Een rijkeluiswens voor Victoria van Zweden - Welkom, Oscar

14/04/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 09:36

Bron: Royals

De Zweedse koningsfans waren al wekenlang in spanning. Wanneer zou het broertje of zusje van Estelle geboren worden? Uiteindelijk kwam het blijde nieuws op woensdag 2 maart: in het huis Bernadotte was een klein prinsje geboren.

Een rijkeluiswens voor Victoria van Zweden - Welkom, Oscar

© Kungahuset.se/Kate Gabor

De Zweden zullen 2 maart 2016 niet snel vergeten. Op die dag vernamen ze immers dat hun kroonprinses, de populaire Victoria, het leven had geschonken aan een jongetje. Toen vorig jaar in Groot-Brittannië Prinses Charlotte werd geboren, zagen we dat het meisje bijna met evenveel enthousiasme werd verwelkomd als haar oudere broertje, twee jaar eerder. Hetzelfde deed zich nu in Zweden voor. Er verschenen speciale edities van kranten en tijdschriften, er werden 21 kanonschoten gelost, overal was gejuich te horen en kaartjes met gelukwensen kwamen van overal ter wereld.

Een rijkeluiswens voor Victoria van Zweden - Welkom, Oscar

© Kungahuset.se

Een rijkeluiswens voor Victoria van Zweden - Welkom, Oscar

© Kungahuset.se

De jongste telg van het huis Bernadotte is met veel enthousiasme onthaald, dat is het minste wat we kunnen zeggen. 'Hij is geboren om 20.28 uur, weegt 3600 gram en meet 52 cm. Mama en baby stellen het goed.' Dat vertelde een doodgelukkige Prins Daniel enkele uren na de geboorte voor een muur van micro's, fototoestellen en camera's in een zaaltje van de materniteit van het Karolinskaziekenhuis in Stockholm. Daar was vier jaar eerder ook Prinses Estelle geboren. De Zweden waren verrast door het nieuws. Niemand had Victoria vanuit het Hagakasteel richting ziekenhuis zien vertrekken. Meer info kregen de journalisten die bewuste woensdagavond niet te horen. Maar 's anderendaags, toen Victoria de materniteit verliet, kregen we de boreling al te zien. Hoewel, zien was nog een groot woord. Het jongetje lag knus onder een dekentje in het draagstoeltje dat papa Daniel vasthield. Prinses Estelle was ook naar de materniteit gekomen om haar mama te omhelzen. Ze was opgetogen dat ze haar broer, die ongetwijfeld binnen de kortste keren haar beste speelkameraad wordt, mocht komen ophalen.

Hertog van Skåne

Zoals de traditie het wil, was het de koning zelf die in de namiddag de naam van de baby bekendmaakte. Bij elke geboorte binnen de koninklijke familie roept Koning Carl Gustaf hiervoor een buitengewone Raad bijeen op het paleis. Ook dit was een teken dat deze geboorte zowel voor het koningshuis als voor de Zweden van grote betekenis was. Zijn toespraak werd rechtstreeks op de radio uitgezonden. En hoewel de Zweedse koning zoals altijd duidelijke woorden sprak, was er toch enige emotie in zijn stem te horen: 'Wij zijn gezegend met de geboorte van een nieuwe prins. Volgens de wensen van de kroonprinses en Prins Daniel zal het kind, derde in lijn voor de troonopvolging, de namen Oscar Carl Olof dragen.' Na een moment van stilte ging de koning verder, waarbij hij vertelde dat hij hem de titel van Hertog van Skåne verleent, de naam van een provincie in het zuiden van het koninkrijk. Hij vertelde ook kort dat, volgens de wet op de troonopvolging van 1980, Prinses Estelle niet zal worden gedegradeerd. Zij blijft tweede in lijn voor de troonopvolging, na haar mama.

Zoals de traditie het voorschrijft, maakte Koning Carl Gustaf de voornamen van het prinsje bekend tijdens een buitengewone Raad. De jongste telg in het huis Bernadotte kreeg er ook de titel van Hertog van Skåne.

Zoals de traditie het voorschrijft, maakte Koning Carl Gustaf de voornamen van het prinsje bekend tijdens een buitengewone Raad. De jongste telg in het huis Bernadotte kreeg er ook de titel van Hertog van Skåne. © Kungahuset.se

Tijdens de plechtigheid in de koninklijke kapel wist Prinses Estelle de aanwezigen te vertederen in haar roze jasje, een erfstuk van haar mama, Kroonprinses Victoria.

Tijdens de plechtigheid in de koninklijke kapel wist Prinses Estelle de aanwezigen te vertederen in haar roze jasje, een erfstuk van haar mama, Kroonprinses Victoria.

Daarna was er nog een plechtigheid in de koninklijke kapel om de komst van de nieuwe prins te vieren. Op de eerste rij, naast zijn schoonouders, zat papa Daniel, gekleed in een ceremonieel pak. Hij was vergezeld van Estelle, die een en al glimlach was. Het meisje scheen wel meer verrukt door haar prachtige roze tas dan door de vele gelukwensen die ze kreeg voor de geboorte van haar broertje. Prins Carl Philip, Prinses Sofia, Prinses Madeleine en Christopher O'Neill, de hele familie was van de partij voor dit uitzonderlijke Te Deum. Zelfs de 100-jarige Gravin Dagmar af Wisborg had de verplaatsing gemaakt. Deze nicht van Koning Carl Philip is de oudste van het huis Bernadotte. Maar na de prachtige tradities verlangden de Zweden vooral het gezichtje te zien van hun nieuwe prins. Dat zou niet lang op zich laten wachten. Op maandagmorgen 7 maart werd op de internetsite van het Paleis een eerste foto van de Hertog van Skåne geplaatst: een wolk van een baby, genietend van een welverdiende slaap. Twee weken later werden de Zweden verblijd met een eerste echte fotosessie met onder meer foto's van een dolgelukkige Victoria met haar zoon in de armen en de kleine Estelle met een kussentje op haar schoot waarop haar broertje ligt. Op vrijdag 27 mei wordt het prinsje gedoopt. Dan zullen we de nieuwe parel aan de kroon voor het eerst goed kunnen aanschouwen. Een kroon die nu ook heel snel aangevuld zal worden met het eerste kindje van Prins Carl Philip en Prinses Sofia.

De Oscars van de gotha

Hoewel deze voornaam vooral doet denken aan de prijsuitreikingen in Hollywood, kent het huis Bernadotte al verschillende Oscars in zijn geschiedenis. Eerst was er Joseph François Oscar Bernadotte (1799-1859), zoon van Jean-Baptiste Bernadotte, stichter van de monarchie. Op 8 mei 1844 werd hij koning onder de naam Oscar I. Toen Joseph Oscar op 4 juli 1799 werd geboren, was hij niet meer dan de zoon van een officier in het leger van de Eerste Franse republiek, daarna in het keizerrijk. Zijn moeder heette Désirée Clary. Na een uitzonderlijke carrière in het Franse leger en door zijn uitstekende banden met Napoleon werd zijn vader tot Kroonprins van Zweden verkozen. Na de dood van Koning Karel XIII op 5 februari 1818, werd Karel XIV de nieuwe koning, zodat Oscar op zijn 18de de nieuwe Kroonprins van Zweden en Noorwegen was. De intelligente Oscar, die in tegenstelling tot zijn vader uitstekend Zweeds sprak, was immens populair. Hoewel nauwelijks volwassen, was zijn mening al de referentie voor tal van socio-politieke vraagstukken. Op 19 juni 1823 trouwde hij met Prinses Josephine, dochter van Eugène de Beauharnais, Hertog van Leuchtenberg, en kleindochter van Keizerin Josephine. Hij moest uiteindelijk wachten tot 8 maart 1844 om zelf de troon te bestijgen. Hoewel een van zijn eerste daden als koning het invoeren van de persvrijheid was, weigerde hij radicale hervormingen door te voeren. Hij werd vader van vijf kinderen, onder wie vier zonen. Daarnaast zou hij ook de vader geweest zijn van tal van buitenechtelijke kinderen, verwekt bij zijn minnaressen. Oscar I overleed op 8 juli 1859. Een van zijn zonen was Oscar II (1829-1907). Die kwam pas op de troon na de korte regeerperiode van zijn oudere broer, Karel XV. Toen hij op 18 september 1872 de Zweedse troon besteeg en op 18 juli 1873 die van Noorwegen, nam hij als devies: 'Het welzijn van de broedervolkeren.' Dat had betrekking op de toenemende spanningen tussen beide landen. Al heel snel moest Oscar echter toegeven dat de unie op haar einde liep. Noorwegen werd onafhankelijk van Zweden in juni 1905. De koning was in zijn vrije tijd een verwoed lezer, hij hield van literatuur en muziek en publiceerde zelf historische romans en vertalingen. Maar het zijn vooral zijn oogproblemen die in het geheugen gegrift staan. Hij werd in Londen behandeld door de eminente specialist William Wilde, vader van de toekomstige beroemde dandy Oscar Wilde. Koning Oscar II overleed in 1907 na een regeerperiode van meer dan 35 jaar.

Om terug te komen op de actualiteit: de zoon van Kroonprinses Victoria en Prins Daniel heeft nog twee andere voornamen: Carl, een eerbetoon aan zijn grootvader Koning Carl Gustaf, en Olof, de echte voornaam van zijn vader, die werd geboren als Olof Daniel Westling.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners