Duizenden documenten koning George digitaal

28/01/17 om 13:23 - Bijgewerkt om 15:38

Bron: Anp

LONDEN - Het Britse koninklijk huis heeft zaterdag duizenden documenten uit de tijd van koning George III online gezet. De collectie, de Georgian Papers genaamd, bevat brieven en andere persoonlijke documenten van de Britse vorst die regeerde van 1760 tot zijn dood in 1820.

Koningin Elizabeth gaf vorig jaar het startsein voor het digitaliseren van de stukken, in totaal zo'n 350.000. In 2020 moeten ze allemaal online staan. Ook papieren uit de tijd van de koningen George I, George II, George IV en William IV behoren tot de Georgian Papers. De publicatie volgt op het succes van de dagboeken van koningin Victoria, die in 2012 online werden gezet.

Onder de inmiddels gedigitaliseerde documenten van George III bevindt zich een uiteindelijk ongebruikte brief waarin hij in 1783 zijn abdicatie aankondigde. De brief schreef de koning tijdens een politieke crisis gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

George III verloor tijdens zijn regeerperiode onder meer de Amerikaanse overzeese koloniën, die later uitgroeiden tot de huidige Verenigde Staten. Hij werd als krankzinnig gezien en daardoor verkeerd begrepen. Door historici werd hij vaak aangeduid als 'mad king George'. Tegenwoordig wordt gedacht dat de vorst een zeldzame ziekte had.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners