Tien tips voor een veilige skivakantie

© Getty Images/iStockphoto

Niets vervelender dan halverwege de wintersportvakantie terug moeten keren met een gebroken been, schouder of nog erger. Deze tien tips voor een zo veilige mogelijke skivakantie.

Niets vervelender dan halverwege de wintersportvakantie terug moeten keren met een gebroken been, schouder of nog erger. Wintertrex geeft tien tips voor een zo veilig mogelijke skivakantie.

1. De voorbereiding

Controleer op tijd of de auto helemaal in orde is: heb je de juiste sneeuwkettingen, is de bandenspanning in orde en zit de dakdrager voor de ski’s goed vast? Ook de skimaterialen hebben ieder jaar een inspectiebeurt nodig, zeker die van de kinderen. Passen de skischoenen en de ski’s nog en hebben de materialen een onderhoudsbeurt nodig? Maak tenslotte een inpaklijst zodat je geen belangrijke spullen vergeet mee te nemen.

2. De lichamelijke voorbereiding

Een actieve wintersportvakantie vereist een lichamelijke conditie die je voor het begin van de vakantie al opgebouwd moet hebben. En tijdens de vakantie zelf doe je het beste voordat je gaat skien enkele rek- en strekoefeningen om de spieren goed los te maken. Op de pistes moet je je zich altijd aan de pisteregels houden.

3. FIS-pisteregels

Iedere skier moet de tien gouden gedragsregels op de piste kennen. Een korte samenvatting: respecteer andere skiërs en snowboarders, houd je snelheid onder controle, kies een zekere route, borden en markeringen opvolgen, identificatieplicht, hulp bieden en opletten bij het inhalen.

4. Helmplicht

Er geldt geen algemene helmplicht in Europa, maar in sommige landen is het dragen van een helm wel verplicht. Op de website van Wintertrex vind je een handig overzicht van de helmregels. Toch is het ten zeerste aan te raden om een helm te dragen want het maakt het skien een pak veiliger. Bovendien kunt u op uw helm een camera of andere accessoires vastmaken. Ondertussen bestaan er ook gerecycleerde helmen van Picture Organic Clothing waardoor de impact op het milieu nihil is,

5. Veilig materiaal

Goede ski’s en skischoenen zijn de belangrijkste onderdelen van de skiuitrusting. Volgens een studie in opdracht van het Duitse Skibond is één op de vijf skiongelukken te wijten aan een slechte uitrusting. Wintersporters moeten minimaal een keer per jaar hun materiaal een onderhoudsbeurt gunnen. Het slijpen en waxen van je ski’s zorgt ervoor dat deze langer meegaan en geven meer controle en zekerheid op de piste. Tevens moeten de bindingen goed nagekeken worden. Een goed ingestelde binding kan een groot skiongeluk voorkomen.

6. Lichaamsbescherming

Wintersporters die met grote snelheid van de pistes crossen of naar een funpark gaan, moeten onder hun kleding beschermers dragen. Een rugbeschermer beschermt naast je rug ook je heupen. Je kan hiermee een breuk of kneuzing voorkomen. Voor voorzichtige wintersporters, kinderen of beginnende snowboarders zijn ook hand-, elleboog- en kniebeschermers aan te raden.Voor freestylers behoren rug-, hand- en polsbeschermers tot de standaarduitrusting en die mogen dus niet ontbreken in de koffer.

7. Goed verzekeren

Wintersporters die actief skiën en dure materialen gebruiken, moeten zich voor vele zaken verzekeren. Veel verzekeraars betalen niets als er (lichamelijke) schade in het buitenland optreedt. Voor een paar extra euro’s kan je je reispakket vaak uitbereiden waardoor je wel in het buitenland verzekerd bent. Zo kan je bijvoorbeeld de terugreis of een noodzakelijke tandartsbehandeling in het buitenland verzekeren. Ook een verzekering tegen skidiefstal en een reis- of annuleringsverzekering kan je het beste afsluiten.

8. Alcoholgebruik

Skiërs die te veel gedronken hebben horen niet thuis op de pistes. Door het nuttigen van alcohol gaat je coördinatie- en reactievermogen achteruit en dat is zeer gevaarlijk bij deze snelle sport. Een glaasje wijn of bier bij het eten kan geen kwaad, maar wil je echt aan de après-ski beginnen, dan moet je dat in het dal doen.

9. Noodnummers

Het is niet te hopen dat je het nodig hebt, maar het kan altijd gebeuren dat iemand anders of jezelf in nood geraakt en dan is het essentieel dat je het juiste noodnummer bij de hand hebt. Zorg daarom datje het nummer van de reddingsdiensten opgeslagen hebt in je telefoon. In Oostenrijk is dit nummer 140, de Zwitserse reddingsdienst REGA bereikt u op 1414, de reddingsdienst in Italië op 118 en in Frankrijk op het nummer 112 of 15. Natuurlijk kunt u ook altijd het Europese alarmnummer gebruiken: 112.

10. Veilig onderweg

Kennis van de omgeving, een goede lawine-uitrusting en respect voor de natuur – dat zijn de slagwoorden, die iedere freestyleskiër in zijn/haar achterhoofd moet houden. Een actueel bericht over lawines is van het grootste belang. Iedereen die zich buiten de pistes begeeft moet een lawinetransceiver dragen, de noodkit en een schep meenemen. Daarnaast moet bij elke rit buiten de piste rekening worden gehouden met de natuur. Bomen beschadigen of dieren laten schikken zijn absolute no-go’s. Tijdens speciale lessen kan je leren hoe je veilig kan genieten van off-piste-afdalingen. Bij deze lessen komt het thema lawines ook aan de orde.

Meer tips en regels lees je op Wintertrex.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content