Vonnis tegen zus en zwager Spaanse koning

17/02/17 om 05:19 - Bijgewerkt om 11:07

Bron: Anp

PALMA DE MALLORCA - De zus van de Spaanse koning Felipe VI, Cristina de Borbón y Grecia (51), en haar man Iñaki Urdangarin (49) horen vrijdagmiddag of ze in een fraudezaak schuldig zijn bevonden en tot welke veroordeling dat leidt. Ze horen bij een groep van zeventien beklaagden die terecht staan wegens fraude met overheidsgeld.

Hoofdverdachte is Urdangarin tegen wie 19,5 jaar gevangenisstraf is geëist. Hij zou in de jaren 2003-2006 als stichtingsbestuurder geknoeid hebben met miljoenen euro's overheidsgeld die voor een stichting, het Instituto Nóos, waren bedoeld. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van de regio Valencia en van de Balearen.

Zes miljoen euro zou onder Urdangarins verantwoordelijkheid zijn weggesluisd voor commerciële doeleinden. Hij zou zich zo schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Hoger beroep

Zijn vrouw Cristina, toen nog met de titel hertogin van Palma de Mallorca, wordt beschuldigd door een omstreden burgerlijke partij, het Sindicato Manos Limpios (Syndicaat Schone Handen) en niet door het Openbaar Ministerie. Manos Limpios eist wegens medeplichtigheid acht jaar cel. Dit is in het Spaanse rechtssysteem mogelijk. Het is volgens Spaanse media onwaarschijnlijk dat de rechters de visie van de zelf in opspraak geraakte Manos Limpios overnemen.

De voormalige handbalspeler Urdangarin is sinds oktober 1997 getrouwd met Cristina. Ze hebben vier kinderen. Als Urdangarin meer dan zes jaar cel krijgt, zou het Openbaar Ministerie op Mallorca hem onmiddellijk willen laten opsluiten, berichtte de krant El País. Het echtpaar verschijnt vrijdag niet op de zitting. Ze zijn in Genève waar Cristina werkt. Aangenomen wordt dat de veroordeelde partijen onmiddellijk hoger beroep aantekenen.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners