Koninklijke kalender - november

01/11/15 om 00:00 - Bijgewerkt op 28/10/15 om 10:57

Bron: Royals

In de koninklijke kalender doet Royals per dag verslag van de lotgevallen van bekende en minder bekende, nog regerende en gevallen adellijke dynastieën. Een onuitputtelijke bron van opmerkelijke, soms bizarre of fantastische, maar altijd ware historische feiten. Keizerlijke pracht en koninklijke praal komen in dit uitzonderlijke fresco evenzeer aan bod als vertederende huistaferelen, vermakelijke faits divers, romances en tragedies.

Koninklijke kalender - november

© .

1 november 2003

Kroonprins Felipe van Spanje verlooft zich met een burgermeisje

Koninklijke kalender - november

Voor vrijwel alle Spanjaarden was het een verrassing dat hun toenmalige kroonprins met Letizia Ortiz Rocasolano zou trouwen. Letizia was een BS (Bekende Spaanse) omdat ze als ankervrouw het nieuws op een Spaanse tv-zender presenteerde. Ze ontmoette de prins na de ramp met de tanker Prestige op de met olie overspoelde stranden van Galicië, waar zij een reportage maakte en hij de getroffenen kwam troosten. Letizia had ook al een echtscheiding achter de rug. Toch kon het paar trouwen voor de kerk. Haar eerste huwelijk was immers enkel voor de wet gesloten. Het koppel trouwde onder massale mediabelangstelling. Zowat heel de wereld zag hoe de trouwpartij werd uitgeregend. Het slechte weer kon echter geen domper zetten op de grote vreugde in het koninkrijk.

2 november 1721

Peter De Grote laat zich keizer in plaats van tsaar noemen

De legendarische Russische Tsaar Peter De Grote is vooral bekend vanwege de grootschalige modernisering van zijn land. In 1697 vertrok hij op een grote rondreis door Europa om ideeën op te doen die hem konden helpen zijn land uit de middeleeuwen te schoppen. In Nederland ging hij als scheepsbouwer werken. Ook België deed hij aan. In Antwerpen dronk hij met een paar vrienden in anderhalve dag 269 flessen wijn. Volgens de legende zou hij na een nachtje flink doorzakken in het Brusselse Warandepark in een fontein zijn gesukkeld die hij achteraf in de adelstand verhief als dank omdat hij er niet in was verdronken. Op 2 november 1721 schrapte hij zijn tsarentitel en liet zich voortaan aanspreken als 'Peter I, keizer van alle Russen'.

3 november 1970

Peter II van Joegoslavië sterft in de Verenigde Staten

Peter II was de laatste Koning van Joegoslavië. Hij was amper 11 toen zijn vader Alexander I in 1934 werd vermoord en hij hem moest opvolgen. Gezien de leeftijd van de jonge monarch nam Prins Paul, een neef van zijn vader, tijdelijk het regentschap waar. Toen de regent in 1941 de kant van de Duitsers wou kiezen, greep Peter, intussen 17, met de steun van het leger, de bevolking én achter de schermen de geallieerden, de macht. Kort nadien vielen Duitse, Italiaanse, Hongaarse en Bulgaarse troepen het land binnen. Joegoslavië capituleerde. De koning en de regering moesten het land verlaten. Peter vestigde zich als banneling in Londen. Hij studeerde aan de universiteit van Cambridge en nam later dienst als piloot bij de RAF. In 1944 trouwde hij met Prinses Alexandra van Griekenland. In Joegoslavië waren intussen twee groepen van verzet actief: de monarchistische tsjetniks en de communisten van Tito. Uiteindelijk was het Tito die de steun van de geallieerden kreeg, waardoor de kans op een terugkeer heel klein werd voor Peter en zijn familie. Peter II werd officieel afgezet door de communisten maar weigerde zelf troonsafstand te doen. Op 19 januari 1947 vertrok de koning naar Amerika, waar hij een baan had gevonden als consulent bij een internationale beleggingsfirma. Mister Peter II kreeg de opdracht onder zijn Europese vrienden en relaties klanten aan te trekken voor investeringen in Amerika. Een groot succes maakte hij er echter niet van. Verbitterd overleed hij op 3 november 1970, amper 47 jaar oud, in een ziekenhuis van Los Angeles, aan een hartaanval.

4 november 1926

Burgerlijk huwelijk van Leopold en Astrid in Stockholm

Koninklijke kalender - november

Op 22 september 1926 nodigde Koning Albert I de pers uit op het paleis in Brussel en liet hij weten dat zijn zoon, Kroonprins Leopold, zich had verloofd met de Zweedse Prinses Astrid. Koningin Elisabeth voegde eraan toe dat het een huwelijk was uit liefde, dat er niets was gearrangeerd. Op 4 november vond het burgerlijk huwelijk plaats in Zweden. De koninklijke familie scheepte op 1 november in voor de reis naar Stockholm. Koning Albert mocht immers om diplomatieke redenen niet over Duitsland vliegen. Het werd een bewogen vaart in zware storm, maar iedereen kwam behouden aan. Op 4 november kon burgemeester Carl Lindhagen het huwelijk tussen Leopold en Astrid voltrekken in de troonzaal van het paleis. In het bijzijn van 1200 genodigden, waaronder vele gekroonde hoofden en hun families, gaf Koning Gustaf, Astrids oom, met een knipoog het startsein voor de plechtigheid: 'Komaan Lindhagen, zet er vaart achter!' Na de plechtigheid vertrok Astrid met de Zweedse kruiser Fylgia naar België. Toen ze aankwam in Antwerpen, liep Leopold haar voor het oog van de camera's onstuimig tegemoet. Ze vielen elkaar op de loopplank in de armen en kusten elkaar hartstochtelijk. Met dit voor die tijd zeer ongewone schouwspel veroverde het paar meteen een plaatsje in het hart van alle Belgen.

5 november 2000

Begrafenis van Haile Selassie, Keizer van Ethiopië

Koninklijke kalender - november

Het stoffelijk overschot van de Ethiopische keizer, Haile Selassie, werd op 5 november 2000 herbegraven in Adis Abbeba. De laatste Keizer van Ethiopië overleed tijdens zijn gevangenschap op 27 augustus 1975, na te zijn afgezet tijdens een militaire coup in 1974. Het lijk van de keizer raakte zoek en werd pas in 1992 teruggevonden. Opvallende afwezigen bij de begrafenisplechtigheid in 2000 waren de aanhangers van Haile Selassie, de rastafari's. Zij zijn overtuigd van de onsterfelijkheid van hun leider.

6 november 1632

Koning Gustaf Adolf van Zweden sneuvelt

Koning Gustaf Adolf, ook wel Gustaf Adolf de Grote genoemd, was een van de hoofdrolspelers in de 30-jarige oorlog tussen protestanten en katholieken. Hij hield er de bijnaam 'De Leeuw van het Noorden' aan over. Napoleon Bonaparte en Carl von Clausewitz waren grote bewonderaars van zijn strategische talent op het slagveld. Gustaf Adolf kon zijn artillerie geniaal gebruiken en zette zijn troepen veel beweeglijker in dan toen de gewoonte was. Bij de slag om Lützen echter liep het verkeerd. Hij raakte geïsoleerd van zijn troepen en werd gedood. Zijn weduwe wilde de gesneuvelde monarch tot aan haar eigen dood in haar slaapkamer bewaren. Dat was uiteraard niet vol te houden. Gustaf Adolf werd begraven, maar de koningin bewaarde zijn hart in een doosje. Later werd het hart verenigd met de rest van zijn lichaam.

7 november 1999

Prins Pieter-Christiaan loopt de marathon van New York

Prins Pieter-Christiaan is de derde zoon van Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Pieter-Christiaan volgde het basis- en middelbaar onderwijs in Apeldoorn. In 1990 behaalde hij zijn diploma gymnasium aan het Stedelijk Gymnasium. Hij vervulde zijn dienstplicht bij het Wapen der Koninklijke Marechaussee. In 1999 haalde hij zijn doctoraal examen aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Op 7 november 1999 bereikte hij in de marathon van New York de eindmeet. Hij wou met deze krachttoer speciaal de aandacht vestigen op het belang van sport voor astmapatiënten. Ook vandaag nog zet de prins zich via sportactiviteiten in voor het goede doel.

8 november 1933

Mohammed Nadir Sjah, Koning van Afghanistan, wordt neergeschoten door een student

Mohammed Nadir, gevierd generaal en ambassadeur in Parijs onder Koning Amanullah, keerde in 1929 terug naar zijn land nadat de monarchie was omvergeworpen en slaagde erin zelf koning te worden. Nadir moderniseerde het land, weliswaar in een rustiger tempo dan zijn voorganger. Hij werd op 8 november 1933 tijdens een prijsuitreiking doodgeschoten door ene Abdul Khaliq. Abdul Khaliq werd gearresteerd en op gruwelijke wijze geëxecuteerd. Mohammed Sahir volgde zijn vader op.

9 november 1841

Koningin Victoria schenkt het leven aan Albert Edward

Albert Edward, de latere Edward VII, was bijna 60 toen zijn moeder stierf en hij eindelijk koning werd. Edward werd door zijn moeder zo ver mogelijk van staatszaken gehouden. Zij vond hem te frivool. Toen Edward na het overlijden van zijn moeder haar lichaam van Osborne House op het eiland Wight terug naar Londen bracht, zag hij dat de vlag van het koninklijke jacht halfstok hing. Hij vroeg de kapitein waarom dat zo was. Toen die antwoordde 'Omdat de koningin dood is', riposteerde Edward onverstoorbaar: 'Maar de koning leeft!', waarop hij de vlag meteen liet hijsen.

10 november 1998

Prins Charles lanceert zijn eigen webstek

Vrij snel hadden de diensten van de Prins van Wales door dat het internet een grote impact zou hebben op communicatie. Al in 1998 werd voor de prins een webstek gebouwd. De site ging op 10 november online en was meteen een eclatant succes. Binnen de 24 uur kreeg ze 1.750.000 bezoekers! Zij is intussen volledig gemoderniseerd. De bezoeker kan er ontdekken waar de prins zoal mee bezig is, zijn speeches lezen of foto's van zijn gezin bewonderen. Hij heeft ook gedacht aan de kinderen, die er een speciaal voor hen gebouwd stuk van de webstek kunnen bezoeken.

11 november 1922

Koning Albert I groet de Onbekende Soldaat

Eerder dat jaar was op vijf verschillende militaire kerkhoven telkens één lijk van een Belgische militair opgegraven. Ieder van hen was gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog in de gevechten om Antwerpen, Luik, Namen, aan het IJzerfront of tijdens het bevrijdingsoffensief. Naam en rang waren onbekend. De vijf kisten werden opgebaard in het station van Brugge. Een dag voor de herdenking van de wapenstilstand werd de Brugse oud-strijder en blinde oorlogsinvalide Raymond Haesebrouck daarheen gebracht. Generaal de Longueville, die de operatie coördineerde, vroeg de veteraan een van de vijf kisten aan te wijzen. Haesebrouck koos de vierde. Hierdoor werd de naamloze soldaat in de kist een symbool voor al diegenen die zich hadden opgeofferd voor het vaderland en begraven lagen onder een naamloos kruis. De andere kisten werden herbegraven op het militaire kerkhof van Brugge. Een speciale trein bracht het stoffelijk overschot van de Onbekende Soldaat naar het Brusselse Noordstation, waar de kist op een affuit werd geplaatst. Vandaar ging het naar de Congreskolom. Langs het parcours stond een erehaag, gevormd door oorlogsinvaliden en gedeporteerden. De doodkist werd met alle eer in het bijzijn van Koning Albert I en de rest van de koninklijke familie ter aarde besteld in de grafkelder voor de Congreskolom. Tijdens de ceremonie zei de koning-ridder: 'Het is van geen belang te weten of hij burger, werkman of landbouwer, Vlaming of Waal is; wij brengen hem hulde omdat hij in onze ogen de blijvende eigenschappen van ons ras vertegenwoordigt, omdat hij een onaantastbaar symbool is van de verdediging van onze vrijheid, eenheid en onafhankelijkheid, en een waarborg voor het onsterfelijk bestaan van ons vaderland.'

12 november 1929

Grace Kelly wordt geboren

De latere Prinses Grace van Monaco groeide op in Pennsylvania in een rijk gezin. Haar vader had fortuin gemaakt als bouwaannemer. Na de middelbare school verhuisde ze naar New York om een opleiding te volgen aan de 'American Academy of Dramatic Arts'. Tijdens haar opleiding verdiende ze wat bij als model. Na haar studie was ze geregeld te zien in theater- en televisieproducties. In 1951 debuteerde Grace als filmactrice in 'Fourteen Hours'. Het was een klein rolletje, maar ze viel op en werd in 1952 gevraagd voor een grotere rol in de film 'High Noon'. Het jaar daarop tekende ze een contract bij MGM en speelde ze in 'Mogambo', met Clark Gable als tegenspeler. Inmiddels had ze de interesse van Alfred Hitchcock gewekt, die haar de vrouwelijke hoofdrol gaf in drie films: 'Dial M for Murder', 'Rear Window' en 'To Catch a Thief'. Voor haar prestatie in 'The Country Girl' won ze de Oscar voor Beste Actrice. In 1955 ontmoette ze tijdens het filmfestival van Cannes de Monegaskische Prins Rainier. Niet lang daarna werd de verloving bekendgemaakt. In 1956 maakte Grace haar voorlopig laatste film: 'High Society' met Bing Crosby en Frank Sinatra. Voor haar duet met Bing Crosby, 'True Love', kreeg ze zelfs nog een gouden plaat. Op 4 september 1982 kwam Grace om bij een auto-ongeval. Ze was 52 jaar.

13 november 1999

Verlovingsfeest van Filip en Mathilde

Koninklijke kalender - november

Ter gelegenheid van de verloving van de toenmalige Kroonprins Filip met Mathilde d'Udekem d'Acoz werd in het Kasteel van Laken een bal gegeven. Speciaal aan dit bal was dat er naast de 500 genodigden van het paar ook nog eens 1000 gewone Belgen, geselecteerd door de gouverneurs van alle Belgische provincies, waren uitgenodigd. Alle 1500 gasten waren verspreid over de verschillende zalen van de koninklijke serres van Laken, waar tafels, stoelen en buffetten stonden opgesteld. Zodra alle genodigden binnen waren, liet ook de familie van het paar zich zien. Eerst mengden de ouders, de zussen en de broer van Mathilde zich onder het volk. Vervolgens deden Koning Albert en Koningin Paola hun intrede, samen met Koningin Fabiola, Prins Laurent en Prinses Astrid met haar man Lorenz en hun drie oudste kinderen, Amedeo, Maria Laura en Joachim. Precies om 19.30 uur kwamen Filip en Mathilde aan. Mathilde droeg een koningsblauwe jurk en had een prachtige halsketting om. Het paar opende het bal op het nummer 'Wonderful Tonight' van Eric Clapton, live gebracht door Raymond Van Het Groenewoud en Toots Thielemans. De rest van de avond verliep in een feestelijke stemming, waarbij de royals van zaal naar zaal gingen om de invités te begroeten.

14 november 1854

Leopold II en Marie-Henriette vertrekken naar Egypte

De Belgische Kroonprins Leopold en de Oostenrijkse Aartshertogin Marie-Henriette trouwden in Brussel op 22 augustus 1853. Het was een huwelijk om diplomatieke redenen. Leopold omschreef zijn vrouw als 'een beetje dik, niet heel mooi zonder eigenlijk lelijk te zijn'. Intieme omgang met haar noemde hij cynisch 'het karwei van echtelijke betrekkingen'. Hij deed geen enkele moeite om zijn vrouw voor zich te winnen. In het openbaar behandelde hij haar koel. Als ze alleen waren, verbood hij haar met hem te spreken, tenzij hij daar zelf de aanzet toe gaf. 'Ik bid dat ik vlug mag sterven', schreef Marie-Henriette aan een vriendin. 'Ik hoop dat God mij spoedig uit de ellende zal verlossen waarin Hij mij heeft gedompeld.' Leopold sukkelde na zijn huwelijk maanden met zijn gezondheid. Hij was voortdurend verkouden, had last van bronchitis en leed aan heupjicht. In de herfst van 1854 gaven de artsen de prins de raad voor zijn gezondheid een reis naar een warm land te maken. De keuze viel op Egypte. Op 14 november 1854 vertrokken Leopold en Marie-Henriette als 'Vicomte et Vicomtesse d'Ardenne' met een klein gevolg via Wenen, Venetië en Korfoe naar Alexandrië. Van Caïro ging het naar Syrië, Jeruzalem en Athene. Leopold zag de hele onderneming als een studiereis voor zijn koloniale droom. Pas op 28 augustus 1855 was het paar terug in Brussel. Van enige affectie tussen man en vrouw was minder sprake dan ooit. Leopold begon met de actrice Aimée Desclée zijn eerste buitenechtelijke affaire.

15 november 1953

België viert weer Koningsdag

Sinds 1866 viert men op 15 november (de naamdag van de heilige Leopold) het Koningsfeest. Tegenwoordig noemen veel mensen die dag ten onrechte 'het Feest van de Dynastie'. Op 15 november wordt alleen de monarch geëerd en niet de voltallige koninklijke familie. De verwarring ontstond tijdens het regentschap van Prins Karel (1944-1950). Het lag toen moeilijk de figuur van de controversiële Koning Leopold III te eren. Daarom werd de feestdag tijdelijk omgedoopt tot 'Feest van de Dynastie'. In 1953, na de troonsbestijging van Boudewijn, werd bij ministerieel besluit bepaald dat het voortaan weer Koningsdag moest worden. Die dag wordt het staatshoofd door de natie bedankt en geëerd. Traditioneel zijn de koning en de koningin niet aanwezig op de plechtigheden omdat het protocollair niet gepast wordt geacht.

16 november 1936

Edward VIII laat weten dat hij met Wallis Simpson wil trouwen

De Britse eerste minister Stanley Baldwin werd op 16 november 1936 op Buckingham Palace ontboden. Hij had geen idee waarover de nieuwe koning, Edward VIII, hem wilde spreken. Tot zijn ontzetting liet de vorst hem weten dat hij had besloten te trouwen met zijn Amerikaanse, niet-adellijke vriendin Wallis Simpson, zodra haar echtscheiding was uitgesproken. Baldwin zei dat hij dat een slecht idee vond omdat de Anglicaanse kerk tegen scheiding was en dat het volk Wallis nooit als koningin zou aanvaarden. Edward stelde een morganatisch huwelijk voor, maar ook dat werd door de Britse regering afgewezen. Ook de eerste ministers van Australië, Canada en Zuid-Afrika waren gekant tegen de huwelijksplannen van hun soeverein. Alleen Ierland stond onverschillig tegen de beslissing. Omdat hij Wallis niet wilde opgeven én het land ook niet in een constitutionele crisis wilde storten, besloot Edward troonsafstand te doen. Op 10 december tekende hij de akte van abdicatie. De dag nadien stemden alle parlementen in het Verenigd Koninkrijk in met het aftreden. Enkel Ierland wachtte een dag langer, zodat Edward strikt genomen koning was van de hele Commonwealth tot 11 december en van Ierland tot 12 december 1936. Hij nam afscheid van zijn volk met een toespraak via de radio. Hij sprak er de beroemde woorden dat hij de zware taken van het koningschap niet naar behoren kon uitvoeren zonder de vrouw van zijn leven aan zijn zijde.

17 november 1905

Prins Filips, Graaf van Vlaanderen, sterft

Filips (koosnaam 'Lipchen' in de koninklijke familie, die toen nog voornamelijk Duits sprak) was de jongere broer van Leopold II. Hoewel zijn vader, Leopold I, grootse verwachtingen in hem stelde, kon of wilde hij die niet waarmaken. Filips was slechthorend, had geen interesse in monarchale verplichtingen en schuwde elke verantwoordelijkheid. Zo weigerde hij het voorstel dat hem in 1862 werd gedaan om koning van Griekenland te worden. Ook toen de Roemenen hem vier jaar later de kroon aanboden, bedankte hij voor de eer. De Graaf van Vlaanderen was wel belangrijk voor het voortbestaan van de Belgische monarchie. Aangezien de enige zoon van Leopold II als kind was overleden, maakte de dynastie een zigzagbeweging naar Filips' zonen. Toen de oudste, Prins Boudewijn, onverwacht overleed, kwam de tweede zoon, Albert, tegen wil en dank op de troon als derde Koning der Belgen.

18 november 1995

Prins Joachim trouwt met de Hongkongse Alexandra Manley

Koninklijke kalender - november

Prins Joachim van Denemarken leerde Alexandra Manley kennen op een feestje in Hongkong, waar hij destijds werkte voor een Deense rederij. Alexandra, een Britse met ook Chinese, Poolse en Oostenrijkse roots, was marketingmanager bij GT Management. Na een korte verloving trouwden de twee in de kapel van het Kasteel Frederiksborg. Alexandra gaf voor haar prins niet alleen haar Britse nationaliteit op, ze stopte ook met werken en bekeerde zich tot het protestantse geloof. Het paar kreeg twee zonen: Prins Nikolai en Prins Felix. Al snel werd de exotische Alexandra, die zich altijd heel stijlvol kleedt, razend populair in Denemarken. Het feit dat ze heel snel accentloos Deens had geleerd, was daar zeker niet vreemd aan. Aan haar vele vrijwilligerswerk hield ze de bijnaam 'de Diana van het Noorden' over. In 2004 doken geruchten op dat er huwelijksproblemen waren. Kort nadien kondigden Joachim en Alexandra zelf aan dat ze zouden gaan scheiden.

19 november 1999

Feest in Monaco: Rainier zit 50 jaar op de troon

Koninklijke kalender - november

Op 19 november 1999 was het precies 50 jaar geleden dat Rainier III plechtig werd gekroond in het prinselijke paleis van Monte-Carlo. De ceremonie was het sluitstuk van de hele opvolgingsprocedure na de dood van zijn grootvader en voorganger, Prins Louis II, die in mei 1949 was overleden. De verjaardag werd gevierd met een nationale feestdag in het ministaatje. De populaire prins verscheen op het balkon van het paleis, vergezeld van zijn kinderen en kleinkinderen. Onder hen ook de vier maanden jonge Prinses Alexandra, dochter van Prinses Caroline.

20 november 1947

De Griekse Prins Philippos wordt de Britse Prins Philip

Philippos, zoon van de Griekse Prins Andreas, werd geboren in 1921 op de keukentafel van de residentie van zijn ouders op Korfoe. Amper 1 jaar oud moest hij met zijn familie al in ballingschap in Engeland. Hij studeerde er onder de naam Philip aan de marineacademie waar Elizabeth, toen amper 13, hem leerde kennen tijdens een bezoek. Ze werd op slag verliefd en nodigde hem de daaropvolgende jaren verschillende keren uit op het paleis. Volgens velen, onder wie haar vader, Koning George VI, was Philip helemaal niet geschikt als prins-gemaal. Toch gaf Elizabeth koppig te verstaan dat ze alleen Philip wilde en voor hem desnoods de troon zou opgeven. Haar vader gaf toe en het paar verloofde zich. Het jonge koppel kreeg duizenden geschenken, van een picknickmand tot een gouden tiara uit Ethiopië. Philip, die tot dan vrijwel niets bezat, werd door zijn huwelijk schatrijk. Het paar kreeg vier kinderen: Prins Charles (°1948), Prinses Anne (°1950), Prins Andrew (°1960) en Prins Edward (°1964).

21 november 2005

Chelsy Davy uitgenodigd op Highgrove

Koninklijke kalender - november

Highgrove, in Gloucestershire, is de officiële privéwoning van Prins Charles. Niet iedereen wordt er zomaar uitgenodigd. Daarom was het groot nieuws toen bekend raakte dat Prins Harry er zijn toenmalige vriendin, Chelsy Davy, mocht uitnodigen voor een weekendje. Chelsy, die in Zimbabwe woonde, had haar vriend niet meer gezien sinds september, toen ze samen met vakantie waren in Botswana, waarna Prins Harry naar de militaire academie van Sandhurst vertrok. Behalve Charles en Camilla was dat weekend ook Charles' oudste zoon, Prins William, aanwezig, wat het bezoek zo mogelijk een nog officiëler karakter gaf. Na een knipperlichtrelatie ging het paar uiteindelijk definitief uiteen. Hoewel er vandaag weer geruchten circuleren over een mogelijke hereniging.

22 november 1966

Hertogin Isabel van Braganza wordt geboren

Op 22 november 1966 werd Isabel de Castro Curvelo de Herédia geboren in Lissabon. Isabel leefde tot 1975 zowel in Portugal als in Angola, waarna ze met haar ouders verhuisde naar São Paulo in Brazilië. Nadat ze was afgestudeerd in 1990 keerde ze terug naar Portugal, waar ze een succesvolle carrière uitbouwde in de bedrijfswereld. In 1995 trouwde ze er met Dom Duarte Pio, Hertog van Braganza en troonpretendent van Portugal. Hun huwelijk was groot nieuws in Portugal, aangezien het laatste 'koninklijke' huwelijk dateerde van 1886, toen Koning Carlos trouwde. Opgemerkte gasten bij de huwelijksmis waren dan ook niet alleen vertegenwoordigers van zowat alle Europese vorstenhuizen, maar ook de Portugese president en de eerste minister. Isabel, die zich sinds het huwelijk Hertogin van Braganza mag noemen, werd amper 10 maanden na haar huwelijk moeder van Afonso. Ook die geboorte was groot nieuws in de Portugese media. Later kwamen er nog een zus en een broer voor Afonso bij: Maria Francisca (°1997) en Dinis (°1999).

23 november 1856

Charlotte van België kiest een man

De jonge Charlotte van België was een van de aantrekkelijkste prinsessen van haar tijd. Al vlug ging Koning Leopold I op zoek naar een huwelijkskandidaat voor zijn knappe dochter. Hij wilde Charlotte koppelen aan Prins Georg van Saksen, maar de Britse Koningin Victoria vond die niet verstandig genoeg. Haar voorkeur ging naar de 19-jarige Pedro V van Portugal, 'zeer intelligent, dol op muziek, verzot op tekenen, vreemde talen, biologie en literatuur'. Ook bij Leopold I viel Pedro in de smaak, maar Charlotte wees hem af. 'Zeg vooral nee tegen Pedro', had haar gouvernante, Gravin d'Hulst, haar op het hart gedrukt. 'Die Portugezen zijn echte orang-oetans. Geld hebben ze niet, ze spreken een onmogelijk taaltje en je zult daar niet eens een priester vinden die je begrijpt.' Van een verstandshuwelijk wilde de 16-jarige Charlotte niets weten. 'Ik trouw alleen met een man die ik zelf heb gekozen', zei ze. Zij viel voor de charmes van de acht jaar oudere Aartshertog Maximiliaan van Habsburg, een broer van de Oostenrijkse Keizer Frans Jozef. Georg en Pedro lieten hun ontgoocheling blijken, maar Charlottes beslissing stond vast. In december 1856 werd de officiële verloving gevierd. Het huwelijk vond plaats in Brussel op 27 juli 1857. Het werd een noodlottige echtverbintenis. Maximiliaan stierf als Keizer van Mexico voor een executiepeloton, Keizerin Charlotte werd krankzinnig.

24 november 1965

Emir Abdullah III van Koeweit sterft

Abdullah III Al-Salim Al-Sabah was Emir van Koeweit van 1950 tot 1965. Bij de dood van zijn vader was hij regent tot zijn neef, Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, officieel als opvolger werd geïnstalleerd. Na diens overlijden in 1950 werd Abdullah zelf de nieuwe emir van het Britse protectoraat, de elfde van de Al-Sabahdynastie. Koeweit was sinds 1899 een Brits protectoraat. Abdullah was in tegenstelling tot zijn voorgangers niet erg Britsgezind. Na lange onderhandelingen kon hij in 1961 de onafhankelijkheid van de kleine Golfstaat uitroepen. Lang kon de oude emir van zijn nieuwe status als staatshoofd niet genieten. Hij stierf op 75-jarige leeftijd in het Dasmanpaleis in Koeweit-stad. Zijn oudste zoon, Saad Al-Abdullah Al-Salim Al-Sabah, dook in 2006 nog op in het internationale nieuws. Geheel volgens de gebruiken van de dynastie om afwisselend een andere tak van de familie tot emir te maken, was hij Emir Jaber III opgevolgd na diens overlijden. Hij bleef maar een paar dagen op post. Tegen zijn troonsbestijging was er immers veel protest omdat hij al zo oud en ziek was dat hij niet eens meer in staat was om naar het parlement te komen en de eed af te leggen. Hij liet per brief weten weer troonsafstand te doen, enkele minuten nadat het parlement hem met een overweldigende meerderheid al aan de kant had geschoven ten voordele van een ander lid van de koninklijke familie, Sjeik Sabah II.

25 november 1905

Haakon VII van Noorwegen komt aan in Oslo

Eeuwenlang was Noorwegen een kolonie van Denemarken, tot het in 1814 na een oorlog werd afgestaan aan Zweden. De Noren riepen hun onafhankelijkheid uit en zetten de Deense Prins Christian Frederik op de troon. Zweden bezette het land tot er een aanvaardbaar compromis werd bereikt. Beide naties bleven min of meer zelfstandig, met eigen parlementen, maar waren verenigd in een zogenaamde personele unie, waarbij de Koning van Zweden ook de Koning van Noorwegen was. Het compromis werkte tot 1905. Toen werden de spanningen tussen Noren en Zweden zo groot dat het Noorse parlement de personele unie afschafte. De Noren kozen als koning de Deense Prins Carl. Die woonde toen met zijn Britse vrouw, Prinses Maud, in Groot-Brittannië en kon pas na garanties over zijn status en inkomsten worden overtuigd om de nieuwe monarch van Noorwegen te worden. Hij veranderde zijn naam in Haakon VII en die van zijn zoon Alexander in Olav. Daarmee wilde hij een continuïteit aangeven met de aloude Vikingkoningen die ook de namen Haakon en Olav gebruikten. Op 25 november 1905 kwam Haakon VII aan in Oslo. Zeven maanden later werd hij plechtig gekroond in de kathedraal van Trondheim. Al snel besefte hij dat hij als constitutioneel monarch niet veel in de pap te brokken had. Met enige zin voor humor concludeerde hij: 'Mijn zakdoek is zowat het enige waar ik mijn neus mag insteken zonder dat iemand zich ermee bemoeit.'

26 november 2003

Prinses Caroline wordt goodwillambassadrice voor Unesco

De Unesco, een organisatie in de schoot van de Verenigde Naties, heeft als doel vrede en veiligheid te waarborgen door leden van de VN te laten samenwerken op het vlak van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Het toenmalige hoofd van de organisatie, Koïchiro Matsuura, liet op 26 november 2003 in het hoofdkwartier in Parijs weten dat hij had besloten Prinses Caroline van Monaco te benoemen tot goodwillambassadrice. Prinses Caroline kreeg de benoeming voor haar inzet bij projecten voor scholing van kinderen en vrouwen. Ook vandaag nog bekleedt de prinses deze functie.

27 november 2006

Prins Wilhelm von und zu Liechtenstein sterft

In 1922 werd Prins Wilhelm in Frauental geboren als zoon van Prins Karl von und zu Liechtenstein en zijn vrouw, Prinses Elisabeth von Urach. Wilhelms vader was een jongere broer van Frans Jozef, de vader van Prins Hans Adam. Als devoot katholiek was hij jarenlang grootprior bij de Orde van Malta, de op een na hoogste functie binnen deze hoogadellijke vereniging. Al in 1950 had Wilhelm zijn rechten op de troon van Liechtenstein opgegeven. Hij voerde de titel van Graaf van Hohenau tot hij in 1980 zijn rechten terugkreeg waardoor hij officieel weer Prins van Liechtenstein werd. Vier jaar later overleed zijn echtgenote, met wie hij vier zonen en een dochter had. Op 27 november 2006 ontsliep ook de prins na een slepende ziekte. Voor zijn dood had het Vaticaan hem nog onderscheiden met het Grootkruis in de Orde van Gregorius.

28 november 1962

De Nederlandse Koningin Wilhelmina sterft en wil niet worden gebalsemd

Koningin Wilhelmina en haar moeder, Koningin Emma, braken met de eeuwenoude traditie van de Oranjes om het lichaam van overleden familieleden te balsemen. Deze twee zeer gelovige vrouwen wilden in natuurlijke staat voor hun God verschijnen. Van Koningin Wilhelmina is bekend dat zij vreesde dat balseming haar wederopstanding in gevaar zou brengen. Dat de meeste Oranjes werden gebalsemd, had vooral een praktische reden. In vroegere tijden zaten er vaak weken tussen het tijdstip van overlijden en de bijzetting in de Koninklijke Grafkelder in Delft. Die tijd was minimaal nodig om de afscheidsdienst en de bijzetting voor te bereiden. Dat maakte zorgvuldige conservering van het stoffelijk overschot noodzakelijk. Soms bleven de overledenen zelfs maanden boven de grond staan. Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje, werd pas ruim vijf maanden na zijn dood bijgezet.

29 november 2006

Deense Prins Christian debuteert op een postzegel

Christian werd op 15 oktober 2005 geboren als zoon van de Deense Kroonprins Frederik en zijn Australische vrouw Prinses Mary. Op 29 november 2006 maakten de Deense posterijen bekend dat de beeltenis van Prins Christian voor het eerst op een postzegel zou komen. De dertien maanden oude baby, die in de rangorde van de troonopvolging alleen achter zijn vader staat, werd samen met zijn ouders afgebeeld op de postzegel van 5,25 kronen, ongeveer 70 eurocent. Tien procent van de opbrengst van de postzegel ging naar het goede doel. De postzegel werd uitgegeven op 10 januari 2007.

30 november 1915

Mwambutsa IV volgt zijn vader op als Mwami van Burundi

Mwambutsa IV was de zoon van Mwami Mutaga IV, die van 1908 tot 1915 regeerde over Urundi, zoals het land door het Duitse koloniale bestuur werd genoemd. Na het overlijden van zijn vader in 1915 werd Mwambutsa, die amper drie jaar oud was, tot de volgende Mwami van Urundi uitgeroepen. Zijn moeder fungeerde tot 1917 als regentes, waarna een regentschapsraad de taken van de minderjarige koning waarnam. Urundi werd in 1916 een door België bestuurd mandaatgebied van de volkerenbond en de Belgen hielden het traditionele bestuur van de Tutsikoning gewoon verder in stand. In 1931 werd Mwambutsa IV bij zijn meerderjarigheid plechtig gekroond. In 1962 stond hij nog steeds aan het hoofd van zijn land toen het op 1 juli van België onafhankelijk werd onder de naam Burundi. Mwambutsa voerde als constitutioneel monarch een gematigde koers en streefde naar de emancipatie van de Hutu's. Toch waren het de onrusten tussen Hutu's en Tutsi's die zijn troon deden wankelen. Hij werd in 1966 door zijn eigen zoon afgezet en vertrok in ballingschap naar Zwitserland, waar hij tot aan zijn dood, in 1977, bleef wonen.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners