De gouden toekomst van het burgermeisje Kate Middleton...

19/11/15 om 00:30 - Bijgewerkt op 18/11/15 om 16:18

Bron: Royals

De relatieve rust voor Kate Middleton is voorbij. Ruim vier maanden na de geboorte van haar tweede kindje werd ze verwacht weer volop mee te draaien in de zogenoemde 'Firm' van Koningin Elizabeth en co. Want de echtgenote van de toekomstige Koning William is een zeer nuttige troef voor de monarchie. Alles wat Kate doet of laat, wordt uitgebreid becommentarieerd en dat is natuurlijk de bedoeling. Na de Queen is Kate de belangrijkste vrouwelijke royal. Maar ooit wordt ze zelf de belangrijkste vrouw van het Britse koningshuis. En daar heeft dit burgermeisje meer dan genoeg capaciteiten voor.

De gouden toekomst van het burgermeisje Kate Middleton...

© .

Er is veel gebeurd aan de koningshuizen de voorbije jaren. Er zijn drie nieuwe koningen aangetreden met aan hun zijde bijzonder sterke dames die meer dan hun steentje bijdragen. Zowel Máxima en Mathilde als Letizia waren voor hun huwelijk carrièrevrouwen, die door hun intelligentie en doorzettingsvermogen nu ook veel meer in hun mars hebben dan enkel 'vrouw zijn van'. Ooit zal dit ook het lot zijn van de burgermeisjes Kate en Mary. De Britse dochter van een piloot en een stewardess wordt ooit de belangrijkste vrouw van Groot-Brittannië en ook Mary Donaldson zal meer dan haar stempel kunnen drukken op de Deense monarchie. De hedendaagse monarchieën kunnen deze sterke vrouwen goed gebruiken.

De gouden toekomst van het burgermeisje Kate Middleton...

Hertogin Catherine van Cambridge

Een burgermeisje met een grote toekomst

Kate staat weer in de spotlights. Na haar zwangerschapsverlof is de echtgenote van de Britse erfprins weer volop aan de slag. In de gevangenis van Send sprak ze met verslaafde gedetineerden over hun specifieke moeilijkheden.

Kate staat weer in de spotlights. Na haar zwangerschapsverlof is de echtgenote van de Britse erfprins weer volop aan de slag. In de gevangenis van Send sprak ze met verslaafde gedetineerden over hun specifieke moeilijkheden.

Voor haar eerste officiële bezoek na haar zwangerschapsrust ging Kate Middleton naar het Anna Freud Centrum in Londen, waar kinderen en jongeren psychologische hulp krijgen. Het was haar eerste werkopdracht sinds de geboorte van haar dochter Charlotte in mei. Zoals gewoonlijk was er op haar optreden weinig aan te merken. Wat ze deed, was correct en to the point, zonder al te zeer op te vallen. De media hadden het dan maar over haar nieuwe kapsel. Een grote stijlverandering heeft de hertogin niet ondergaan maar er werd een soort pony aan de zijkanten gecreëerd, waardoor haar gelaat wat voller oogt. Fashionista's hadden opgemerkt dat ze voor de gelegenheid een jurk met pied-de-poulemotief van Ralph Lauren Black Label droeg. En een Amerikaans magazine verklaarde haar zwanger van haar derde kind. 'Och neen, niet weer!', zullen niet alleen de lezers maar ook Kate ongetwijfeld gedacht hebben. Maar helaas, dat is nu eenmaal het lot van alle vrouwelijke royals tot ze een jaar of 40 zijn.

Kate en William doen niets liever dan gewoon af en toe eens in de anonimiteit te verdwijnen en alleen maar oog voor elkaar te hebben. Volgens de familie Windsor leven ze te 'gewoontjes'. De Queen is bang dat ze hierdoor hun magische aantrekkingskracht zouden verliezen.

Kate en William doen niets liever dan gewoon af en toe eens in de anonimiteit te verdwijnen en alleen maar oog voor elkaar te hebben. Volgens de familie Windsor leven ze te 'gewoontjes'. De Queen is bang dat ze hierdoor hun magische aantrekkingskracht zouden verliezen.

Aandacht voor verslaving

Een goede week later woonde ze met echtgenoot William en schoonbroer Harry de openingsceremonie van de Rugby World Cup bij. Daarnaast werd haar een blik gegund in HM Prison Send, de zwaarste vrouwengevangenis van Groot-Brittannië. Ze ontmoette er gevangenen die worstelen met een alcohol- en/of drugsverslaving. Wegens de veiligheid waren de media niet op de hoogte gebracht van het bezoek. De gevangenen zelf kregen het nieuws van het hoge bezoek slechts een half uur vooraf te horen. Kate, die beschermvrouw is van een liefdadigheidsinstelling rond verslaving, had het over de talrijke problemen die voortvloeien uit verslaving: 'Ik heb vandaag opnieuw gezien welke zware gevolgen het kan hebben op een heel mensenleven als mentale gezondheidsproblemen niet vroeg genoeg worden aangepakt.'

Duchess of Do-Little

De gouden toekomst van het burgermeisje Kate Middleton...

Wellicht zullen we Kate de volgende maanden en jaren heel vaak te zien krijgen. Want van haar wordt nu een inhaalmanoeuvre verwacht. Net voor ze zwanger was, gonsde het van de geruchten dat er binnen de koninklijke familie kritiek was op Kate en William. Ze zouden te veel als 'gewone burgers' van het leven genieten en zich te weinig als 'blauwbloedigen' inspannen. Vooral Kate moest het ontgelden. Toen de 89-jarige Koningin Elizabeth op een dag zelf doodmoe terugkwam van een representatie, zou ze Kate tegenover derden de 'Duchess of Do-Little' hebben genoemd. Volgens intimi was de koningin boos dat William en Kate geregeld een uitstap met vrienden of familie verkozen boven gebeurtenissen die in haar ogen veel belangrijker zijn, zoals ontmoetingen met veteranen of andere evenementen met landgenoten.

Gratis reclame

Ook de grote invloed van de familie Middleton, en in het bijzonder van moeder Carole, is voor de Queen en Prins Charles een doorn in het oog. Vooral het feit dat ze hun koninklijke connectie gebruiken om publiciteit te maken voor hun eigen zaken, vindt Elizabeth vreselijk. Razend was de koningin naar verluidt toen James, de broer van Kate, een televisie-interview had gegeven over zijn leven als 'broer van'. Ook het gedrag van Pippa, die op de rug van haar beroemde zus een carrière als journaliste en schrijfster beoogt, kan ze niet langer aanzien. De Britse pers meent te weten dat de koningin Kate daar persoonlijk over aangesproken heeft. Gevolg: verjaardagsfeestjes worden niet langer met de twee families samen gevierd.

Zoals te verwachten en te voorzien

Het kan natuurlijk niet makkelijk zijn als je op de vingers gekeken wordt door een legendarische koningin, die discretie en vooral plichtsbewustzijn ademt. Ze heeft zichzelf nooit ontzien. Ze was altijd eerst koningin en dan pas moeder en echtgenote. Haar eigen dochter Anne heeft trouwens ook nooit op haar lauweren mogen rusten. Want ja, ook al is de Queen van een andere generatie, geëmancipeerd is ze meer dan een beetje. Moeder zijn van twee jonge kinderen is voor de koningin geen excuus om thuis te blijven. Mocht ze de vrouw van een prins geweest zijn in een vorige eeuw, dan zou Kate nu op handen gedragen worden. Ze ziet er goed uit, is zelf discreet en vriendelijk en heeft op enkele jaren tijd haar belangrijkste taak volbracht: het land een erfgenaam en een reserve-erfgenaam schenken. Maar van een volwassen royal wordt tegenwoordig meer verwacht, ja ook van de dames. Kate zal dus wat meer de handen uit de mouwen moeten steken.

Waitie-Katie

De gouden toekomst van het burgermeisje Kate Middleton...

Kate had deze moeilijkheden wellicht voorzien. Iedereen had haar gewaarschuwd hoe moeilijk het was om in de koninklijke familie te trouwen. Had ze trouwens niet het beste voorbeeld aan haar eigen schoonmoeder? Maar in tegenstelling tot Diana is de kans groot dat Kate de strubbelingen wel overleeft. Zij is een stuk meer ervaren en vooral: ze is heel intelligent. Haar goede stel hersenen zal haar zeker nog van pas komen. Want Kate zal een belangrijke rol blijven spelen binnen de monarchie. Iedereen wenst de koningin natuurlijk nog een heel lang en voorspoedig leven, maar eenmaal zal Charles de taak van zijn moeder overnemen. En hoezeer de nuchtere en goedlachse Hertogin Camilla ook haar best doet, de vroegere rivale van Diana zal nooit beschouwd worden als de belangrijkste vrouw van het Britse koningshuis. Dat zal Kate zijn. En niet voor even. Want na haar periode als echtgenote van de erf- en later kroonprins, wordt ze 'koningin' en daarna misschien ook 'koningin-moeder'. De kans is groot dat ze veel invloed zal uitoefenen op de volgende koningen. En dat is goed, want het koningshuis heeft baat bij een intelligente burgervrouw. Kate moet dus geduld oefenen. En dat kan ze. Wachtte ze niet negen jaar op een beslissing van William, wat haar de bijnaam 'Waitie Katie' opleverde? Eigenlijk zou ze die bijnaam opnieuw moeten koesteren. Haar tijd komt nog wel!

Lees het volledige artikel over Prinses Mary van Denemarken in Royals Extra november-december 2015.

De Royals hofboetiek
De Royals boekenclub
De Royals verzamelmap

Onze partners