uit de ateliers van Stevens en kan dus nog midden 19de eeuws zijn. Er komen zowel Nederlandstalige als Franstalige literkannen voor. Soms staat er ook Bier op of Bierre. Deze mooie kan met zijn tinnen deksel is goed voor een 75 Ć  100 euro. Een fraai stukje antiek!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content