Koninklijke vriendinnen voor het leven - De intieme vriendschapsbanden tussen koninginnen en prinsessen...

21/01/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 08:37

Bron: Royals

In deze editie van Royals Extra gaan we dieper in op de speciale vriendschapsbanden tussen koninginnen en prinsessen. Want die zijn vaak zo bijzonder omdat ze onder elkaar ervaringen kunnen delen die een gewone burger niet kent. Zo vormen Kroonprinses Victoria en Prinses Mette-Marit twee handen op een buik. Hoewel ze van totaal verschillende komaf zijn, delen ze dezelfde waarden, zoals natuurbehoud.

Koninklijke vriendinnen voor het leven - De intieme vriendschapsbanden tussen koninginnen en prinsessen...

© .

U gebruikt ongetwijfeld ook al eens de uitdrukking 'vrienden voor het leven'. Maar als je tot de grote familie van de gotha behoort, is het niet altijd makkelijk om langdurige en innige vriendschapsbanden te onderhouden. Nochtans zijn er enkele mooie voorbeelden die bewijzen dat het best mogelijk is.

Geïsoleerd in hun paleizen worden gekroonde hoofden vaak omringd door hovelingen die zich zeer charmant en voorkomend gedragen. Maar eigenlijk weten ze nooit helemaal zeker of dit soort vriendelijkheid oprecht en belangeloos is. Alle groten der aarde kennen deze vorm van eenzaamheid en het is zeker geen nieuw verschijnsel. Uiteraard hebben de hoogheden ook een familie waarop ze kunnen rekenen en waarin ieder zich oprecht gedraagt tegenover de ander. Maar een familieband is nog iets anders dan vriendschap. Gelukkig zijn er ook binnen de gotha enkele vriendschappen die ondanks alles blijven voortbestaan. Naast de drukke agenda's en de officiële verplichtingen die hen in hun vrijheid belemmeren, bemerken we enkele intense vriendschapsrelaties. Die duiken vooral op bij gekroonde hoofden die min of meer dezelfde leeftijd hebben, hetzelfde soort leven leiden en eigenlijk ook dezelfde job uitoefenen. Die unieke vriendschapsrelaties zijn vaak om heel verschillende redenen gesloten. Sommigen zijn buren, anderen hebben dezelfde smaak. Ze kunnen bijvoorbeeld dezelfde kledingstijl delen, hun passie voor sport of hun ervaringen als papa of mama. Wanneer ze elkaar ontmoeten, is het ook voor anderen vaak duidelijk dat er tussen hen een nauwe band bestaat. Dat is te zien aan de manier waarop ze naar elkaar glimlachen of met elkaar omgaan. Het is zeker zo dat de monarchie een meerwaarde kan bieden aan onze maatschappij die almaar meer gericht is op vluchtigheid. Zij staat voor duurzaamheid en traditie. Terwijl de regeringen elkaar soms in een recordtempo opvolgen en de ministers vaak niet eens de tijd hebben om elkaar te leren kennen, zit een koning of koningin - als er niets tussen komt - voor een lange tijd op de troon. Zij hebben dus de mogelijkheid om waardevolle en diepgaande vriendschappen te koesteren. En dat is heel wat anders dan een protocollaire ontmoeting met een geforceerde glimlach naar de lenzen van de fotografen.

Mathilde en Máxima

Twee handen op een buik

Mathilde van België en Máxima van Nederland, twee koninginnen, twee vrouwen die elk op hun eigen manier hun stempel drukken maar met een grote verbondenheid.

Mathilde van België en Máxima van Nederland, twee koninginnen, twee vrouwen die elk op hun eigen manier hun stempel drukken maar met een grote verbondenheid.

We moeten maar kijken naar het voorbeeld van de Koninginnen Mathilde en Máxima. De levensloop van deze twee dames verliep tot nog toe opvallend gelijk. Mathilde is gehuwd in 1999, Máxima een kleine drie jaar later in 2002. Mathilde werd moeder in 2001 en Máxima in 2003. In het jaar 2013 werden ze allebei koningin van hun land. Voeg daaraan toe dat hun echtgenoten bijna buren zijn. Het is dus geen wonder dat ze zo dicht bij elkaar staan. De dames behoren tot dezelfde generatie maar hun afkomst is totaal anders. Máxima werd als burgermeisje geboren in een Argentijnse politieke familie. Mathilde is een Belgische aristocrate. Máxima voelde zich aangetrokken tot de zakenwereld, Mathilde was een loopbaan in de sociale sector begonnen. Toch hebben ze enkele opvallende raakpunten gevonden die ze met andere leeftijdgenoten niet kunnen delen. Hun beider leven kende een keerpunt op het moment dat ze hun droomprins leerden kennen, allebei troonopvolgers die op zoek waren naar de witte raaf die bereid was hun leven te delen met alle verplichtingen die dit met zich zou meebrengen. Maar het zijn allebei sterke, zelfverzekerde vrouwen met een ijzeren wil. Terwijl Prinses Diana later wroeging had over het feit dat ze tot de koninklijke familie was toegetreden, hebben Máxima en Mathilde zich dat nooit beklaagd. Beide dames zijn heel populair in hun land. De voorbije jaren zagen we verschillende voorbeelden van hun gelijkenissen. Zo laten ze zich allebei graag door dezelfde ontwerper kleden. Edouard Vermeulen is evenzeer kind aan huis aan het Belgische als aan het Nederlandse hof. Hij bezit de toverformule om 'zijn koninginnen' tegelijk traditioneel en eigentijds te kleden. Anderzijds weet hij ook als geen ander de verschillen in persoonlijkheid tussen de twee koninginnen in de verf te zetten. Mathilde en Máxima verstaan elkaar ook in hun moederschap. Ondanks hun vele taken buitenshuis zijn het twee attente mama's, om niet te zeggen 'moederkloeken'. En last but not least: hun aanwezigheid betekent een meerwaarde voor hun echtgenoot in hun functie van gekroond hoofd. In Nederland noch in België zou het koningshuis dezelfde populariteit genieten zonder de aanwezigheid van deze koninginnen. Natuurlijk weten wij niet wat ze elkaar vertellen als ze elkaar tegenkomen, maar dat hun vak en hun gezin ter sprake komen, lijdt geen twijfel.

Letizia en Rania

Twee koninginnen met karakter

Rania van Jordanië en Letizia van Spanje, twee koninklijke vriendinnen met eenzelfde gevoel voor smaak en elegantie.

Rania van Jordanië en Letizia van Spanje, twee koninklijke vriendinnen met eenzelfde gevoel voor smaak en elegantie.

Onlangs verscheen er een foto die veel ophef maakte in koninklijke kringen. We zagen Koningin Letizia die Koningin Rania ontving. De gelijkenissen in stijl bij deze dames leek ongelofelijk. Allebei hebben ze een droomfiguur dat op de meest prestigieuze catwalks niet zou misstaan. Ze letten allebei erg op hun voeding en houden zich intens bezig met hun fysieke voorkomen. Ze delen hun passie voor mode en zijn dol op designerkleding. Het zijn ook heel vrouwelijke dames die zichzelf niet sparen en verschijnen op de allerhoogste hakken, die discrete juwelen dragen en die enkel creaties kiezen waarbij hun prachtige figuur nog extra in de verf wordt gezet. Ze letten op hun kapsel, dat de ene keer bestudeerd nonchalant oogt, de andere keer bijzonder gesofisticeerd. Maar het zijn niet enkel de uiterlijke gelijkenissen die opvallen. Rania en Letizia zijn allebei heel actieve dames die een universitaire scholing achter de rug hebben en een eigen carrière beoogden toen ze hun prins leerden kennen. Rania had zich gespecialiseerd in de politieke en economische wetenschappen, Letizia was een succesvolle journaliste, die het geschopt had tot nieuwslezeres van de belangrijkste zender van het land. Hun huwelijk heeft hun carrière een andere wending gegeven maar zij hebben hun eigen ambities hiervoor niet in de kast gestopt. Het zijn ook allebei mama's die de neiging hebben hun kroost wat te overbeschermen. Ze zijn tot alles bereid, zolang hun kinderen maar van een rustige jeugd kunnen genieten. Kortom, het zijn eigentijdse dames die dezelfde passies en waarden delen in het leven. Hun zelfbewuste levensstijl maakt hen niet bij iedereen populair. De Spaanse Koningin Letizia werd in het verleden vaak bekritiseerd omdat ze te afstandelijk zou zijn. De gewezen Koningin Sofia kwam inderdaad warmer over dan de huidige koningin, voor wie zelfcontrole heel belangrijk is. Ook Koningin Rania kreeg al veel kritiek te verduren. In een land waar de vrouw weinig rechten heeft in het publieke leven, hebben velen het moeilijk met een carrièrevrouw als koningin. Het valt trouwens op dat er in Jordanië overal foto's en portretten hangen van Koning Abdullah II en zijn zoon Hoessein maar nooit afbeeldingen van Rania. Sommigen wilden zelfs dat ze verdween uit het officiële leven en dat ze zich discreet op de achtergrond zou houden, maar dat heeft Rania geweigerd. Diezelfde vastberadenheid zien we bij Letizia. Ook zij wil haar stempel drukken, zelfs al krijgt ze daardoor soms kritiek te verduren.

Victoria en Mette-Marit

Twee prinsessen met de voeten op de grond

Wanneer de twee Scandinavische vriendinnen samen zijn, steken ze hun wederzijdse genegenheid niet onder stoelen of banken.

Wanneer de twee Scandinavische vriendinnen samen zijn, steken ze hun wederzijdse genegenheid niet onder stoelen of banken.

De leden van de Scandinavische koningshuizen zijn zeer close. Zij hebben niet enkel staatsrechtelijke relaties onder elkaar maar zijn ook familie en vrienden. Tijdens een mars voor het klimaat zagen we hoe Kroonprinses Victoria van Zweden zich letterlijk in de armen van de Noorse Prinses Mette-Marit wierp. De Noord-Europese koninklijke families delen niet enkel dezelfde activiteiten, ze komen heel vaak samen en gaan soms samen op reis. Hoewel ze elk een heel eigen karakter hebben, is er tussen Victoria en Mette-Marit een echte vriendschap ontstaan. Victoria is spontaan en goedlachs, Mette is veeleer gesloten en zelfs wat timide. De eerste is de dochter van de koning, de tweede heeft een bewogen jeugd achter de rug en is daarvoor zwaar aangerekend in de pers. Maar het zijn allebei moeders die dezelfde eenvoudige waarden koesteren, zoals hun gezin en het behoud van de natuur. Tijdens bijeenkomsten hoor je ze samen lachen en merk je dat ze het gewoon fijn vinden om in elkaars gezelschap te vertoeven. In een gesloten wereld, die soms vol conflicten is, geven deze prinsessen het goede voorbeeld van vrouwelijke solidariteit en een vriendschap over de grenzen heen. In een paleis wonen betekent niet dat je geen eenvoudige en waarachtige gevoelens kan koesteren. En dat is goed om te weten.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners