De vorsten en vorstinnen van morgen - De parels aan de kroon...

14/01/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 09:56

Bron: Royals

Wat vliegt de tijd. Dat denkt u wellicht ook als u de foto's in deze editie van Royals bekijkt. In Monaco vierde de prinselijke tweeling al zijn eerste verjaardag. Of Prins Jacques ooit de volgende vorst van het prinsdom zal worden, zal de toekomst uitwijzen. Met zijn collega's Christian van Denemarken en George van Groot-Brittannië - of wie weet nog met Koning William - zal hij alvast in goed gezelschap vertoeven. Zijn andere collega's zullen allemaal dames zijn. Elisabeth van België, Amalia van Nederland, Ingrid Alexandra van Noorwegen en Leonor van Spanje lijken stuk voor stuk pittige prinsessen die later ongetwijfeld meer dan hun mannetje zullen staan. Het is duidelijk dat deze meisjes nu al voorbereid worden op de hoogste functie van hun land.

De vorsten en vorstinnen van morgen - De parels aan de kroon...

Elisabeth wordt klaargestoomd om de eerste Belgische koningin ooit te worden. © Koninklijk Paleis/Christian Lambiotte

De wereld is voortdurend in beweging en toch zijn er zaken die de tand des tijds doorstaan, zoals het koningschap. Het lijkt een element van stabiliteit te vormen, een ankerpunt waarnaar iedereen op elk moment kan teruggrijpen. En toch staat stabiliteit niet voor onveranderlijkheid. Want de jonge, aanstormende generatie staatshoofden die over enkele jaren op de troon zullen zitten, belichaamt het Europa van morgen.

Estelle heeft ondertussen het hart van alle Zweden veroverd.

Estelle heeft ondertussen het hart van alle Zweden veroverd. © Kungahuset.se/Kate Gabor

Sinds haar geboorte kan Estelle van Zweden rekenen op ontelbare fans in haar geboorteland. Ondanks haar prille leeftijd neemt het prinsesje regelmatig deel aan officiële aangelegenheden en sierde ze al de covers van zowat alle magazines van het land. Dit kan banaal klinken maar het is veel belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Toen haar opa, Koning Carl Gustaf, in 1973 op de troon kwam, werd hij geconfronteerd met forse politieke tegenstand en namen de media hem geregeld op de korrel. Er waaide een felle republikeinse wind door het land. De jonge vorst werd afgeschilderd als een nutteloze playboy, die nooit in staat zou zijn om de verwachtingen in te lossen die aan zijn functie verbonden waren. Maar intussen is er heel wat veranderd. Vandaag is de Zweedse koninklijke familie populairder dan ooit. Een verdienste die voor een groot deel te danken is aan de aanpak van de huidige koning én aan de aanwezigheid van een aantal unieke dames binnen de koninklijke familie. Zo is er om te beginnen de echtgenote van Carl Gustaf, Koningin Silvia, die de monarchie een meer eigentijdse en glamoureuze uitstraling gegeven heeft. Door een wetswijziging werd de oudste dochter van het koningspaar, Prinses Victoria, van de ene op de andere dag de opvolgster van haar vader. Pittig detail: de wet was gewijzigd tegen de zin van de koning, die zijn zoon liever op de troon had gezien. De komst van een vrouwelijke troonopvolger veroorzaakte een kentering in het tot dan heersende beeld van de monarchie: de jonge Victoria zou voortaan de toekomst van de troon belichamen. Sinds dat beslissende moment hebben de Zweden hun toekomstige koningin in hun hart gesloten. Nochtans heeft ze nooit een geheim gemaakt van de beproevingen die ze heeft doorstaan, zoals haar dyslexie of anorexia. En dat de man van haar hart niet meteen bij iedereen in de smaak viel, is ook geweten. Victoria's immense populariteit kende een hoogtepunt toen ze, na haar huwelijk met Daniel, beviel van Prinses Estelle. Het kleine meisje bracht een ware 'Estellemania' teweeg in het Zweedse koninkrijk.

George is al een flinke kleuter geworden.

George is al een flinke kleuter geworden.

Baby's in de schijnwerpers

In heel Europa zijn gelijkaardige evoluties merkbaar. Door de toenemende levensduur worden de koninklijke families groter. Bijgevolg kunnen meer familieleden ingezet worden om de kroon te vertegenwoordigen. De Britse koninklijke familie is hier een mooi voorbeeld van. Ondanks het feit dat zijn overgrootmoeder nog altijd op de troon zit, belichaamt de kleine Prins George nu al de toekomst van de meest prestigieuze monarchie van het continent. Een groot deel van de magie van een monarchie steunt immers op de mogelijkheid om via eenzelfde koninklijke familie de verschillende lagen van de bevolking - zowel qua leeftijd en geslacht als afkomst - aan te spreken. Het grote verschil met de vorige generaties moet ook gezocht worden in de opvoeding die de huidige prinsenkinderen genieten. Hun ouders leveren de zorg van hun kroost niet meer over aan een handvol gouvernantes en mentoren. Ze handelen zoals doorsneeouders dat doen: ze proberen een liefdevolle band met hun kinderen op te bouwen en dragen persoonlijk zorg voor hen. Op die manier sturen ze het beeld van een hechte en warme familie de wereld in. De kunst bestaat er vooral in om een gebalanceerd evenwicht te vinden tussen enerzijds afstand van en anderzijds verwantschap met de bevolking.

In Spanje belichaamt Leonor (links) de toekomst van de monarchie.

In Spanje belichaamt Leonor (links) de toekomst van de monarchie.

De toekomst van Spanje

In zowat alle koningshuizen kunnen de prinsenkinderen op sympathie rekenen. Kijken we bijvoorbeeld naar Spanje: een complex land waarin Catalaanse separatisten zich willen afscheiden en waarin het huidige koningspaar de schandalen geërfd heeft van zijn voorganger Juan Carlos. Maar met Infante Leonor in het middelpunt van de belangstelling lijken voornoemde problemen spontaan op de achtergrond te verdwijnen. Het kleine meisje verpersoonlijkt niet alleen de toekomst van de Spaanse kroon, ze geeft er ook een vrouwelijke touch aan. Al tijdens de troonsbestijging van Felipe VI kwamen de twee prinsesjes meer op de voorgrond te staan. Onvergetelijk zijn de beelden van de bloedernstige Infante Leonor en haar zus, Infante Sofia, tijdens de ceremonie... alsof ze zich helemaal bewust waren van het stukje geschiedenis dat hun vader op dat ogenblik aan het schrijven was. Het werd meteen duidelijk dat het kersverse koningspaar, Koning Felipe en Koningin Letizia, het beeld van de monarchie voortaan aan het koninklijke gezin wilde ophangen, weg van alle politiek en schandalen.

Koninklijke titels aan banden

Met Amalia op de troon zal de monarchie in Nederland weer een vrouwenzaak worden.

Met Amalia op de troon zal de monarchie in Nederland weer een vrouwenzaak worden. © Koninklijk Huis/Jeroen van der Meyde

In België heeft Koning Filip alvast de puntjes op de i gezet wat betreft de toekenning van de titel 'Prins of Prinses van België'. In de toekomst zullen enkel nog de kinderen en kleinkinderen die rechtstreekse nakomelingen zijn van het staatshoofd of van de kroonprins of kroonprinses de titel van 'Prins of Prinses van België' mogen dragen. Deze aanpak is echter niet eigen aan België en geldt in de meeste Europese monarchieën. Zelfs het oerconservatieve Britse koningshuis zag zich genoodzaakt de toekenning van titels te beperken om een buitensporige toename van prinsen en prinsessen in de familie te vermijden. Sinds de troonsbestijging van Filip zijn dus ook in België de spelregels veranderd en wordt er binnen de koninklijke familie hoofdzakelijk gefocust op de koning, de koningin en hun vier kinderen. Prinses Astrid, Prins Laurent en hun kinderen behouden wel hun huidige titel, een regel die ook geldt voor Prins Lorenz en Prinses Claire. Vanaf de volgende generatie is het dus gedaan met het joviaal uitdelen van prinselijke titels. In dat opzicht mag het u niet verbazen dat de aandacht meer en meer verschoven zal worden naar de Hertogin van Brabant, die de toekomst van de monarchie vertegenwoordigt en zich op een dag de achtste vorst van België zal mogen noemen. Een jonge kroonprinses, die net zoals alle andere kinderen naar school gaat en de drie landstalen machtig is. Het is nu afwachten hoe de toekomst van Prinses Elisabeth verder zal evolueren, zeker wat haar hogere studie en militaire opleiding betreft. En zelfs al zien haar ouders er angstvallig op toe dat ze niet te veel in de publieke belangstelling staat, het is nu al duidelijk dat ze beetje bij beetje een belangrijkere plaats zal innemen in de communicatiestrategie van de koninklijke familie.

Vrouwen op de troon

Ingrid Alexandra, het jonge gezicht van de Noorse monarchie. - Christian, een toekomstige koning tussen pittige prinsessen.

Ingrid Alexandra, het jonge gezicht van de Noorse monarchie. - Christian, een toekomstige koning tussen pittige prinsessen. © Isopix/Rex Features/Tim Rooke (foto Christian)

Het is eveneens duidelijk dat de toekomstige monarchieën in Europa op en top vrouwelijk zullen zijn. In Nederland zal Amalia in de voetsporen van haar voorgangers Wilhelmina, Juliana en Beatrix treden. Daar was de monarchie trouwens al decennialang een vrouwenzaak. Zo lijkt het wel een beetje alsof de regeerperiode van Koning Willem-Alexander een uitzondering is binnen de historische context van de Nederlandse koninklijke familie. Met vrouwen op Europese tronen zullen monarchieën automatisch moderner worden en zal het thema gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de gelijke kansen die ze moeten krijgen, opnieuw aan belang winnen. Een zinvol aandachtspunt voor een wereld waarin sommigen vrouwen nog altijd als tweederangsburgers zien. Maar vandaag leidt Amalia nog een zo gewoon mogelijk leven, samen met haar zussen, ver van de schijnwerpers, op enkele uitzonderingen na. Los daarvan heerst er een gemeenschappelijke bezorgdheid om de jonge generaties te beschermen tegen de gevaren van een wereld die almaar minder stabiel lijkt te worden. Meer dan ooit staan de machthebbers of staatshoofden centraal als het op bedreigingen aankomt. Daarom moet de staat vandaag ook alle gekroonde hoofden van morgen beschermen.

Families (bijna) zoals de uwe en de mijne

Het Noorse hof beschikt over een al even schattig 'wapen': Prinses Ingrid Alexandra. Zij zal op een dag haar vader opvolgen, de huidige Kroonprins Haakon. Het vrouwelijke overwicht is zo overweldigend dat de kleine Prins Christian van Denemarken riskeert zich op een dag geïsoleerd te voelen in vrouwelijk koninklijk Scandinavië en Europa. Anderzijds straalt de Deense koninklijke familie op dit moment wel al een bepaalde moderniteit uit. Prins Joachim is bijvoorbeeld al twee keer gehuwd en maakt nu deel uit van een nieuw samengesteld gezin. In Noorwegen was Prinses Mette-Marit al moeder van de kleine Marius vooraleer ze met Prins Haakon trouwde. En om het Europese plaatje van de koningskinderen compleet te maken mogen we ook Monaco niet vergeten. Het spreekt voor zich dat de geboorte van de tweeling Jacques en Gabriella de situatie in het prinsdom totaal veranderd heeft. Op een bepaalde manier is Prins Albert II pas een volwaardig staatshoofd geworden sinds hij zijn onderdanen wettelijke troonopvolgers geschonken heeft. En wat te denken van Charlene, van wie velen twijfelden of ze ooit de rol van first lady op zich zou kunnen nemen? Sinds ze moeder van twee kinderen geworden is, heeft de voormalige zwemkampioene een nieuwe dimensie aan haar leven kunnen geven en ziet ze er gelukkiger uit dan ooit. Moeders die goed in hun vel zitten, hun kroost van nabij opvolgen en aandacht hebben voor hun ontwikkeling, kortom vrouwen die eerst en vooral moeder zijn en dan pas koningin of prinses... Zouden zij de geheime kracht zijn achter de toekomstige bloeiende koningshuizen in Europa?

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners