Royals en showbizz - Romances & tragedies...

11/02/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 10:47

Bron: Royals

Het koninklijke gebeuren houdt de mensen nog altijd bezig, waar ook ter wereld. En niet enkel gewone stervelingen zijn gefascineerd door gekroonde hoofden, zo blijkt. Het is zelfs opvallend hoe graag de grote sterren van het witte doek in koninklijk gezelschap vertoeven. Welkom in de wondere wereld van de koningshuizen, een wereld die voor heel veel mensen nog altijd synoniem is aan de sprookjeswereld zoals we die als kinderen leerden kennen.

Royals en showbizz - Romances & tragedies...

Ter bevestiging van zijn breuk met Charlotte deelde Gad op Instagram een filmpje van een schijnbaar romantisch haardvuur. 'Het vuur, de vlammen... Mooi om naar te kijken, niet? Het knettert, het knispert, het fonkelt. Het is zoals de liefde: je kijkt ernaar, het is goed. Maar als je dichterbij komt doet het pijn.' © .

Jammer, maar helaas: de relatie tussen Charlotte Casiraghi en Gad Elmaleh is voorbij. Meer dan vier jaar vormden de beeldschone Monegaskische prinses en de populaire komiek een tot de verbeelding sprekend koppel. Is hun breuk het zoveelste bewijs dat, in weerwil van de grote wederzijdse fascinatie, de werelden van royalty en showbizz toch niet zo makkelijk te verenigen zijn?

Het is geen hedendaags fenomeen: royals zijn gefascineerd door mensen uit de showbusiness, en omgekeerd. Sinds de nochtans vrij strenge en saaie Koningin Victoria in 1887 de legendarische 'Buffalo Bill' Cody met zijn Wild West Show naar Windsor Castle haalde voor haar gouden jubileum, zou je kunnen spreken van een bijzondere band. Een soort magnetische aantrekkingskracht tussen twee bevolkingsgroepen die allebei de liefde van het publiek nodig hebben om te overleven, maar die ook beseffen dat die genegenheid nooit definitief verworven is. Koningin Victoria mocht zelf dan wel weinig voeling hebben met het wilde Westen, ze was slim genoeg om de interesse van haar onderdanen voor de beroemde bizonjager en showman juist in te schatten. Ze besefte dat, door hem uit te nodigen, iets van zijn glorie op haar zou afstralen. En voor Buffalo Bill betekende dat optreden 'by royal command' de definitieve bezegeling van zijn roem en status.

Win-win

Zo veel is er anno 2016 niet veranderd. De vriendschap tussen de Nederlandse Koning Willem-Alexander en volkszanger René Froger is bevorderlijk voor hun beider imago. Willem-Alexander wordt er een stuk menselijker door, meer benaderbaar. Hij eigent zichzelf een 'volks' etiket toe, waardoor mensen gaan denken: 'Hij is dan wel koning maar ook een van ons.' En Froger houdt er een verhoogd aanzien en prestige aan over. Win-win voor iedereen.

Er zijn natuurlijk een heleboel overeenkomsten tussen sterren uit de showbizz en leden van een koninklijke familie. Beide groepen zijn gewend aan een leven in de spotlights en de grote mate van discipline die dat vereist. The show, ook de koninklijke, must go on. Gebroken harten, slechte nachtrust, sterfgevallen in de familie of een zere keel: je mag het publiek niet teleurstellen.

Er altijd goed uitzien is nog zo'n bekommernis die ze delen, net omdat ze onmiddellijk herkenbaar zijn. Zoals actrices het liefst niet worden betrapt met een bad hair day, wil Koningin Máxima nooit gefilmd worden als ze na een lange vliegreis landt voor een officieel bezoek omdat ze er dan niet op haar best uitziet. Een kilootje meer, een rimpeltje daar, de lenzen van de paparazzi zijn onverbiddelijk. Je bent altijd 'on parade', dus moet je er goed uitzien. En het is erg moeilijk om je privéleven ook echt privé te houden.

Geen wonder dat er een gevoel van verwantschap en wederzijdse fascinatie bestaat. Voor koning(inn)en en prins(ess)en is de verleiding groot om even achter het roodfluwelen toneelgordijn te piepen. De mensen daarachter vormen een aparte dynastie: minstens even beroemd, maar ook heel anders en, niet te vergeten, meestal zeer aantrekkelijk.

De zoon van Koningin Victoria, de latere Koning Edward VII, beleefde van 1877 tot 1880 een hartstochtelijke romance met de veelbesproken societyfiguur Lillie Langtry, toen nog niet de beroemde actrice die ze later zou worden.

De zoon van Koningin Victoria, de latere Koning Edward VII, beleefde van 1877 tot 1880 een hartstochtelijke romance met de veelbesproken societyfiguur Lillie Langtry, toen nog niet de beroemde actrice die ze later zou worden. © Isopix/Everett Collection

Romances

In 1877 was Lillie Langtry nog niet de beroemde actrice die ze later zou worden, maar een veelbesproken society-figuur, geroemd om haar schoonheid en vriendschappen met schrijvers als Oscar Wilde. De zoon van Koningin Victoria, de latere Koning Edward VII, had al veel over haar gehoord. In die tijd paste het niet voor hem om zelf contact met haar op te nemen, maar daar vond hij iets op. Hij zorgde ervoor dat een bevriende gastvrouw hen allebei uitnodigde op een etentje. Uiteraard geheel toevallig zat hij naast de bevallige Lillie, terwijl haar echtgenoot van de overkant van de tafel machteloos moest toekijken hoe zijn vrouw en de kroonprins het best met elkaar konden vinden. Hun hartstochtelijke romance duurde van 1877 tot 1880, maar ook daarna bleef Edward haar steunen in haar carrière.

Aly Khan had een aantal affaires met andere actrices, zoals Judy Garland, Kim Novak en Zsa Zsa Gabor.

Aly Khan had een aantal affaires met andere actrices, zoals Judy Garland, Kim Novak en Zsa Zsa Gabor. © Isopix/ Mary Evans Picture Library 2009 - Isopix/Everett Collection - Isopix/Everett Collection

In de 20ste eeuw werd Hollywood algauw de pool voor koninklijke maîtresses. Prins Aly Khan bijvoorbeeld onderhield een hele reeks affaires met o.a. Joan Fontaine, Zsa Zsa Gabor, Judy Garland en Kim Novak. In 1949 trouwde hij zelfs met Rita Hayworth, een van de grootste sterren van het witte doek. Het huwelijk hield niet lang stand. 'Mannen werden verliefd op Gilda (n.v.d.r.: titel van haar meest legendarische film), maar ze werden wakker naast mij', zei de actrice daarover.

Prins Aly Khan trouwde in 1949 met de Amerikaanse Rita Hayworth, een van de grootste sterren van het witte doek in die periode.

Prins Aly Khan trouwde in 1949 met de Amerikaanse Rita Hayworth, een van de grootste sterren van het witte doek in die periode.

Het huwelijk van Aly Khan en Rita Hayworth bewees ook dat er sprake was van een mentaliteitsverandering. Actrices werden niet langer gedoogd als gezelschap voor koningen en prinsen, ze werden ook aanvaard als mogelijke bruid. Dat was ooit wel anders. Toen Edward na zijn affaire met Lillie Langtry een relatie aanknoopte met wéér een actrice, Nellie Clifden, was zijn vader, Prins Albert, daar ontzettend verontwaardigd over. Hoewel hij al ernstig ziek was, bezocht hij Edward in Cambridge om hem daarover eens flink de les te lezen. Prins Albert stierf op 14 december 1861, amper twee weken na het bezoek aan Edward, en Koningin Victoria gaf haar zoon de schuld voor de dood van zijn vader. Ze schreef aan haar oudste dochter: 'Ik kan niet en zal nooit nog naar hem kijken zonder te huiveren.'

Een huwelijk tussen Prins Andrew en actrice Koo Stark was ondenkbaar in de jaren 80.

Een huwelijk tussen Prins Andrew en actrice Koo Stark was ondenkbaar in de jaren 80.

Kroonprins Frederik van Denemarken had kort voor hij zijn huidige echtgenote Mary leerde kennen, een relatie met popzangeres Maria Montell.

Kroonprins Frederik van Denemarken had kort voor hij zijn huidige echtgenote Mary leerde kennen, een relatie met popzangeres Maria Montell.

Maar er zijn nog altijd grenzen. Toen de Britse Prins Andrew begin jaren 80 zijn hart verloor aan actrice Koo Stark en met haar wilde trouwen, liet zijn vader hem weten dat zoiets 'ondenkbaar' was. In het verleden had Koo in een paar softpornofilms gespeeld die naar hedendaagse normen weinig onthullend zijn, maar haar toch als 'ongeschikt als koninklijke bruid' kwalificeerden. Mensen uit de showbizz worden niet meer bij voorbaat afgeschreven maar ze moeten wel enig prestige hebben. In Denemarken lachte Koningin Margrethe naar verluidt alleen spottend toen Kroonprins Frederik haar in 1999 zijn liefde opbiechtte voor popzangeres Maria Montell. Een popzangeres als koningin: het idee!

Het levende bewijs dat het wel kan

Prins Rainier en Prinses Grace waren het levende bewijs dat een huwelijk tussen een royal en een showbizzster wel degelijk een kans van slagen heeft.

Prins Rainier en Prinses Grace waren het levende bewijs dat een huwelijk tussen een royal en een showbizzster wel degelijk een kans van slagen heeft.

Hét grote voorbeeld van een huwelijk tussen royalty en showbusiness is natuurlijk dat van Grace Kelly en Prins Rainier van Monaco. Dat het zo'n promotioneel succes was, valt vooral op Graces conto te schrijven: ze stortte zich met hart en ziel in haar nieuwe rol als prinses, vaak ten koste van haar persoonlijke ambities. Ze heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het haar moeite kostte. 'De grootste aanpassing was dat ik in plaats van een grote Hollywoodster plots een vrouw en echtgenote moest zijn', zei ze ooit in een interview.

Trouwen met een staatshoofd betekende het einde van haar carrière als actrice. Je kon niet de twee zijn: prinses én Hollywoodster. Dat bleek duidelijk toen de beroemde regisseur Alfred Hitchcock haar in 1961 vroeg om de hoofdrol te spelen in zijn nieuwe film 'Marnie'. Grace was enthousiast en Rainier had aanvankelijk ook geen bezwaar. Maar de Monegasken, die dachten dat hun prinses het vorstendom de rug zou toekeren en terug zou gaan naar Hollywood, reageerden ontzet. Met de schrik om het hart liet Grace Hitch weten dat ze afzag van de rol. Die van prinses was belangrijker. Niet voor niets zei bisschop Brand tijdens haar begrafenis in 1982: 'Au revoir, Madame. U heeft uw contract perfect nageleefd. Getekend: Monaco.'

Hartverscheurende keuze

Cressida Bonas wou naar verluidt voorrang geven aan haar professionele ambities als actrice in plaats van aan haar relatie met de Britse Prins Harry.

Cressida Bonas wou naar verluidt voorrang geven aan haar professionele ambities als actrice in plaats van aan haar relatie met de Britse Prins Harry.

De huidige generatie actrices voelt nog weinig voor dat soort zelfopoffering. Naar verluidt liep de relatie tussen de Britse Prins Harry en de beeldschone Cressida Bonas stuk omdat zij voorrang wou geven aan haar professionele ambities als actrice.

Het blijven natuurlijk ook twee werelden, met alle verschillen van dien. Artiesten zijn vaak non-conformisten, hippies of rebellen die een hekel hebben aan strakke regels en maatschappelijke conventies vrolijk aan hun laars lappen. Dat botst onvermijdelijk met het strakke protocol dat nog altijd aan een koninklijk hof heerst. Toen Margaret, de jongere zus van de Britse Koningin Elizabeth II, in 1960 trouwde met societyfotograaf Antony Armstrong-Jones, was ze aanvankelijk gefascineerd door zijn artistieke entourage en bohemien levenswijze. Goedkope wijn drinken op zolderkamertjes, ze vond het een zalige afwisseling in vergelijking met de stijve diners op Buckingham Palace. Ze was dol op de jetsetparty's waarop ze tal van beroemdheden kon ontmoeten. Maar uiteindelijk begon het losse, het informele haar toch op te breken. Diep in haar hart bleef ze altijd een royal die niet sprak over 'mijn zus Elizabeth' maar over 'Hare Majesteit de Koningin' en die het moeilijk had als iemand haar tutoyeerde. Bovendien was zowel Prinses Margaret als Tony het gewend, elk in hun eigen kring, in de spotlights te staan. Ze gunden de ander geen plaats voor het voetlicht.

Het huwelijk tussen Prinses Margaret en de fotograaf Tony Armstrong-Jones draaide uiteindelijk op een echtscheiding uit.

Het huwelijk tussen Prinses Margaret en de fotograaf Tony Armstrong-Jones draaide uiteindelijk op een echtscheiding uit.

Caroline van Monaco en de Franse steracteur Vincent Lindon waren tussen 1990 en 1995 zeer gelukkig met elkaar, tot een voorzichtige poging tot officialisering van hun relatie op een fiasco uitliep. Tijdens een officieel diner op het paleis waarvoor Vincent voor het eerst was uitgenodigd, kwam hij al meteen in aanvaring met het protocol, dat hem een plaats had toebedeeld aan een andere tafel dan die van de prinses. Hij was nu eenmaal niet haar officiële partner, en regels zijn regels. Lindon die, in tegenstelling tot Caroline, niet met die regels was opgevoed, maakte een publieke scène, die meteen ook het einde van de relatie betekende.

En nog in Monaco duurde het huwelijk tussen Prinses Stéphanie en de Portugese acrobaat Adans Lopez Peres welgeteld één jaar: het water tussen de wereld van het circus en die van de prinses bleek toch te diep.

In het geval van Charlotte en Gad bleek vooral de afstand de grote boosdoener: terwijl hij voor zijn carrière als komiek de wereld rondreisde, bleef Charlotte vaak alleen achter. Volgens de Franse pers zocht ze haar nieuwe liefde, de Italiaanse regisseur Lamberto Sanfelice, toch weer in de wereld van de showbusiness. In Monaco lijkt het ondertussen een traditie.

Sterrenstof

Niet alle koningshuizen zijn even gevoelig voor de aantrekkingskracht van die wereld. Het Belgische hof heeft niet echt nauwe persoonlijke banden met artiesten. In Groot-Brittannië daarentegen mag actrice en Oscarwinnares Emma Thompson zich tot de intieme vrienden rekenen van Prins Charles. Zij heeft ooit over haar 'oude' vriend gezegd: 'Dansen met Charles is beter dan seks.'

Prins William en Hertogin Kate gaan verstandig om met hun relaties met film- en popsterren. Hier zien we hen in het gezelschap van acteur Tom Hanks (links), zijn echtgenote, actrice Rita Wilson (tweede van links), en actrice Nicole Kidman (in gesprek met William).

Prins William en Hertogin Kate gaan verstandig om met hun relaties met film- en popsterren. Hier zien we hen in het gezelschap van acteur Tom Hanks (links), zijn echtgenote, actrice Rita Wilson (tweede van links), en actrice Nicole Kidman (in gesprek met William).

William en Kate mengen zich geregeld onder de popsterren, maar bewaren tegelijk afstand. Zeker als het om liefdadigheidsevenementen gaat, delen ze graag de spotlights met zanger(es)s(en) als Joss Stone of Jon Bon Jovi. 'Ze gaan er erg verstandig mee om', zegt Marcia Moody, biografe van Kate, hierover. 'Ze beseffen heel goed dat een beetje sterrenstof de aandacht trekt voor goede doelen. Maar ze passen er wel voor op om zich niet te veel in te laten met bijvoorbeeld de winnaars van X-factor. Die 'sterren' kunnen morgen vergeten zijn, terwijl de populariteit van de monarchie tijdloos hoort te zijn...'

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners