Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

24/09/15 om 00:30 - Bijgewerkt op 23/09/15 om 13:35

Bron: Royals

Hoewel Prinsjesdag in feite een politiek gegeven is waarbij de koning het beleid van de regering voorleest, is de derde dinsdag van september voor heel wat Nederlanders vooral een leuke dag. Want dan verschijnen de leden van het Koninklijk Huis in vol ornaat voor de bevolking. De duizenden mensen die dit keer weer naar Den Haag waren gereisd, moesten er wel wat voor over hebben. Het regende hard en er stond een stevige wind. Maar bij het zien van hun feestelijk uitgedoste koningin, die in een japon met korte mouwen het herfstweer trotseerde, kregen velen het toch weer wat warmer.

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

© .

Meestal schijnt de zon op de derde dinsdag van september maar dit keer waren de weergoden de jaarlijkse opening van het Nederlandse parlementaire jaar niet gunstig gezind. Er was een paraplu nodig om de koning en de koningin te begeleiden van de Gouden Koets tot aan de Ridderzaal in Den Haag. Dat was natuurlijk geen ideale combinatie met de prachtige outfit van de koningin. Máxima had dit jaar gekozen voor een champagnekleurige japon in handbeschilderde zijden organza van Jan Taminiau, versierd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken.

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

Volgens haar favoriete Nederlandse ontwerper had de koningin zich laten inspireren door de Japanse zaal op Paleis Huis ten Bosch. Maar Japanse dames lopen met hele kleine stapjes en de japon die Máxima droeg, was net iets langer dan ze in gedachten had. Op de trap naar de Ridderzaal trapte ze enkele keren op de zoom. Velen vonden het ook verrassend dat de koningin een bijpassende haardecoratie van Jan Taminiau droeg in plaats van een hoed, terwijl ze normaal heel geregeld met een hoofddeksel verschijnt. Toch heeft ze hiermee de dresscode niet doorbroken. Volgens de traditie draagt de koningin op Prinsjesdag een lange japon en een hoofddeksel of haardecoratie en dat had ze inderdaad gedaan. Ze viel trouwens ook extra op zónder hoed want de vrouwelijke genodigden in de Ridderzaal hadden zich zoals gewoonlijk wel flink uitgeleefd in de keuze van hun hoofddeksels. Prinses Laurentien had gekozen voor een speciale olijfgroene jurk met opengewerkte mouwen, die ze zelf ontworpen had in samenwerking met kledingwinkel Hardies, gecombineerd met een champagnekleurige hoed.

Zoals verwacht had Koning Willem-Alexander niet echt schitterend nieuws te melden in zijn troonrede. 'Nederland staat er relatief goed voor', sprak de koning in de beleidsverklaring van de regering , 'maar er is geen reden om achterover te leunen.' Zoals gewoonlijk was de tekst van de zogeheten 'Miljoenennota' alweer dagen op voorhand uitgelekt.

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

Ondanks het slechte weer stond er enorm veel volk langs de route. Volgens kenners wordt deze hoogdag in het Oranjejaar ook almaar populairder. Op de drukste plaatsen waren al dagen op voorhand alle stoelen verhuurd. Gelukkig regende het niet meer toen het koninklijke paar samen met schoonbroer en -zus Constantijn en Laurentien op het balkon verscheen. Prinses Laurentien leek het wel een beetje koud te hebben. Maar Máxima straalde en glimlachte zoals gewoonlijk, zelfs in haar japon met korte mouwen. 'Oranje Boven', riepen de honderden koningsfans die achter het dranghek stonden te wuiven naar hun koninklijke familie. Ze hadden letterlijk weer en wind doorstaan maar dit moment kon niemand hen nog afnemen. Velen blijven het echter jammer vinden dat Prinses Beatrix deze eer aan haar zonen overlaat en dat zij de rit van de Gouden Koets vanuit het Mauritshuis heeft gevolgd. Iedereen heeft wel gezien of gehoord dat Koningin Máxima haar een kushandje heeft toegeworpen. Ook de Gouden Koets zullen we de volgende vier jaar niet te zien krijgen. Maar na haar restauratie zal zij ongetwijfeld nog meer luister bieden aan de traditionele derde dinsdag van september.

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

30 jaar geleden - Eerste Prinsjesdag voor Willem-Alexander

Het was op 17 september 1985 dat een jeugdig ogende en ietwat nerveuze kroonprins voor het eerst met zijn ouders plaatsnam in de Gouden Koets om naar en van de Ridderzaal te rijden. Het was een bijzonder jaar voor Willem-Alexander. Op 27 april had hij namelijk zijn 18de verjaardag gevierd waardoor hij staatsrechtelijk meerderjarig was geworden. Indien nodig kon hij dus vanaf dat moment de troon bestijgen. Zijn verjaardag werd in alle rust en intimiteit gevierd omdat de prins toen midden in de examens zat. Het eindexamen vond plaats in het Atlantic College in Wales, waar hij toen al enkele jaren studeerde.

Een tijdje later, op 3 juli, werd hij als kroonprins lid van de Raad van State. Koningin Beatrix, in haar hoedanigheid van Voorzitter van de Raad, introduceerde haar zoon tijdens de buitengewone vergadering van dit hoogste College van Staat. Vervolgens sprak de vorstin de bijna afstandelijke woorden: 'Gaarne geef ik het woord aan de Prins van Oranje.' De nerveuze jonge prins bedankte zijn moeder en zei dat hij blij was dat zijn vader ook aanwezig was. De prins hoopte dat de leden van de Raad hem verder wilden bijstaan bij het voorbereiden op zijn toekomstige functie.

Halverwege de zomervakantie meldde Willem-Alexander zich bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder om daar te worden opgeleid tot reserveofficier.

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

Nog eenmaal dat jaar zou de prins worden geconfronteerd met de formele kant van het kroonprinsbestaan. Hij moest namelijk aanwezig zijn bij de officiële opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal. Hij verscheen in zijn marine-uniform, groette heel correct het vaandel en het leek toen al of het uniform voor hem aanvoelde als een tweede huid. Met zichtbare trots keken zijn ouders naar hun oudste zoon, die het begrip Prinsjesdag weer meer dimensie gaf. In de Ridderzaal zat hij naast het podium, het dichtst bij zijn moeder, de koningin. Naast hem zaten zijn tante Margriet en zijn oom Pieter. Met de witte handschoenen aan en de pet op zijn schoot luisterde de prins aandachtig naar zijn moeder. Hij moet, hoe jongensachtig hij op dat moment nog was, hebben gedacht: 'Dit is mijn toekomst, ooit zal ik dit moeten doen.'

Na afloop van de rit met de Gouden Koets verscheen het gezelschap op het balkon om de enthousiaste menigte te begroeten. Iedereen was blij, want er was weer een nieuwe generatie aanwezig, en nog wel een prins in uniform. Dat gaf weer eens een nieuwe toets aan de balkonscène. Toen de prins 's avonds weer op het Marine Instituut aankwam, slaakte hij een zucht van verlichting en zei: 'Zo, nu kan het gewone leven weer beginnen.' Dertig jaar later verschijnt Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal om de troonrede voor te lezen als... onderdeel van zijn gewone leven!

Prinsjesdag 2015 - Stralende koningin op druilerige feestdag...

Op Prinsjesdag was de Gouden Koets, een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898, voor de laatste keer te zien voor ze in restauratie ging. De onderhoudswerken aan het onderstel, de kast, de stoffering en de bok zullen een viertal jaar in beslag nemen.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners