Koninklijke kalender - december

01/12/15 om 00:00 - Bijgewerkt op 26/11/15 om 11:00

Bron: Royals

In de koninklijke kalender doet Royals per dag verslag van de lotgevallen van bekende en minder bekende, nog regerende en gevallen adellijke dynastieën. Een onuitputtelijke bron van opmerkelijke, soms bizarre of fantastische, maar altijd ware historische feiten. Keizerlijke pracht en koninklijke praal komen in dit uitzonderlijke fresco evenzeer aan bod als vertederende huistaferelen, vermakelijke faits divers, romances en tragedies.

Koninklijke kalender - december

© .

1 december 2001

Geboorte van Prinses Aiko van Japan

Op 1 december 2000 werd de dochter van de Japanse Kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako geboren. Tegen de traditie in werd de naam van de prinses niet gekozen door de keizer, maar door de kroonprins en zijn vrouw zelf. Aiko, in het Japans geschreven met de karakters die apart voor 'liefde' en 'kind' staan, betekent 'iemand die van anderen houdt'. Naast haar eigen naam Aiko heeft de prinses ook een keizerlijke titel: Prinses Toshi, wat zoveel betekent als 'iemand die anderen respecteert'. Deze formele titel raakt ze wel kwijt als ze zou trouwen met iemand die niet van adel is. Die kans is bijzonder groot, aangezien de adel in 1947 werd afgeschaft en de keizerlijke familie zelf werd beperkt tot de nakomelingen van Keizer Yoshihito, Aiko's overgrootvader.

2 december 2004

Prins Bernhard wordt in alle kranten herdacht

Op 1 december 2004 overleed de Nederlandse Prins Bernhard zodat op 2 december in zowat alle binnen- én buitenlandse kranten herinneringen werden opgehaald aan de prins. Opvallend was dat die allemaal heel lovend en positief waren. Bernhard von Lippe-Biesterfeld werd geboren op 29 juni 1911 in Jena, toen Duitsland, nu Polen. Hij werd opgemerkt door Koningin Wilhelmina, die op zoek was naar een man voor haar dochter Juliana. Het klikte en de twee trouwden in 1937. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bernhard populair bij de Nederlanders omdat hij het verzet aanstuurde vanuit Londen en een van de Nederlandse piloten bij de RAF werd. De Britten vertrouwden de als Duitser geboren Bernhard minder en dropten een geheim agent bij hem, die als opdracht had 'vriendjes te worden' met de prins om hem zo in het oog te kunnen houden. De agent, Ian Fleming, ontdekte niets en bleef een echte vriend van de prins, ook na de oorlog, toen hij als schrijver van de James Bondboeken en -films wereldberoemd was geworden. Als eerbetoon aan zijn vriend Bernhard noemde hij een van de personages in Thunderball naar hem: Count Lippe.

3 december 2000

Noorse verlovingsfoto's

Koninklijke kalender - december

Niet alleen de wilde jonge jaren van Mette-Marit zorgden voor verhitte debatten in het koude Noorwegen, ook het feit dat ze met de kroonprins samenwoonde voor hun huwelijk was een bron van discussie. Uit een biografie van Koning Harald bleek echter dat men hen liet samenwonen om de veiligheidsmaatregelen efficiënter te maken. De Noren sloten hun nieuwe toekomstige kroonprinses in elk geval snel in het hart, zeker na de officiële verloving op 1 december 2000. Op 3 december kregen de verloofden in hun woonplaats, het domein Skaugum, hun ouders op bezoek. Ze poseerden er samen en apart voor de officiële beelden die bij de verloving hoorden.

4 december 1977

Jean Bedel Bokassa kroont zichzelf tot Keizer van Centraal-Afrika

De vroegere sergeant van het Franse leger Jean Bedel Bokassa spiegelde zich aan Romeinse keizers, maar voor niemand had hij zo'n verering als voor Napoleon. Hij had zichzelf na een machtsgreep op zijn neef, President Dacko, tot president voor het leven benoemd, maar zijn 'moment de gloire' kwam op 4 december 1977, toen hij zich in pure Napoleonstijl de imperiale kroon op het hoofd zette. De ceremonie kostte ettelijke miljoenen euro's. Bokassa eiste dat zijn volk hem, zijn 17 vrouwen en tientallen kinderen met keizerlijke egards behandelde. Wie dat niet deed, wie zijn gezag in twijfel trok, werd gefolterd of vermoord. Hij voerde zijn tegenstanders aan de krokodillen of at ze zelf op. Na een bloederig schrikbewind werd de keizer-kannibaal door de troepen van zijn vroegere vriend Giscard d'Estaing uit zijn macht ontzet. Hij werd bij verstek ter dood veroordeeld en leefde met keizerlijke zwier als banneling in een van zijn Franse kastelen. Maar hij keerde terug, kreeg uiteindelijk genade en stierf in de overtuiging dat hij de dertiende apostel van Christus was.

5 december 2007

Koning Rama IX, alias Bhumibol, van Thailand wordt 80

Op 5 december werd de Thaise Koning Rama IX, ook Bhumibol genoemd, 80. Aangezien hij sinds 9 juni 1946 koning is, mag hij zich de langst regerende Thaise monarch ooit noemen. Toen de koning nog in goede gezondheid was, genoot hij enige bekendheid als jazzmuzikant én componist. Na zijn troonsbestijging vormde hij een groepje met 14 muzikanten; ze waren iedere vrijdag live te horen op de radio. De koninklijke saxofonist speelde daarna met jazziconen als Benny Goodman, met wie hij in 1956 in de troonzaal een optreden gaf, en Lionel Hampton, die Bhumibol in de pers omschreef als 'de coolste koning die hij kende'. Ook nu nog worden geregeld opnames van de vorst gedraaid.

6 december 1994

Koningin Elizabeth geeft goedkeuring om naar olie te boren in Windsor

Op 6 december 1994 gaf Koningin Elizabeth II de toestemming om in het park rond het Kasteel van Windsor te boren naar olie. Volgens een studie was er één kans op acht dat er onder Windsor een olievoorraad van zo'n 100 miljoen barrels zat. Na het fiat van de koningin kon men beginnen te boren tot op een diepte van 300 meter, zo'n halve kilometer buiten de kasteelmuren van Windsor. Tegen de plannen rees al snel protest van milieuactivisten en van de omwonenden, die steigerden bij het idee dat hun woonplaats een klein Dallas zou worden. Ook de burgemeester van Windsor was radicaal tegen. Het bedrijf dat de vergunningen en koninklijke toestemming op zak had, deed er uiteindelijk niets mee en vernieuwde ze niet toen ze in 1996 afliepen. Niemand heeft daar ooit een reden voor gegeven.

7 december 2005

Prinses Amalia van Nederland wordt twee jaar

De Nederlandse Prinses Amalia vierde op 7 december 2005 haar tweede verjaardag. Ze verbleef samen met haar moeder, Prinses Máxima, in Argentinië bij haar grootouders. Haar vader, Prins Willem-Alexander, kon er niet bij zijn. Hij reikte in Amsterdam de jaarlijkse Prins Clausprijs uit en reisde de familie dan achterna. Amalia werd in 2003 geboren in het Bronovoziekenhuis van Den Haag. Ze is eerste in lijn voor de opvolging van de Nederlandse troon. Ter ere van haar verjaardag werden op alle officiële gebouwen de vlaggen uitgehangen mét oranje wimpel. Dat gebeurde voor het eerst. Bij de eerste verjaardag van de prinses hingen de vlaggen nog halfstok na het overlijden van haar overgrootvader, Prins Bernhard. Ter gelegenheid van Amalia's verjaardag kreeg de webstek van het Koninklijk Huis een kindvriendelijke opsmuk. Tekenaar Dick Bruna maakte een spelletje met zijn creatie, Nijntje. Kinderen die de stamboom van Amalia juist aanklikten, kregen een paar kleurplaten als beloning.

8 december 2001

Kroonprinses Masako verlaat het ziekenhuis met haar pasgeboren dochter

Koninklijke kalender - december

Op 8 december 2001 verliet Kroonprinses Masako van Japan het ziekenhuis waar ze bevallen was van haar dochter Aiko. De pasgeboren Prinses Aiko sliep, gewikkeld in een warm wit dekentje, in de armen van haar moeder toen die naar buiten wandelde. Het lawaai van de honderden fototoestellen van reporters of van de cameraploegen die het gebeuren in heel Japan rechtstreeks uitzonden, leek haar niet te storen. Vergezeld van haar man, Kroonprins Naruhito, nam Masako afscheid van de artsen en het verplegend personeel, waarna zij in de limousine stapten die hen naar het paleis bracht, zo'n kwartiertje verderop. Duizenden Japanners waren op straat gekomen om het keizerlijke gezin te zien. Masako en Naruhito lieten dan ook met plezier de ramen van hun wagen open, zodat ze konden terugzwaaien naar de enthousiaste menigte.

9 december 2001

Prinses Elisabeth wordt gedoopt in Ciergnon

Koninklijke kalender - december

Op 9 december 2001 werd Prinses Elisabeth, de zeven weken oude dochter van Kroonprins Filip en zijn echtgenote Mathilde, gedoopt in de kapel van het Kasteel van Ciergnon, het favoriete Ardense buitenverblijf van de koninklijke familie. Die kapel werd in 2000 gerestaureerd en voorzien van een doopvont. De plechtigheid, geleid door Kardinaal Godfried Danneels, werd bijgewoond door de volledige koninklijke familie. Prins Amedeo is de peter van Elisabeth, Gravin Hélène d'Udekem d'Acoz de meter. Elisabeth, getooid in een doopkleed van ivoorkleurige natuurzijde en Brusselse kant, huilde de hele plechtigheid door en hield pas op toen Scala, het koor onder leiding van de broers Kolaçny, begon te zingen. Scala was uitgenodigd via het bisdom om de plechtigheid op te luisteren. Ze zongen gregoriaanse melodieën en liedjes in de drie landstalen.

10 december 1865

Koning Leopold I der Belgen sterft

Van 1860 af doorstond Leopold I helse pijnen, veroorzaakt door stenen in de gal. Hij was permanent onder doktersbehandeling. Half mei 1863 liet hij twee kamerdienaars twee grote met paardenhaar gevulde matrassen naar zijn slaapkamer brengen. Hij kon niet meer in bed blijven liggen. Steunend met zijn hoofd tegen de muur en met een matras onder elke oksel sliep hij rechtop. 'De enige die u kan helpen, Dear Uncle, is dokter Thompson', schreef Koningin Victoria hem. De operatie werd verricht in juni. Na de ingreep voelde Leopold zich als herboren. Twee jaar later werd hij getroffen door een bloedaandrang in de hersenen. Zijn toestand was uiteindelijk zo kritiek dat de ministers overwogen Kroonprins Leopold het regentschap te laten waarnemen, maar daar wilde de koning niets van weten. Hij wenste zijn opvolger niet te zien. Spreken lukte hem bijna niet meer. In zijn laatste uren probeerde zijn schoondochter Marie-Henriette de lutherse vrijmetselaar nog tot het ware geloof te bekeren. 'Nein. Nicht katholisch', gromde hij. Zij besprenkelde de koning met wijwater en terwijl hij in een coma weggleed, perste zij hem een kruisbeeld op de lippen. Een dag later kwam het einde. Zijn laatste woord was voor iedereen duidelijk: 'Charlotte', de naam van zijn eerste vrouw.

11 december 1936

Edward VIII is één dag enkel koning van Ierland

Nadat hij via de radio aan de bevolking had meegedeeld dat hij het koningschap niet aankon als hij niet mocht trouwen met Wallis Simpson restte Edward VIII enkel nog de troonsafstand formeel te regelen. Op 10 december tekende hij in Fort Belvedere de akte van abdicatie, in het bijzijn van zijn broers. De dag nadien stemden alle parlementen in het Verenigd Koninkrijk in met de abdicatie. Alleen Ierland wachtte een dag langer, zodat Edward strikt genomen koning was van de hele Commonwealth tot 11 december en van Ierland tot 12 december 1936

12 december 1992

Britse Prinses Anne hertrouwt

Koninklijke kalender - december

Op 12 december 1992 hertrouwde de Britse Prinses Anne met Timothy Laurence tijdens een bescheiden plechtigheid nabij het Schotse koninklijke landgoed Balmoral. Het huwelijk moest plaatsvinden in Schotland omdat de Engelse kerk een nieuw huwelijk verbiedt na een scheiding. De bruid arriveerde in het gezelschap van haar vader, Prins Philip, en haar toen 11-jarige dochter Zara, die als bruidsmeisje fungeerde. In de aanwezigheid van onder meer haar moeder, de koningin, haar grootmoeder, de Queen Mum, haar tante, Prinses Margaret, haar broers, de Prinsen Charles, Edward en Andrew, en natuurlijk Zara's broer Peter trouwde ze met fregatkapitein Timothy Laurence. Voor het kerkje stonden een 500-tal nieuwsgierigen hen op te wachten. Anne en Timothy hadden elkaar leren kennen toen Timothy in 1986 als adjudant aan de koningin was toegewezen en het huwelijk van Anne en Mark Phillips op springen stond. Hun romance ontstond naar verluidt tijdens een reis die Anne met het koninklijke jacht Britannia ondernam, onder begeleiding van Laurence. In 1989 lekte hun relatie uit toen brieven van Laurence bij de prinses werden gestolen en in de krant verschenen. Timothy Laurence ontving geen adellijke titel bij zijn huwelijk.

13 december 2001

De verloving van Märtha Louise van Noorwegen met Ari Behn wordt aangekondigd

Om 9 uur 's ochtends kondigde het Noorse hof de verloving aan van Prinses Märtha Louise met de auteur Ari Behn. Het huwelijk was voorzien op 24 mei en zou doorgaan in de Nidaroskathedraal van Trondheim. Ari's familie was te gast op het paleis, waar de verlovingsringen werden getoond. Ze waren ontworpen door de Noorse kunstenaar Andreas Solberg, Ari's grootvader. De weinig conventionele schrijver vertelde zonder schroom dat hij zijn verloofde al de meest sexy vrouw van Noorwegen vond voor hij haar ooit had ontmoet. De prinses had het over liefde 'op het derde gezicht'. Zij liet zich ontvallen dat zij en haar man met hun eventuele kinderen graag op het platteland, even buiten Oslo, zouden willen wonen. De verloving werd aangekondigd amper negen maanden nadat de relatie tussen Ari en Märtha Louise bekend was geraakt. Hij mocht openlijk mee naar de verjaardag van Prinses Mette-Marit. In september was hij een opgemerkte aanwezige op de verjaardag van Märtha Louise zelf, waardoor het voor iedereen duidelijk werd dat het menens was tussen de twee. De prinses en haar man kregen samen drie dochters, Maud Angelica, Leah Isadora en Emma Tallulah.

14 december 1909

Leopold II trouwt met Caroline de Vaughan, geboren Blanche Caroline Delacroix

Op 11 december 1909 kreeg Leopold II van de dokters te horen dat hij een intestinale verlamming had en dat hij niet meer dan één kans op tien had om de zware operatie te overleven. Hij vroeg de artsen een paar dagen uitstel zodat hij een aantal dringende zaken kon regelen. Voor hij met zijn jarenlange geliefde Caroline de Vaughan, de moeder van zijn twee zonen Lucien en Philippe, kerkelijk trouwde, wilde hij biechten. Het huwelijk werd een vreemde ceremonie. De stervende bruidegom droeg een witte tabberd, de bruid een japon van zwart satijn. 'Heren,' zei Leopold II tegen zijn verbouwereerde getuigen, Baron Snoy en Baron Goffinet, 'mag ik u mijn weduwe voorstellen? Zorg goed voor haar.' In het Palmenpaviljoen wachtte Leopold op het einde. Zijn laatste wens was dat Caroline een van zijn nachthemden aantrok om bij hem te waken. 'Aangezien Leopold 1,95 meter was, sleepte de tabberd achter mij als een avondjurk. Toen de koning mij zo zag, in die witte tooi zonder einde, moest hij lachen', schreef zij in haar memoires. 'Hij omhelsde mij. We wensten elkaar welterusten.' Even leek het alsof hij beter zou worden. Maar 's nachts kreeg Leopold een hevige niesbui. 'Wat nu', bromde hij. 'Ik heb van mijn hele leven nog nooit geniesd. Ik heb de indruk dat ik bezig ben mij uit deze wereld weg te niezen.' Hij greep naar zijn keel, snakte naar adem, kreunde 'Très Belle, ik stik, ik stik' - en stierf. Terwijl Caroline een laatste maal zijn baard kamde, liet Prinses Louise de Villa Vanderborght verzegelen. De 'weduwe' werd door de dochters van de koning weggejaagd. Tegen zijn formele wens in - 'Ik wil 's morgens vroeg, zonder enige praal ter aarde worden besteld' - kreeg hij een staatsbegrafenis. Caroline vertrok met een erfenis van 25 miljoen euro.

15 december 2006

Britse Prins William wordt tweede luitenant

William, de zoon van Charles, Prins van Wales, en Prinses Diana, zal ooit zijn vader opvolgen als koning van Groot-Brittannië. Het feit dat hij op 15 december 2006 afstudeerde aan de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst was dan ook groot nieuws. De parade van de afstuderende cadetten werd bijgewoond door de koningin en haar man, de Hertog van Edinburgh. Daarnaast waren ook Prins Charles en zijn vrouw Camilla erbij, net als Williams toenmalige vriendin, Kate Middleton. William was tijdens de parade de kopman op wie de cadetten zich moesten richten om op een rechte lijn te lopen. De koningin inspecteerde de cadetten en bleef even staan bij haar kleinzoon om hem een paar woorden toe te fluisteren. Nadien sprak ze hen allen toe in een rede waarin ze hen op het hart drukte dat er veel van hen werd verwacht: 'Jullie moeten dapper en onbaatzuchtig zijn, leiders maar ook helpers, vastberaden en attent. Dat alles wordt van jullie verwacht in de meest moeilijke omstandigheden en over de hele wereld.' William werd aan het einde van deze plechtigheid, net als zijn collega's, gepromoveerd tot tweede luitenant en zou worden ingedeeld bij de Blues and Royals, een verkenningseenheid en onderdeel van de Household Division, de meeste gerenommeerde elite-eenheid van het Britse leger.

16 december 2000

Prins Constantijn stelt zijn verloofde Laurentien voor

Koninklijke kalender - december

De Nederlandse Prins Constantijn stelde op 16 december 2000 op Huis ten Bosch zijn toekomstige bruid Laurentien Brinkhorst aan de pers voor. De prinses in spe (Laurentien kreeg geen adellijke titel maar mag als vrouw van een prins wel die titel voeren) is de dochter van de D66-minister Laurens Jan Brinkhorst. 'Laurentien is intelligent, sterk en heeft een warm hart. In haar heb ik een fantastische vrouw gevonden', aldus de prins. Ook Koningin Beatrix was duidelijk gelukkig: 'We hebben een schoondochter gevonden waar we erg trots op zijn.' Volgens Laurentien vroeg de jongste zoon van Koningin Beatrix haar 'met veel bloemen' ten huwelijk. 'Hij heeft me met een list uit mijn kantoor gelokt en toen ik thuiskwam, was mijn huis één bloemenzee. Ik hou niet van het woord romantisch, maar dat was het toch wel. Nadat ik was opgehouden met huilen, heb ik ja gezegd', aldus Laurentien. Over haar toekomstige positie aan de zijde van een prins zei ze: 'Er zijn natuurlijk ook een hoop aspecten waarop je je niet direct kunt voorbereiden, ik weet dat er een hoop op me af zal komen.' Het paar kreeg samen drie kinderen, Eloise, Claus-Casimir en Leonore.

17 december 1942

Leopold III schrijft een boze brief aan Hitler

Toen de Duitsers in 1942 de verplichte tewerkstelling invoerden in de door hen bezette landen protesteerde Leopold III vanuit Brussel per brief bij Adolf Hitler. 'Ik doe een beroep op het rechtvaardigheidsgevoel van Uwe Excellentie', schreef hij. 'Ik smeek u te verhinderen dat een dergelijke maatregel duizenden mensen onrechtvaardig zou treffen die al zwaar werden beproefd en vraag dat de Belgen het natuurlijke recht zouden hebben verder te kunnen werken in België, in hun vertrouwde omgeving en bij hun gezin...' Hij sloot af met: 'Ik voeg eraan toe dat de Belgische bevolking vreselijke herinneringen heeft aan de deportaties van 1916-1917 en dat enige herhaling in die zin zowel bij de Vlamingen als bij de Walen een onuitroeibare haat tegen Duitsland zou teweegbrengen.' De Führer reageerde bits: 'De uitdrukkingen die u in uw brief gebruikt, zijn zo monsterachtig dat geen enkel antwoord striemend genoeg kan zijn. Wanneer u het, Majesteit, in verband met de verplichte arbeidsdienst, heeft over 'wrede beproeving', 'dwangarbeid' en 'deportaties', getuigt dat van een onvoorstelbaar onbegrip van de historische zending die van belang is voor de hele wereld en die erin bestaat te vechten tegen het bolsjewisme. Het bedreigt ook uw land... Ik wil, Sire, dat u in de toekomst met de grootste zorg incidenten vermijdt die zo onvergeeflijk zijn als uw brief van 17 december 1942 en dat u uw houding afstemt op wat de huidige situatie voorschrijft. Mocht u opnieuw tegen deze verwachting ingaan, dan zal ik me verplicht zien u als een krijgsgevangene naar een plaats buiten België over te brengen.' Daarna viel op Laken de grote stilte. De koning durfde geen risico's meer te nemen.

18 december 2000

Prins Guillaume wordt troonopvolger van Luxemburg

Op 18 december 2000 tekende Groothertog Henri het decreet waarin hij zijn oudste zoon Guillaume benoemde tot troonopvolger van Luxemburg. De ceremonie werd bijgewoond door leden van de familie en de regering. In zijn eerste speech als troonopvolger bedankte Guillaume zijn ouders en grootouders voor het vertrouwen dat ze in hem stelden en voor het goede voorbeeld dat ze hem altijd gaven. Verder bevestigde hij dat hij zijn land zou dienen en zo voor Luxemburg en zijn inwoners rechtvaardigheid, solidariteit en welvaart wilde garanderen. Na de ceremonie was er een dankmis in de kathedraal. Bij aankomst werd de troonopvolger toegejuicht door de Luxemburgers. Later op de dag volgde nog een receptie op het paleis.

19 december 2006

Abdullah II wil bemiddelen tussen Fatah en Hamas

Koninklijke kalender - december

De Jordaanse Koning Abdullah II bood op 19 december 2006 aan een ontmoeting te organiseren tussen de leiders van de Palestijnse rivaliserende partijen Hamas en Fatah, om te proberen een einde te maken aan het escalerende geweld. Abdullah deed zijn aanbod kort na een onverwacht bezoek van de Israëlische Premier Ehud Olmert aan de Jordaanse hoofdstad Amman. Abdullah trad daarmee in de voetsporen van zijn vader, Koning Hoessein, die zich ook meermaals engageerde voor het vredesproces in het Nabije Oosten en daardoor internationaal veel respect afdwong.

20 december 1995

Koningin Elizabeth stelt voor dat Charles en Diana scheiden

Buckingham Palace maakte op 20 december 1995 bekend dat Koningin Elizabeth haar zoon Charles en zijn vrouw Diana een brief had gestuurd. Daarin adviseerden zij en Prins Philip het echtpaar aan een scheiding te denken. Prins Charles liet als eerste weten het daarmee eens te zijn. De demarche van de koningin volgde op een tv-interview waarin Diana zei dat het spaak lopen van hun relatie te wijten was aan het feit dat ze met drieën waren in het huwelijk in plaats van met tweeën. Daarmee verwees ze naar de minnares van Charles, Camilla Parker Bowles.

21 december 1959

Sjah Mohammed Reza van Iran trouwt met Farah Diba

Reza Pahlavi, toen nog Kroonprins van Iran, trouwde in 1939 met Prinses Fawzia van Egypte. Het paar kreeg een dochter, Prinses Shahnaz, maar had voor de rest weinig gemeen. Uiteindelijk keerde Fawzia terug naar Egypte. Het huwelijk werd ontbonden, officieel omdat het Iraanse klimaat een ernstig probleem vormde voor de gezondheid van de prinses. Haar dochter bleef in Iran achter bij haar vader. In 1951 trouwde Reza, intussen sjah (keizer) geworden, voor de tweede keer. Zijn uitverkorene was Soraya, de dochter van de Iraanse ambassadeur in West-Duitsland. Hoewel het dit keer wel klikte tussen de sjah en zijn vrouw gingen zij in 1958 uit elkaar om dynastieke redenen. Soraya kon geen kinderen krijgen, waardoor er geen troonopvolger was en de voortzetting van de monarchie in gevaar kwam. Mohammed Reza trouwde in 1959 voor de derde keer, met Farah Diba, de dochter van een kapitein uit de keizerlijke garde. Al snel kwam er een troonopvolger, Prins Reza, en een reservetroonopvolger, Prins Ali. Daarnaast kregen Farah en Reza nog twee dochters, Farahnaz en Leila. Speciaal voor Farah creëerde Reza een nieuwe titel, die van sjahbanoe, of keizerin, een titel die voordien nooit werd gegeven aan de vrouw van de sjah. Het goede huwelijk van Farah en Reza eindigde in 1980 met de dood van de sjah in ballingschap, na de Iraanse volksopstand en de terugkeer van Ayatollah Khomeini, die de islamitische republiek installeerde.

22 december 1921

Sobhuza II wordt Koning van Swaziland, wat hij meer dan 60 jaar zal blijven

Toen zijn vader Nganwe V op 10 december 1899 overleed, werd Prins Sobhuza volgens de gebruiken door de koninklijke familie uitgekozen als zijn opvolger, hoewel hij amper een paar maanden oud was. Zijn grootmoeder, Labotsibeni Gwamile Mdluli, nam tijdelijk het regentschap waar. Daaraan kwam op 22 december 1921 een einde. Sobhuza II begon aan een koningschap dat meer dan 60 jaar zou duren. Tijdens zijn bewind zag hij zijn land onafhankelijk worden van de Britten in 1968 en probeerde hij het systeem van de constitutionele monarchie uit. In 1973 eindigde dat 'experiment'. Hij trok de grondwet in, ontbond het parlement en ging heersen als een absolute monarch. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Mswati III, de huidige Koning van Swaziland.

23 december 1909

Albert I is de eerste koning die de eed ook in het Nederlands aflegt

Het was hét gespreksonderwerp in december 1909 en januari 1910: troonopvolger Albert had na de dood van Leopold II de eed afgelegd in het parlement en dat gedaan in het Nederlands! Hij was daarmee de eerste vorst die dat deed. Voor de juiste formulering had hij Julius Hoste, uitgever van Het Laatste Nieuws, geconsulteerd. De iets te bloemrijke taal van Hoste werd nadien aangepast door minister François Schollaert.

24 december 1745

De moeder van Madame de Pompadour sterft

De Franse Koning Louis XV was jarenlang een toegewijde echtgenoot voor zijn Poolse vrouw, maar dat stond buitenechtelijke escapades niet in de weg. Nadat zijn jarenlange minnares Marie-Anne de Mailly-Nessle was overleden, nam hij tot ergernis van de Franse aristocratie aan het hof een vrouw uit de burgerij, Jeanne-Antoinette Poisson, als zijn 'maîtresse en titre'. De beeldmooie Jeanne-Antoinette, bekend als Madame de Pompadour, had een goede invloed op de monarch en zag erop toe dat hij zijn wettige vrouw met de nodige attenties omringde. Toen de koningin met Nieuwjaar 1746 van haar man een gouden snuifdoos met een uurwerk in het deksel cadeau kreeg, was ze verbaasd en gecharmeerd. Wat ze niet wist, was dat Lodewijk het kunststuk in feite had laten maken voor de moeder van La Pompadour. Aangezien zij kort voor Nieuwjaar was overleden, had hij een kostbaar geschenk over en gaf het dan maar aan zijn vrouw.

25 december 1926

Japanse Keizer Yoshihito sterft

Yoshihito was de enige overlevende zoon van Keizer Meji. Hoewel Keizerin Shoken officieel als zijn moeder werd beschouwd, was hij een zoon van Meji en Yanagiwara Naruko, een hofdame. Als kind kreeg hij een hersenvliesontsteking, waardoor hij zijn hele leven lang een sukkelaar bleef. Niet alleen fysiek maar ook verstandelijk. Het hof hield hem dan ook zo veel mogelijk uit het zicht, zelfs nadat hij zijn vader als keizer was opgevolgd in 1912. Tijdens een van de zeldzame keren dat hij in het openbaar verscheen, bij de opening van het parlementaire jaar in 1913, moest hij een toespraak voorlezen die men voor hem op een groot papier had neergeschreven. Yoshihito beklom het spreekgestoelte, maar in plaats van ook maar iets te zeggen, rolde hij zijn rede op en keek door de papieren koker naar de parlementsleden alsof het een verrekijker was. Van 1919 af had hij geen officiële taken meer. In 1921 werd zijn oudste zoon, Hirohito, prins-regent. Yoshihito stierf op 25 december 1926.

26 december 2004

Kleinzoon Thaise koning overleeft tsunami niet

Koninklijke kalender - december

Op 26 december zorgde een zeebeving in de Indische Oceaan voor vloedgolven tot tien meter hoog. De verwoesting was enorm; in de getroffen regio vielen bijna 300.000 doden. Een van de doden in Thailand was Bhumi Jensen, een kleinzoon van de Thaise Koning Bhumibol. Bhumi was de zoon van Prinses Ubolratana en haar Amerikaanse man Peter Jensen. Het paar is ondertussen uit elkaar. Bhumi woonde bij zijn moeder. Op het moment van de ramp waren moeder en zoon met vakantie aan de kust. Bhumi was aan het jetskiën toen hij werd meegesleurd door een van de vloedgolven. Hij werd dood teruggevonden. De Thaise televisie zond meteen een rouwbericht uit aan de bevolking. De knappe Prinses Ubolratana overleefde de ramp wel.

27 december 1998

Billets-doux van Koningin Victoria aan John Brown duiken op

In Schotland doken op 27 december 1998 liefdesbrieven op die de Britse Koningin Victoria schreef aan haar knecht John Brown. Het was een Canadese nazaat van Brown die het bestaan van de brieven aan het licht bracht naar aanleiding van de opnames van de film 'Mrs Brown', die in Schotland plaatsvonden. In die film wordt gesuggereerd dat er inderdaad een relatie was tussen de koningin en haar knecht. De brieven werden echter niet openbaar gemaakt. In 2004 gebeurde iets gelijkaardigs. Toen dook een nieuw bewijs (?) op waaruit zou blijken dat de Britse Koningin Victoria wel degelijk een relatie had met haar Schotse knecht John Brown. Het ging om een brief die Victoria schreef aan Burggraaf Cranbrook op 30 maart 1883, drie dagen na de dood van Brown. Ze beschreef er haar favoriete knecht op zo'n manier dat het inderdaad leek alsof ze verliefd op hem was. Ze had het over 'haar eerlijkste en dierbaarste vriend' en schreef verder dat er 'waarschijnlijk nooit eerder in de geschiedenis zo'n hechte en sterke band, zo'n warme en liefdevolle vriendschap had bestaan tussen een soeverein en een knecht als tussen haar en haar dierbare, trouwe Brown'. Ze vermeldde ten slotte dat het aanvoelde alsof ze voor de tweede keer weduwe was geworden, 'nu haar opnieuw al datgene wat ze nodig had, was ontvallen'.

28 december 2004

Prinses Amalia richt zich tot de pers

Op 28 december 2004 communiceerde het Koninklijk Huis van Nederland op een originele manier met de pers. In plaats van een 'droog' communiqué de wereld in te sturen, was het persbericht zo opgesteld dat het leek alsof het van de kleine Prinses Amalia uitging. In naam van haar ouders liet ze weten dat ze midden 2005 een broertje of zusje verwachtte en dat haar ouders daar zeer opgetogen over waren. De kleine prinses deelde ook mee dat ze ontzettend blij was geweest met alle kaartjes en geschenken die haar waren toegestuurd vanuit het hele land toen ze haar eerste verjaardag vierde en dat ze iedereen daarvoor nog eens uitdrukkelijk wilde bedanken.

29 december 1954

Prins Takamado van Japan wordt geboren

Op 29 december 1954 werd in Tokio Prins Takamado geboren. Hij was een zoon van Prins Mikasa, de broer van Keizer Hirohito. Takamado studeerde rechten in Japan en nadien in Canada. Na zijn studie ging hij als eerste lid van de keizerlijke familie werken. Hij was actief binnen de Japan Foundation, een stichting die de Japanse cultuur promoot in het buitenland. Kort nadien trouwde de prins met het burgermeisje Hisako Tottori, met wie hij drie dochters kreeg. Op 21 november 2002, tijdens een partijtje squash op de Canadese ambassade, zakte de prins plotseling ineen. Hij werd in allerijl overgebracht naar een ziekenhuis, waar bleek dat de prins aan een hartstilstand was overleden. Hij was amper 47 jaar oud. De begrafenis, die rechtstreeks werd uitgezonden op tv, werd bijgewoond door 900 vrienden, diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders. Opvallende afwezige was de neef van de prins, Keizer Akihito. Die kon, zoals de traditie en het hofprotocol het willen, niet aanwezig zijn en liet zich symbolisch vertegenwoordigen door een paar objecten die tijdens de plechtigheid op het altaar werden gelegd.

30 december 2001

Queen Mum mist weer een kerkdienst

Op 30 december 2001 werd op het koninklijke domein van Sandringham alweer een kerkdienst gehouden zonder de Britse Queen Mother, Elizabeth. Ze had - tegen haar gewoonte in - nog geen enkele van de kerstvieringen van 2001 bijgewoond. Ze miste zelfs de dienst op kerstdag wegens een verkoudheid. Het was de eerste keer in jaren dat de Queen Mum voor álle misvieringen van de kerstperiode verstek had moeten laten gaan. Zij herstelde niet meer volledig van haar verkoudheid. Een ongelukkige val in februari verzwakte haar nog meer. Ze overleed op 30 maart 2002, 101 jaar oud. Een van de militairen die op wacht stonden bij haar kist was een zekere James Blunt. Hij zou later het leger verlaten en een wereldberoemde muzikant worden.

31 december 1834

Koningin Kapiolani van Hawaï wordt geboren

Esther Kapiolani werd geboren als telg van een adellijke familie op de Sandwicheilanden, zoals Hawaï toen bekendstond. Haar grootvader was de koning van het eiland Kaua'i, het laatste dat toetrad tot het Verenigde Koninkrijk van Hawaï. In 1863 trouwde Esther met David Kalakaua, een aristocraat die al jaren aan het hof werkte. Toen in 1874 Koning Lunalilo stierf zonder een opvolger te hebben aangewezen, koos een vergadering van edelen David Kalakaua als nieuwe vorst. Esther Kapiolani werd daarmee koningin-gemalin van haar land. Als 'first lady' legde ze zich vooral toe op de uitbouw van de gezondheidszorg voor de inlandse bevolking. Haar belangrijkste verwezenlijking was zonder twijfel de opstart van een materniteit in Honolulu. Die groeide uit tot het bekendste gespecialiseerde ziekenhuis van Hawaï en is ook nu nog bekend onder de naam Kapiolani Medical Center for Women and Children. De koningin-gemalin overleefde haar echtgenoot met acht jaar. Zij stierf kinderloos in 1899 in haar villa op Waikiki Beach.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners