Koninklijke kalender - februari

01/02/16 om 00:00 - Bijgewerkt om 08:34

Bron: Royals

In de koninklijke kalender doet Royals per dag verslag van de lotgevallen van bekende en minder bekende, nog regerende en gevallen adellijke dynastieën. Een onuitputtelijke bron van opmerkelijke, soms bizarre of fantastische, maar altijd ware historische feiten. Keizerlijke pracht en koninklijke praal komen in dit uitzonderlijke fresco evenzeer aan bod als vertederende huistaferelen, vermakelijke faits divers, romances en tragedies.

Koninklijke kalender - februari

© .

1 februari 1965

Prinses Stéphanie van Monaco wordt geboren

Koninklijke kalender - februari

Stéphanie is het jongste kind van Prins Rainier III en zijn vrouw, de Amerikaanse filmster Grace Kelly. Grace noemde Stéphanie haar 'wild child' en dat bleek heel terecht. De jonge prinses haalde de pers als zangeres, model en ontwerpster van badpakken. Ze opende ook een café en een jeanswinkel in Monaco. Vooral haar turbulente liefdesleven bezorgde haar een stevige reputatie. Over haar reputatie als 'enfant terrible' zei Stéphanie ooit: 'Ik zie mezelf nu niet meteen als een rebel, maar het hangt er natuurlijk van af wat je als normaal beschouwt. Het belangrijkste is dat je zelf tevreden bent met je eigen beslissingen.'

2 februari 2001

Schade na brand in Kasteel van Laken wordt opgemeten

Toen op 1 februari een chauffeur 's avonds wegreed van het koninklijk paleis zag hij vlammen uit het dak van de rechtervleugel slaan. Toen de brandweer er aankwam, kwamen al vlammen van meer dan vijf meter hoog uit het dak. Kroonprins Filip volgde de bluswerken samen met zijn ouders en zijn vrouw, die allen in Laken verbleven toen de brand uitbrak. Dankzij de inspanningen van de brandweer werd de vuurzee bedwongen zonder al te veel waterschade. Enkel het dak was over een oppervlakte van zo'n 100 m2 vernietigd. Waarschijnlijk was de brand een gevolg van de werken die aan de gang waren in de al lang leegstaande rechtervleugel. Bedoeling was die te renoveren zodat de kroonprins er zijn intrek kon nemen. Filip en Mathilde woonden intussen in de linkervleugel. De Regie der Gebouwen, die het kasteel beheert voor de Belgische staat, raamde de kosten de dag na de brand op zo'n 150.000 euro.

3 februari 2002

Prins Henrik van Denemarken voelt zich gepasseerd

Koninklijke kalender - februari

In een interview met de krant BT liet de Deense Prins-gemaal Henrik zich die dag ontvallen dat hij zich aan de kant gezet voelde sinds zijn zoon hem protocollair voorging. 'Als ze in de VS praten over de partner van de president, dan hebben ze het toch ook over de first lady?', vroeg de prins zich af. 'Wel, dan ben ik toch de 'first man' en niet mijn zoon?' De prins voegde er meteen aan toe dat hij dit zijn vrouw of zijn zoon niet kwalijk nam, maar dat hij wel over zijn toekomst wilde gaan nadenken. Hij trok zich terug op zijn Franse landgoed om wat afstand te kunnen nemen. De prins werd in Frankrijk geboren in 1934 en woonde een tijdje in Vietnam. Graaf Henri de Laborde de Monpezat studeerde in Parijs, Hongkong en Saigon. De Franstalige Henri sprak toen al Engels, Chinees en Vietnamees. Het leverde hem een job in de diplomatie op waardoor hij de Deense kroonprinses leerde kennen. De twee trouwden in 1967 en kregen twee kinderen: Kroonprins Frederik en Prins Joachim. Onlangs kondigde de prins zijn 'pensioen' aan. Hij wil meer tijd om te genieten van kunst en cultuur, zijn grote passies.

4 februari 1970

Geboortedag van de Nederlandse Prinses Marilène

Marilène van den Broek is de jongste dochter van Hans van den Broek, die jarenlang Nederlands minister van Buitenlandse Zaken was en nadien Europees commissaris voor Buitenlands Beleid en Uitbreiding. Haar grootvader was Hendrik van den Broek, chef van Radio Oranje, een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens haar studie in Groningen ontmoette Marilène Prins Maurits, de zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Hun huwelijk in 1998 was groot nieuws, aangezien het al heel lang geleden was dat er nog eens een Oranjehuwelijk was geweest. Het paar ging na het huwelijk in Amsterdam wonen, waar ook de drie kinderen werden geboren: Anna in 2001, Lucas in 2002 en Felicia in 2005. Het gezin leeft in betrekkelijke anonimiteit en treedt af en toe in het voetlicht bij publieke, dynastieke en familiale evenementen.

5 februari 1972

Prinses Mary van Denemarken wordt geboren

Mary Donaldson werd geboren op het eiland Tasmanië, in Australië. Haar ouders emigreerden in 1963 van Schotland naar Tasmanië. Mary studeerde handelsrecht en marketing en werkte nadien onder meer in de reclamesector. Door een onvoorstelbaar toeval werd ze kroonprinses van Denemarken. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney besloot ze op een avond haar flatmate te vergezellen naar een feestje waar ze een aantal Europese royals zou kunnen zien. Mary ging mee maar was niet bepaald onder de indruk. Toch raakte ze aan de praat met Kroonprins Frederik van Denemarken. Het klikte wonderwel en ze werden al snel een paar. In 2003 verloofde het stel zich officieel en stelde Mary zich voor aan de Deense pers. Ze was bijzonder zenuwachtig en haar Deens was pover... maar ze werd gered door de teckel van de prins-gemaal. Het beestje verstoorde de persconferentie door woedend te blaffen, wat iedereen aan het lachen bracht en zo de sfeer wat losser maakte. Mary trouwde in 2004 met haar prins. Haar Australische nuchterheid en gewone manier van doen zorgden ervoor dat ze in korte tijd bijzonder populair werd in Denemarken. Zowel de kroonprinses als haar man vergeet Australië niet. Ze gaan er geregeld heen en verwijzen er ook vaak naar. Zo liet Kroonprins Frederik zich kort na hun huwelijk al ontvallen dat ze snel 'een kleine kangoeroe in de buidel wilden krijgen'. Een jaar later werd hun zoontje Christian geboren. Later volgden nog een prinsje en twee prinsesjes.

6 februari 1952

Prinses Elizabeth wordt Koningin Elizabeth II

Koninklijke kalender - februari

De kettingrokende Koning George VI werd eind 1951 geopereerd om een deel van zijn door kanker aangetaste long te verwijderen. De operatie was een succes, maar de koning bleef sukkelen met zijn gezondheid. Toen zijn dochter Elizabeth in 1952 vertrok voor een reis naar Australië, kwam hij haar uitzonderlijk uitwuiven op het vliegveld. Het was de laatste keer dat ze elkaar zagen. Op weg naar Australië hadden de kroonprinses en haar man halt gehouden in Kenia. Ze logeerden er in het gekende hotel 'Treetops', dat in de kruinen van bomen is gebouwd, toen het bericht hen bereikte dat George VI was gestorven. Men bracht eerst Prins Philip op de hoogte en hij vertelde het aan zijn vrouw. Anders dan in België, waar een kroonprins pas koning wordt na het afleggen van de eed, is de Britse kroonprins(es) meteen de jure koning(in) zodra de voorganger is gestorven. Elizabeth was dus, aangezien haar vader ongemerkt en op een onbekend tijdstip in zijn slaap was gestorven, de eerste Britse monarch van de moderne tijd die niet precies wist wanneer ze koningin was geworden. Meteen nadat Prins Philip haar het nieuws had gebracht, vroeg haar secretaris hoe ze nu wilde worden genoemd. 'Elizabeth natuurlijk', was het antwoord.

7 februari 1999

Abdullah II wordt de nieuwe Koning van Jordanië

Abdullahs vader, de legendarische Koning Hoessein, had zijn zoon nog maar net aangeduid als troonopvolger toen hij stierf aan de gevolgen van een slepende kanker. Abdullah werd daarmee als relatief onbekende prins een belangrijke speler op het wereldtoneel. Jordanië, waarvan hij de vierde koning werd, is immers een belangrijke stabiliserende factor in het rumoerige Midden-Oosten. Hoewel hij populair is in het Westen, ligt Abdullah niet bij al zijn onderdanen goed, omdat sommigen hem als te westers beschouwen. Er zijn nogal wat feiten die daarop wijzen. Zijn moeder is de dochter van een Britse legerofficier. Abdullah studeerde zelf in Groot-Brittannië en volgde er een militaire opleiding. Abdullah heeft trouwens ook een westerse smaak als het over film en tv gaat. Hij is bijvoorbeeld een fanatieke 'trekkie', een fan van de serie 'Star Trek'. Hij wist zelfs een rolletje te versieren in de reeks 'Star Trek Voyager'. In een aflevering uit 1996 is hij te zien als een figurant die lange tijd in beeld komt.

8 februari 1928

De Afghaanse Koning Amanullah Khan op bezoek in België

Vanaf eind 1927 was Koning Amanullah Khan van Afghanistan op reis in Europa. Overal werd hij met alle egards ontvangen. Hij deed ook België aan en kreeg er op 8 februari de onderscheiding van de Leopoldsorde. Bij zijn terugkeer in Afghanistan werd de oppositie tegen zijn moderne beleid steeds groter en een oproer in Jalalabad groeide onvoorzien zo sterk aan dat hij uiteindelijk in 1929 troonsafstand moest doen en het land verlaten. Hij ging in zijn geliefde Europa wonen: eerst in Italië en nadien in Zwitserland, waar hij in 1960 stierf.

9 februari 1888

Frederik III, Keizer van Duitsland, krijgt een zilveren buisje in zijn luchtpijp

Frederik was 30 toen zijn vader in 1861 Koning van Pruisen werd. Tien jaar later, toen de Duitse staten een federatie vormden als het Duitse keizerrijk, met de Pruisische koning als keizer, promoveerde hij tot kroonprins van het Duitse keizerrijk. In 1887 werd bij de kettingrokende kroonprins keelkanker vastgesteld, maar de behandelende arts vergiste zich in de diagnose waardoor een reddende operatie werd uitgesteld. Toen men een jaar later de vergissing inzag, was het te laat om het woekerende gezwel in de keel nog weg te nemen. Net op dat moment stierf Frederiks vader en werd hij zelf keizer. Vrijwel meteen nadien kwam zijn ziekte in het stadium waarbij het gezwel zijn ademhaling zo belemmerde dat hij leek te gaan stikken. Op 9 februari voerde men een tracheotomie uit, waarbij een snede in zijn luchtpijp werd gemaakt. Om de snede open te houden, plaatste men er een zilveren buisje in. De operatie maakte een einde aan zijn spraakvermogen en vanaf dan communiceerde Frederik III enkel nog met briefjes. Hij regeerde uiteindelijk amper 99 dagen en overleed op 15 juni 1888.

10 februari 1840

Koningin Victoria trouwt met haar neef Albert

Victoria werd geboren als kleindochter van de 'gekke' Koning George III. Toen haar oom, Koning William IV, stierf zonder erfgenamen, werd Victoria op haar 18de koningin. Twee jaar eerder was ze door haar lievelingsoom, Leopold I van België, voorgesteld aan Albert von Saksen-Coburg-Gotha. Albert was een neef van Leopold. Wat begon als een zet naar een verstandshuwelijk werd een echte liefdesrelatie. Albert en Victoria werden smoorverliefd op elkaar en trouwden in 1840. Het huwelijk duurde tot 1861, toen Albert plots ziek werd en stierf.

11 februari 1920

Koning Faroek van Egypte wordt geboren

Faroek werd geboren als zoon van Foead, de eerste Koning van Egypte van het moderne tijdperk. Toen Faroek zijn vader opvolgde op de leeftijd van 16 jaar, sprak hij zijn volk toe op de radio. Dat was nieuw voor de Egyptenaren, want Foead sprak geen Arabisch en communiceerde alleen via derden met zijn volk. Hoewel Faroek onmetelijk rijk was, kon hij niet weerstaan aan de drang om te stelen. Tegenwoordig weten we dat hij aan kleptomanie leed. De bekendste stunts van Faroek op dat vlak zijn de diefstal van het ceremoniële zwaard van de Sjah van Iran en die van een zakhorloge van Winston Churchill. De kleptomanie werd erger en erger. Op den duur ging Faroek incognito naar Caïro om er portefeuilles te ontvreemden. Het werd zo erg dat hij er de bijnaam 'de dief van Caïro' aan overhield. Daarnaast was ook geen enkele mooie vrouw veilig voor hem. Het was uiteindelijk onder meer die reputatie die leidde tot een militaire coup in 1952 die Faroek tot troonsafstand dwong. Faroek moest weg, maar de monarchie werd niet afgeschaft en Faroeks zoon van amper zes maanden volgde hem op als Foead II. Pas een jaar later werd Egypte een republiek en moest ook Foead het land uit. Faroek zelf was na de putsch in ballingschap gegaan naar Monaco en Italië en bleef zijn grote hobby, tafelen, verder cultiveren. Hij woog zo'n 140 kilo. In maart 1965 kreeg hij dan ook een hartaanval net na een zware maaltijd en stierf. Een detail van Faroek leeft op tv verder in de snor van Hercule Poirot. De acteur David Suchet haalde de inspiratie daarvoor van een foto van Faroek, die net zo'n gekruld snorretje had.

12 februari 1981

Koning Constantijn van Griekenland weer even terug thuis

Voor het eerst na 14 jaar ballingschap was Koning Constantijn weer even terug in zijn land op 12 februari 1981. Hij mocht na speciale toelating van de regering even het land in voor de begrafenis van zijn moeder, Koningin Frederika. Zij was overleden in ballingschap en hij wilde haar graag begraven naast zijn vader, Koning Paul. Het politieke protest was enorm en het bezoek werd van twee dagen naar een paar uur teruggeschroefd. Constantijn kuste bij aankomst op de luchthaven de Griekse grond, gadegeslagen door een paar honderd monarchisten, die hem waren komen begroeten. Vijftig kilometer verder waren er protestbetogingen tegen zijn komst. Een bijzonder pijnlijke ervaring voor een monarch die in zijn jonge jaren bijzonder populair was, zeker toen hij olympisch goud haalde voor zijn land op de Spelen van 1960.

13 februari 2000

De pers meldt dat Prins Charles de naam George VII zal dragen als hij koning wordt

De zondagskrant 'Sunday Times' meldde die dag dat de Britse Kroonprins Charles zijn voornaam zou willen veranderen als hij koning wordt. Hij zou het helemaal niet zien zitten om Charles III te worden. Die naam zou onvermijdelijk verwijzen naar de vorige twee koningen met die naam en dat zou hij willen vermijden. Charles I werd onthoofd en Charles II is vooral bekend voor het onwaarschijnlijke aantal bastaardkinderen dat hij heeft verwekt. Charles zou zich Koning George VII laten noemen. Later werd dit gerucht ontkend door Clarence House. Geen enkele beslissing zou hierover reeds zijn genomen.

14 februari 1952

Prinses Ragnhild van Noorwegen opent de Olympische Winterspelen in Oslo

Met Prinses Ragnhild opende voor het eerst een vrouw de Olympische Winterspelen. Ragnhild was de dochter van de Noorse Koning Olav V en zus van de huidige Koning Harald V. Een jaar nadat ze had geschitterd bij de opening van de Winterspelen trouwde de prinses met Erling Lorentzen, die echter niet van adel was. Ragnhild en haar man ontvluchtten de kritieken en de aandacht van de media en gingen in Brazilië wonen. De prinses overleed op 16 september 2012 in Rio de Janeiro.

15 februari 2002

Prinses Margaret van Engeland wordt begraven

Als jongere zus van Koningin Elizabeth had Prinses Margaret een relatief rustige jeugd. Dat veranderde toen ze op 23-jarige leeftijd verliefd werd op de Britse oorlogsheld en voormalige aide de camp van Koning George VI, Peter Townsend. Hun liefde zorgde echter voor heel wat beroering in het Koninklijk Huis, bij politici en kerkelijke leiders, want Townsend was gescheiden. Dat hij geen schuld had aan de scheiding (zijn ex gaf toe overspel te hebben gepleegd) leek niets uit te maken. Uiteindelijk zag Margaret van een huwelijk af, omdat ze anders haar privileges als prinses zou verliezen. In 1958 ontmoette zij de societyfotograaf Anthony Armstrong-Jones. Twee jaar later trouwde het stel in Westminster Abbey, waarna haar man de titel van Lord Snowdon kreeg. Ook aan deze liefde kwam een einde en in 1976 ging het paar officieel uiteen. Het was een van de eerste keren dat het Britse publiek deelgenoot werd van de huwelijksperikelen van een lid van de koninklijke familie. Het was het begin van een ongelukkige periode in het leven van de prinses. Ze werd ziek en moest een stukje van een long laten verwijderen. Toch bleef ze stevig doorroken, wat haar veel kritiek opleverde. Haar vader, grootvader en overgrootvader stierven immers alle drie aan longkwalen. Margaret ruilde geregeld het druilerige Londen voor een verblijf op haar landgoed op het Caribische eiland Moustique. Ze had er naar verluidt romances met Mick Jagger en acteur Peter Sellers. De laatste jaren van haar leven ging haar gezondheid sterk achteruit. In 1998 kreeg ze haar eerste beroerte en brak ze haar voet toen ze uitgleed in de badkamer, waardoor ze geregeld in een rolstoel zat. De daaropvolgende jaren waren een opeenvolging van opnames in het ziekenhuis voor verschillende kwalen. Haar vierde beroerte werd haar fataal. De BBC noemde haar 'de Diana van destijds, vrolijk en glamoureus, een en al prinses.'

16 februari 1991

Prinses Alexandra van Luxemburg wordt geboren

Prinses Alexandra is het vierde kind en de enige dochter van de Luxemburgse Groothertog Henri en zijn vrouw Maria Teresa. De prinses heeft nog vier broers: de Prinsen Guillaume, Félix, Louis en Sébastien. Louis haalde de pers met de zwangerschap van zijn vriendin Tessy, met wie hij in 2006 in het huwelijk trad. Hij gaf hierbij zijn rechten op de troon op. In 2011 kregen vrouwen en mannen in Luxemburg eindelijk gelijke rechten op de troon.

17 februari 2004

De populaire Prins Ma'atu van Tonga sterft aan een hartaanval

Ma'atu was de tweede zoon van Koning Tupou IV, maar raakte zijn titel en zijn tweede plaats in de lijn van de troonopvolging kwijt toen hij ruzie kreeg met zijn vader over het meisje met wie hij wilde trouwen. Zij was de dochter van een Hawaïaanse zanger/miljonair en dat zag Tupou IV niet zitten. Ma'atu zette echter door, vluchtte uit Tonga en trouwde met zijn geliefde op Hawaï in 1980. Het sprookje duurde niet lang: Ma'atu's vrouw kreeg kanker en stierf in 1985. Ma'atu keerde terug naar zijn land en verzoende zich met zijn vader. Hij was zijn prinsentitel kwijt, maar kon zetelen in het parlement, nog deels voorbehouden aan de adel. Ook daar kwam hij geregeld in aanvaring met zijn vader en oudere broer over het gebruik van staatsgeld. Ma'atu was zeer populair bij de bevolking. Net als het overgrote deel van de bevolking van Tonga was hij helaas véél te dik. Hij was amper 49 jaar toen hij werd geveld door een hartaanval.

18 februari 2000

Koning Letsie III van Lesotho trouwt met een Zuid-Afrikaanse

Letsie was vier jaar koning van zijn land toen hij trouwde met de Zuid-Afrikaanse schone Karabo Anna Mots'oeneng. Ze had de vorst in 1996 leren kennen toen ze studeerde in Zuid-Afrika, maar verhuisde al snel naar zijn land om daar haar studie af te maken. Het huwelijk had plaats in het nationale voetbalstadion van Maseru, de hoofdstad van Lesotho. De bruid droeg een acht kilo zware jurk met een sleep van zeven meter. Onder de 40.000 gasten waren voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela en leden van de koninklijke families van Luxemburg, Swaziland en Nepal. Het paar kreeg drie kinderen: Prinses Senate (°2001), Prinses Maseeiso (°2004) en Prins Lerotholi Seeiso (°2007).

19 februari 1960

De Britse Prins Andrew wordt geboren

De geboorte van Andrew, in de 'Belgian Suite' van Buckingham Palace, was de eerste bevalling van een zetelend monarch in Groot-Brittannië sinds Koningin Victoria in 1857 van Prinses Beatrice was bevallen. De jonge prins werd al snel de lieveling van zijn moeder, die niet veel verkeerds van hem zag of wilde zien. In zijn jonge jaren was de prins vooral bekend om twee redenen: zijn militaire carrière, waarbij hij als helikopterpiloot actief deelnam aan de Falklandoorlog, en zijn amoureuze leven. Een hele reeks modellen en schoonheidskoninginnetjes passeerden de revue tot hij actrice Koo Stark tegen het lijf liep in de Londense discotheek 'Tramp'. Ze raakten aan de praat en de vonk sloeg over. Wekenlang zagen ze elkaar iedere dag en iedere nacht. Opmerkelijk was dat Koo werd geduld en zelfs aanvaard door de koninklijke familie. Ze was vaak te gast in Buckingham Palace en op Balmoral en mocht met Prins Andrew op vakantie naar het eiland Moustique. Toen Prins Philip zijn zoon erop attent maakte dat het met Koo niets kon worden, legde Andrew zich daarbij neer en dumpte haar. Zijn latere huwelijk met Sarah Ferguson werd in 1996 definitief ontbonden. Toch bleven ze goede vrienden.

20 februari 2004

Prins Laurent gaat zijn dochter Louise aangeven op het gemeentehuis

De prins kwam om 10.55 uur aan in het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe en haastte zich naar de raadszaal, waar burgemeester Georges Désir de geboorteakte voorlas. Voor een haag van fotografen en cameramensen tekende de prins de akte. Daarna waren de drie getuigen aan de beurt: Burggraaf Etienne Davignon, Jacques Donnez, UCL-professor en hoofd van de dienst gynaecologie in het Sint-Lucasziekenhuis waar Louise werd geboren, en ordonnanskapitein Georges Vanlerberghe, adviseur van de prins. Laurent vertelde aan de burgemeester dat zijn dochtertje het goed maakte, maar dat hij zelf erg moe was omdat hij 's nachts moest opstaan om haar de fles te geven. Over de mogelijke peter wou Laurent niets kwijt. 'Geen commentaar', zei hij. De prins veroorzaakte vlak na de geboorte van Louise opschudding door te verklaren dat de peter een moslim zou worden. De pers meldde dat het om de Iraanse controversiële Prins Reza ging. Alvorens een glas te drinken op de gezondheid van Louise, schonk de burgemeester Prins Laurent de pen waarmee hij de akte had ondertekend en een zilveren beker met daarin de naam Louise gegraveerd. Prinses Louise van België werd op 6 februari 2004 geboren in het universitaire ziekenhuis Sint-Lucas.

21 februari 1986

Geboorte van Prins Amedeo

Koninklijke kalender - februari

Toen Astrid en Lorenz een zoontje kregen, was men aan het hof bijzonder blij. De jongen zou immers voor Laurent op de troon komen als Filip kinderloos stierf. In 2004 werd Amedeo 18. In die 18 jaar was er echter heel wat veranderd. Boudewijn stierf en werd opgevolgd door zijn broer Albert, Filip trouwde en stichtte een gezin. Amedeo zelf trouwde in 2014 met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Doordat hij geen formele toestemming had gevraagd aan de koning, verloor hij zijn rechten op de troon. In 2015 werd dit rechtgezet en verleende Koning Filip via koninklijk besluit alsnog zijn retroactieve toestemming.

22 februari 1940

Lhamo Dondrub wordt op vierjarige leeftijd erkend als de nieuwe dalai lama

Voor de opvolging van de dalai lama werkt men met reïncarnatie. In feite is de dalai lama altijd dezelfde persoon, maar hij wordt telkens na zijn dood gereïncarneerd. Er moet dus worden gezocht naar de baby in wie de overleden dalai lama is herboren. Na de dood van de dalai lama in 1933 wachtte de Tibetaanse regering op een teken om te starten met de zoektocht. Toen in 1937 bleek dat het hoofd van diens gebalsemde lijk van het zuiden naar het noordoosten was gedraaid en een hoge geestelijke een visioen kreeg over een meer in het noordoosten en daarbij een boerderijtje zag, besloot de regering een expeditie naar de streek van dat meer te sturen. Toen de expeditieleden het huis herkenden, vroegen ze of ze er de nacht mochten doorbrengen, om de kinderen te observeren. De kleine Lhamo viel meteen op. Zo herkende hij de hoge geestelijke die erbij was en kon hij hem zeggen van welk klooster hij kwam. De delegatie gaf de kleine knaap vervolgens een aantal objecten waarvan er een paar aan de vorige dalai lama hadden toebehoord. Lhamo haalde die er meteen uit met de opmerking dat ze van hem waren. Het was duidelijk: de reïncarnatie van de vorige dalai lama was gevonden.

23 februari 1999

Prinses Juliana schrijft een open brief

Toen de Nederlandse Koningin Juliana op haar 71ste verjaardag troonsafstand deed ten voordele van haar dochter Beatrix, werd ze Prinses Juliana. Ondanks haar leeftijd en haar wens om het rustiger aan te doen, bleef ze geregeld in het openbaar verschijnen. Toen haar gezondheid haar in 1995 meer en meer in de steek liet, trok ze zich bijna volledig terug op Paleis Soestdijk. Haar laatste publieke optreden was haar aanwezigheid op het huwelijk van haar kleinzoon, Prins Maurits, in 1998. Een jaar later kwam er een brief van Juliana aan de Nederlanders waarin ze vroeg haar de kans te geven haar 90ste verjaardag in familiekring te vieren, aangezien ze fysiek niet meer in staat was al de felicitaties en vriendschapsbetuigingen in ontvangst te nemen. Juliana was nog maar enkele keren te zien, als ze zich liet rondrijden in een busje van het paleis. Dat was meestal door het park, maar heel af en toe ook eens door het dorpje Soestdijk. Het is daar dat een fotograaf toevallig nog een foto van haar maakte. Het was de laatste. Op 20 maart 2004 overleed ze in het bijzijn van haar man Bernhard en drie van haar vier dochters. Prinses Christina was nog onderweg naar het paleis. Juliana stierf precies 70 jaar na haar grootmoeder, Koningin Emma.

24 februari 2000

Prins Philip maakt een fantastische blunder

De echtgenoot van Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië staat bekend om zijn sterke uitspraken en blunders. Op 24 februari 2000 was het weer zover: hij beweerde dat hij de dag voordien genoten had van de voetbalmatch in het stadion van Dreamcast, de ploeg die hem had uitgenodigd. Daarmee werd duidelijk dat voetbal hem geen bal interesseert. Er is immers helemaal geen ploeg die zo heet. Philip was uitgenodigd door Arsenal, een topclub in Engeland. De belangrijkste sponsor, die met zijn naam op de shirtjes van de spelers staat, was toen Dreamcast...

25 februari 2005

Twee prinselijke broers verloven zich op dezelfde dag in Nederland

Koninklijke kalender - februari

Op deze dag kondigden twee Nederlandse prinsen tegelijk hun verloving aan: Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris, zonen van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Ze stelden hun verloofdes voor aan de pers in de Koningin Wilhelminazaal van Paleis Het Loo. Prins Pieter-Christiaan leerde zijn toekomstige vrouw Anita kennen op een feestje in Londen en noemde het liefde op het eerste gezicht. Zijn verloofde vertelde dat hij haar met een leugentje had meegelokt naar het dak van Paleis Het Loo en haar daar ten huwelijk had gevraagd. Prins Floris leerde zijn Aimée kennen op een studentenfuif in Leiden en ook hij wist meteen dat zij de ware was. Toen Floris en Aimée op vakantie waren in Oostenrijk, kwamen ze in een sneeuwstorm terecht en daar stelde Floris voor te trouwen. Beide prinsen kozen ervoor geen toestemming te vragen aan het parlement voor hun huwelijk. Daardoor komen ze niet langer in aanmerking voor de troonopvolging en behoren ze dus niet meer tot het Koninklijk Huis. De vader van de twee prinsen, Pieter van Vollenhoven, merkte schertsend op dat, nu de laatste van zijn vier kinderen zouden gaan trouwen, hij en zijn vrouw 'uitverkocht' waren.

26 februari 2000

Koningin Ioanna van Bulgarije, moeder van Simeon, sterft in ballingschap

De Italiaanse Prinses Giovanna van Savoye 'verbulgaarste' haar naam in 1930 ter gelegenheid van haar huwelijk met de Bulgaarse Tsaar Boris III. Zeven jaar later schonk ze hem met de kleine Prins Simeon een mannelijke erfgenaam die gedoopt werd met water uit de Jordaan dat voor de gelegenheid was overgevlogen door de Bulgaarse luchtmacht. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog hield Ioanna zich vooral bezig met caritatief werk, zoals het opstarten van een kinderziekenhuis. Tijdens de oorlog, waarin haar land met enige terughoudendheid aan de kant van Duitsland was gaan staan, hielp ze Joden het land uit door hen visa naar Argentinië te bezorgen. De terughoudendheid van Boris III om zijn troepen ook effectief in te zetten in de oorlog zorgde ervoor dat hij niet bepaald populair was in Duitsland. Toen hij na een bezoek aan Hitler plotseling stierf, amper 49 jaar oud, ging meteen het gerucht dat hij was vergiftigd door de nazi's. Ioanna's zoon Simeon volgde zijn vader op als nieuwe tsaar maar raakte in de problemen na de oorlog. Eerst werd Simeons oom en regent, Prins Kyrill, door de sovjets opgepakt en na een schijnproces terechtgesteld. Kort nadien kregen Simeon en zijn moeder te horen dat ze 48 uur hadden om het land te verlaten. Moeder en zoon vluchtten naar Egypte, waar op dat moment Ioanna's vader ook in ballingschap leefde. Ze verhuisden in 1951 naar Spanje, waar de verbannen ex-koningin de rest van haar leven zou doorbrengen. Ze keerde één keer terug naar Bulgarije in 1993 om er het graf van haar man te bezoeken.

27 februari 2001

Het Joegoslavische parlement schenkt de voormalige koninklijke familie haar paspoort terug

Op deze dag kregen de leden van de destijds verbannen koninklijke familie hun nationaliteit terug. Dat was het gevolg van een stemming in het parlement waarbij een wet van 1947 werd afgeschaft die de familie Karadjordjevitsj niet alleen de nationaliteit afnam, maar ook al haar eigendommen in beslag nam. Dankzij deze nieuwe wettelijke situatie kon de koninklijke familie eindelijk terugkeren uit de ballingschap waarin ze in 1941 was vertrokken toen Duitsland haar land was binnengevallen. Voor degenen die de ballingschap hadden overleefd, was het een eerste terugkeer naar hun land, aangezien zelfs een bezoek aan Joegoslavië verboden was onder Tito.

28 februari 1912

Prins Bertil van Zweden wordt geboren

Koninklijke kalender - februari

Prins Bertil, de tweede zoon van de Zweedse Koning Gustaf VI Adolf, kreeg bij zijn geboorte de titel van Hertog van Halland, een titel die al sinds de middeleeuwen werd gebruikt. Toen zijn oudste broer, de kroonprins, verongelukte, werd Bertil genoemd als de meest geschikte kandidaat voor het regentschap voor diens amper negen maanden oude zoon Carl Gustaf. De andere broer van Bertil, Prins Sigvard, had zijn dynastieke rechten verloren toen hij in 1934 trouwde met een burgermeisje. Daarom trouwde Prins Bertil niet met zijn vriendin, het Britse model Lilian Davies. Hij had het eigenlijk best kunnen doen want zijn vader, Koning Gustaf VI Adolf, leefde lang genoeg om rechtstreeks te worden opgevolgd door zijn kleinzoon Carl XVI Gustaf. Toen de nieuwe koning hem de toestemming gaf, trouwde Bertil alsnog met zijn Lilian. Allicht dankzij zijn Britse vrouw las Bertil 'The Times' en daar zag hij in 1958 een advertentie waarin Juan I, de koning van het Caribische eiland Redonda, zijn troon en alle daaraan verbonden rechten verkocht. Bertil reageerde en stopte alvast een biljet van £ 50 in de enveloppe om een optie te garanderen. De kroonprins van Redonda dreigde met een rechtszaak en de verkoop werd geannuleerd. Bertil bleef gewoon prins van Zweden. Hij was zijn hele leven bijzonder populair. Hij overleed in 1997. Zijn vrouw Lilian stierf in 2013.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners