Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk

© Visit Norway

Nu de wisselkoers van de Noorse kroon aantrekkelijker wordt en de Alpen minder strenge winters krijgen, bieden sneeuwzekere Noorse wintersportgebieden een kindvriendelijk alternatief voor de meer traditionele Europese skiresorts.

Wintersport is voor de Noren een manier van leven. Kinderen worden er geboren met ski’s aan hun voeten, leren de piste afdalen zodra ze kunnen lopen en gaan vaak skiënd naar school. Nooit is het te koud voor de Noren om naar buiten te gaan. Het land ademt “Friluftsliv” – Noors voor buitenleven.

Deze skicultuur maakt Noorwegen een ideale wintersportbestemming voor families. Geheel in lijn met de trend ‘do as the locals do’ treden skiërs van alle leeftijden en niveaus in het skispoor van de Noren.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Nu de wisselkoers van de Noorse kroon aantrekkelijker wordt en de Alpen minder strenge winters krijgen, bieden sneeuwzekere Noorse wintersportgebieden als Hemsedal, Skeikampen, Trysil en Voss in Fjord-Noorwegen een kindvriendelijk alternatief voor de meer traditionele Europese skiresorts.

Winterwonderland voor families

Noorwegen staat bekend om haar sneeuwzekerheid, ongerepte natuur, kindvriendelijke skiresorts en rustige ruime pistes van alle moeilijkheidsgraden. Kinderen tot acht jaar skiën er gratis.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Ook zijn er veel accommodaties met zelfcatering waarmee je gemakkelijk de kosten laag houdt. De skiresorts zijn voorzien van kinderfaciliteiten als crèches, spelactiviteiten en afgebakende gebieden waar kinderen in alle rust hun skivaardigheden kunnen oefenen.

De wintersportgebieden Hemsedal, Skeikampen, Trysil en Voss bieden zowel met Kerst als Pasen goede skicondities met een winterseizoen van tot zes maanden. Activiteiten als honden- of paardensleetochten, culinair genieten en ontspannen in de spa maken de Noorse wintervakantie compleet.

Hemsedal: skiën in de Scandinavische Alpen

Hemsedal ligt tussen Oslo en Bergen in. Het is één van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden van Noorwegen, vanwege de hoge ligging op 620 tot 1450 meter boven de zeespiegel. Hemsedal kent een lang winterseizoen: van november tot begin mei.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Het gebied staat ook wel bekend als de Scandinavische Alpen, omdat de berg van 1450 meter hoogte Noord-Europa’s hoogste skipunt markeert. Hemsedal heeft een groot en gevarieerd aanbod en is geschikt voor alle niveaus. Speciaal voor kinderen zijn er uitgebreide kinderpistes met kinderliftjes en spelactiviteiten. Ervaren skiërs leven zich uit bij de zogenaamde funparks voor gevorderden.

Sinds kort kan je vanaf Hemsedal’s skicenter helemaal naar beneden skiën naar de winkeltjes in het dorpscentrum. ’s Avonds kan je hier eten in een van de restaurants met traditionele Noorse keuken en op z’n Noors après-skiën in lokale cafeetjes en nachtclubs. Slapen kan in luxe accommodaties naast de piste, of in het centrum.

Skeikampen: familievakantie in de sneeuw

Ook Skeikampen biedt met haar hoge ligging (800m) sneeuwzekerheid van eind november tot begin mei. Skeikampen ligt in de buurt van de Olympische stad Lillehammer en op drie uur rijden van Oslo. Er zijn groene, blauwe, rode en zwarte afdalingen en met gemiddeld twee tot vier meter verse sneeuw per jaar zijn goede skicondities gegarandeerd.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Ook beschikt Skeikampen over speciaal aangelegde pistes en liften voor de kleintjes en is daarmee een van de meest gezinsvriendelijke wintersportbestemmingen.

Behalve skiën en snowboarden, kan je in Skeikampen goed langlaufen. Al meer dan 100 jaar wordt de regio geroemd om haar uitgestrekte netwerk van geprepareerde langlaufroutes. Het afwisselende langlauflandschap tussen de bergen en bossen is geschikt voor zowel korte als lange tochten, en zowel beginners als gevorderden.

Na een dag op de piste vind je in Skeikampen ontspanning bij de Skeikampen Spa. Je kan er terecht voor een massage met warme oliën, een duik in het zwembad of een paar saunasessies.

Trysil: het grootste skigebied van Noorwegen

Trysil is het grootste wintersportgebied van Noorwegen met het meest gevarieerde aanbod, voor jong en oud. Kinderen kiezen voor een groene of blauwe piste, freestyle skiërs of snowboarders voor één van de beste en meest uitgebreide funparks van Noorwegen om hun nieuwste tricks te oefenen.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Ook in Trysil begint het wintersportseizoen vroeg. Skiën kan je er van begin november tot eind april. Mocht het toch niet op tijd echt winter worden, dan biedt Trysil daadwerkelijk sneeuwgarantie en krijg je je geld terug. Komend seizoen geeft Trysil het ‘early’ en ‘late evening’ skiën een extra boost, waarmee je nog voor het ontbijt vanaf 7:00 uur en ’s avonds laat onder de sterrenhemel de pistes kunt trotseren.

Ook zonder ski’s of snowboard is er veel te doen in Trysil. Wat je zeker moet is een honden- of paardensleetocht. Ook voor après-ski met live muziek ben je in Trysil aan het juiste adres. Bijzonder in Trysil is dat bijna 80 procent van de accommodaties “ski in/ski out” is, wat betekent dat je de auto niet nodig hebt om bij de piste te komen, en na de après-ski dus ook gemakkelijk weer thuis komt.

Voss: wintersport in de fjorden

Op zo’n 1,5 uur rijden van Bergen ligt Voss, midden tussen de unieke Noorse fjorden. Voss, ook wel de winterhoofdstad van Fjord-Noorwegen genoemd, is één van de bekendste Alpine-skibestemmingen van Noorwegen en één van de meest sneeuwzekere. Voss is populair bij zowel gezinnen met kinderen als bij ervaren wintersporters. Regelmatig worden hier de Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Voss heeft twee skicentra, Voss Resort Bavallen en Voss Fjellandsby Myrkdalen. Hier vind je pistes geschikt voor alle niveaus en alle leeftijden, diverse skischolen, en accommodaties variërend van authentieke berghutten tot luxe appartementen. Voss Resort Bavallen bevindt zich net buiten het centrum van Voss. Voss Fjellandsby Myrkdalen is gelegen op 25 minuten rijden vanaf Voss.

Een wintersportvakantie in Voss/Fjord-Noorwegen kan goed gecombineerd worden met het verkennen van de natuurrijke omgeving per Fjord Safari in een RIB boot. Ook een tripje met de Flåm Railway vanaf de Aurlandsfjord de bergen in en indoor skydiven behoren tot de mogelijkheden. Slapen doe je in Voss in moderne hutten, hotels en lodges, die bijna allemaal gloednieuw zijn.

Skiën in Noorwegen: sneeuwzeker en kindvriendelijk
© Visit Norway

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content