Koningin Máxima - Moeder, echtgenote en koningin met een missie...

10/03/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 09:24

Bron: Royals

De Oranjes gingen zoals elk jaar skiën in het Oostenrijkse Lech. Voor Máxima zal de vrieskou wel even wennen geweest zijn. Zij kwam net terug uit Pakistan, waar ze als VN-ambassadrice te gast was. Want ze mag dan wel koningin van haar land zijn, Máxima wil ook internationaal een toonaangevende rol blijven spelen.

Koningin Máxima - Moeder, echtgenote en koningin met een missie...

© .

VN-ambassadrice in hart en nieren

Een van de belangrijkste taken van de Nederlandse koningin is vrouwen overal ter wereld een betere toegang geven tot de banken en kredieten.

Een van de belangrijkste taken van de Nederlandse koningin is vrouwen overal ter wereld een betere toegang geven tot de banken en kredieten.

De reis van Koningin Máxima naar Pakistan om er in naam van de Verenigde Naties te onderhandelen over bankzaken, had wel wat voeten in de aarde. Pakistan staat met zijn 600 aanslagen en 1000 doden per jaar gekend als een land met een 'hoge dreiging voor terroristische aanslagen', zeker ten opzichte van buitenlanders. 'Waagt de koningin zich hier niet in het hol van de leeuw?', vroegen velen zich af. Onlangs nog had de Deense Prinses Mary een humanitaire reis naar Burkina Faso afgelast omdat die te gevaarlijk zou zijn. Maar de Nederlandse koningin liet zich niet van de wijs brengen. Ze zou heel goed bewaakt worden, had men haar verzekerd. En ze wil boven alles de verantwoordelijkheid opnemen die ze gekregen heeft van de Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon: als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering wereldwijd landen aansporen om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat ook de lage inkomensgroepen spaarrekeningen kunnen openen of leningen en verzekeringen kunnen afsluiten. In november vorig jaar was ze nog in het woelige Bangladesh. Nu was Pakistan aan de beurt, een land waar het nog moeilijker werken was. Maar met de goede wil van alle partijen, heeft ze in die drie dagen de meeste afspraken die ze voor ogen had, kunnen afronden.

Koningin Máxima op gevaarlijk terrein

Bij aankomst van de koningin in Islamabad was er uitzonderlijk al een persmoment georganiseerd. Dat gebeurde om één uur 's nachts nadat Máxima en haar gezelschap er al een vliegreis van negenenhalf uur hadden opzitten. 'Zo zag je al meteen het verschil tussen een staatsbezoek of officieel bezoek en een werkbezoek als deze waarbij er veel minder pracht en praal was', vertelt Robin Utrecht, een van de weinige Nederlandse perslui die waren meegereisd. En zo kwam het ook dat de Nederlanders beelden zagen van hun koningin zonder make-up, iets wat zelden gebeurt. 'Maar ook voor de rest van het programma was ze heel casual gekleed', merkt de fotograaf op. 'Enkel voor haar bezoeken aan de premier en de president was ze keurig uitgedost.'

Streng bewaakt

In Islamabad werd ze ontvangen door President Mamnoon Hussain.

In Islamabad werd ze ontvangen door President Mamnoon Hussain.

Als persfotograaf reist Robin Utrecht al 14 jaar mee in het kielzog van Willem-Alexander en Máxima. Hij is dus de aangewezen persoon om het uitzonderlijke karakter van dit werkbezoek toe te lichten. Utrecht was ook meegereisd naar Bangladesh, maar deze reis was nog gevaarlijker. 'Dat merkte je meteen al bij aankomst. Ik mocht bijvoorbeeld niet op eigen houtje van de luchthaven naar mijn hotel maar werd met een gepantserde wagen opgehaald. Ook de koningin werd voortdurend in een gepantserde wagen overal naartoe gereden. Toen we vanuit de hoofdstad Islamabad naar de nabijgelegen stad Rawalpindi reden, stonden langs de snelweg om de 100 meter gewapende veiligheidsagenten. Al het verkeer, in beide richtingen van de snelweg, werd opgehouden.' Naar verluidt werd de gepantserde wagen van de koningin zelfs gevolgd door een auto met speciale apparatuur die aanslagen met elektronische middelen kan voorkomen. 'Er is niets gebeurd tijdens die reis, maar je voelde constant dat de dreiging nabij was', getuigt Utrecht.

Hotelarrest

De koningin werd in Islamabad ontvangen door President Mamnoon Hussain en premier Nawaz Sharif. Maar voor de rest werd, vanwege de veiligheid, het aantal werkbezoeken ter plaatse flink beperkt. 'Normaal gezien gaat de koningin veel meer naar de mensen toe. Nu kwamen de mensen naar haar toe. Nog nooit heeft ze zo veel vergaderingen in haar hotel geleid als deze keer, welgeteld 15.' Dat gebeurde met vertegenwoordigers van onder meer de banksector en telecombedrijven. Als pleitbezorger van de VN durft Máxima geregeld de naam van Ban Ki-moon laten vallen. Dat helpt natuurlijk want het is in zijn naam dat ze probeert mensen bij elkaar te krijgen en afspraken te maken, die daarna ook nageleefd moeten worden. En ook dat houdt Máxima verder vanuit Nederland in de gaten. Trouwens, ook de koningin moet geregeld aan 'haar baas' Ban Ki-moon verslag uitbrengen over haar werk en de resultaten die ze behaalt.

Naar de vrouwen toe

Pakistan staat gekend als een land met een 'hoge dreiging voor terroristische aanslagen' maar Máxima liet zich niet van de wijs brengen. Zonder aarzelen nam ze haar verantwoordelijkheid op als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering.

Pakistan staat gekend als een land met een 'hoge dreiging voor terroristische aanslagen' maar Máxima liet zich niet van de wijs brengen. Zonder aarzelen nam ze haar verantwoordelijkheid op als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering.

Daarnaast bezocht Máxima ter plaatse drie projecten die toegang tot geld vergemakkelijken voor de armsten in de samenleving. Zo ging ze in Islamabad spreken met vrouwen die dankzij een project meer zelfstandigheid gekregen hebben via een digitale betaalrekening. Die kunnen ze beheren via vingerafdrukidentificatie, waardoor de kans op fraude vermindert. Vooral vrouwen overal ter wereld een betere toegang geven tot de banken en kredieten, dat ziet de koningin als een van de belangrijkste taken in haar opdracht voor de VN. 'Omdat de vrouwen van deze projecten vooraf gescreend waren, kon de koningin ook daadwerkelijk met hen spreken', vertelt Utrecht. 'Wij mochten er even bij zijn om enkele beelden te maken. Daarna kregen de Pakistaanse vrouwen ruim drie kwartier de kans hun verhaal te vertellen aan de VN-ambassadrice.'

Een koningin met een missie

'Voor de pers had deze lowprofilereis ook haar voordelen', vertelt Robin Utrecht. 'Omdat er zo weinig media uit Nederland meegereisd waren, hadden we meer contact met de koningin dan anders. Ook de koningin zelf zorgde ervoor dat we goede beelden konden maken. Dat was niet altijd makkelijk want er was veel Pakistaanse pers aanwezig waardoor we elkaar vaak voor de voeten liepen.' Maar dat 'goede beelden' het laatste was waar de koningin zich tijdens deze driedaagse reis zorgen over maakte, dat was een feit. Zij was daar in de eerste plaats om te werken, hard te werken. Omdat ze er een punt van maakt om haar kinderen zo kort mogelijk alleen te laten, staan die buitenlandse reizen inderdaad volgepropt met de ene afspraak na de andere. Maar het geeft haar een goed gevoel als ze naar huis kan reizen met goede resultaten. Ondanks het feit dat ze in Nederland als echtgenote van de koning ook genoeg om handen heeft, wil ze zelf als econome haar steentje bijdragen aan de maatschappij. En dat niet enkel in Nederland. Trouwens, deze keer had ze iets speciaals om naar uit te kijken: de skivakantie met man en kinderen in de sneeuw. Terug naar Lech, de plaats waar de Oranjefamilie zich door al haar verdriet heen, het meest verbonden voelt met elkaar. En als Máxima er verteld zal hebben over wat ze in Pakistan beleefd heeft, zullen er ongetwijfeld enkele kinderen met grote ogen hebben zitten luisteren.

Lees meer over:

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners