antiek persglas

16/10/12 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: Knack Weekend

Geachte Piet Swimberghe, zou u iets kunnen vertellen over dit bokaaltje? Mijn oma had dit, voor zover onze herinnering gaat sinds de jaren 30 in haar bezit en stond altijd op een prominente plaats. Ik heb het internet afgezocht maar niets vergelijkbaars kunnen vinden. Het is denk ik gemaakt van persglas, best wel zwaar en 11,5 cm hoog. Bij voorbaat dank.

antiek persglas

Persglas.

Het gaat inderdaad om persglas.Vroeger werd het meeste glas gegoten of geblazen in een mal. Maar in de States werd in het begin van de 19de eeuw de techniek om gesmolten glas met een handpers of hydraulische pers in een vorm te duwen, op punt gesteld. Deze techniek werd al rond 1825 door A.G. d'Artigues in de beroemde Waalse Cristalerie de Vonêche gebruikt. Daana werd deze goedkopere en snellere techniek door veel andere glasbedrijven overgenomen.Voor het pers werd een glasstoompers gebruikt.

Het persglas werd heel populair in de 19de en 20ste eeuw. Zelfs Val Saint-Lambert heeft er vervaardigd. Veel persglas komt ook uit de States of de UK. Dit glas lijkt al behoorlijk oud. De vorm en kleur verwijzen naar de Biedermeier periode, eerste helft à midden 19de eeuw. Kostbare Biedermeierglazen werden natuurlijk geslepen en niet geperst. Toch is dit een leuk en vrij zeldzaam verzamelobject, goed voor 20 euro.

Lees meer over:

Onze partners