Wat moet je zien in de 12 Braziliaanse gaststeden van het WK

Natal

Natal is de zonnige hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte en ligt in het noordoostelijke puntje van Brazilië. Hier bouwden de Portugezen in 1598 een fort dat het “Fort van de Drie Koningen” (in het Portugees “Forte dos Reis Magos”) genoemd wordt. Minder dan twee jaar later werd tijdens de kerst nabij het fort de stad Natal gesticht. Natal betekent dan ook ‘Kerstmis’. Het fort is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en is tussen 1633 en 1654, net als de stad, in Nederlandse handen geweest.

Langs de kust ligt het een na grootste stedelijke park van Brazilië, het “Parque das Dunas”. Dit zandduinenpark is opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Voor reizigers die liever geen lange parkwandelingen maken, liggen er in de buurt van de stad een aantal van de mooiste en meest populaire stranden van Brazilië, waaronder Pippa, Madeira en Malembar. Tijdens het zonnen is een lekker hapje nooit weg, vergeet daarom niet om de lokale specialiteit “Carne de Sol” (letterlijk vertaald ‘zon vlees’) te proberen. Dit is een smakelijke hap van gezouten rundvlees, gedroogd in de warme Braziliaanse zon.

Salvador da Bahia

Salvador is de hoofdstad van de staat Bahia en de op twee na dichtstbevolkte stad in Brazilië. De stad werd in 1549 door de Portugezen gesticht en wordt beschouwd als een van de oudste steden van de nieuwe wereld. Salvador werd de eerste koloniale hoofdstad van Brazilië, en bleef dit tot 1763. In de 17e eeuw is de stad tot twee keer toe kortstondig in Nederlandse handen geweest.

Salvador werd al snel de drukste haven van Brazilië waar veel gehandeld werd in suiker en slaven. De slavenmarkt van Salvador is de oudste van het continent. Niet verrassend draagt het historische centrum van de stad nog altijd de naam “Pelourinho” (vertaald als “schandpaal”), omdat op het plein in het oude centrum “Praça do Pelourinho” vroeger de ongehoorzame slaven gestraft werden.

Maar laat het duistere verleden u niet weerhouden van een bezoek aan het oude centrum van de stad. De historische gebouwen en bezienswaardigheden kregen niet voor niets een plaatsje op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Probeer tijdens een wandeling in het centrum, ook even het lokale gerecht “Acaraje”. Dit gerecht is geïnspireerd door de Afrikaanse keuken en wordt vervaardigd uit in palmolie gebakken gemalen bonen. De schotel wordt vaak geserveerd met een speciale pasta gevuld met garnalen, cashewnoten, palmolie en specerijen. Na de lunch kunt u van de zon genieten op “Praia do Forte”, een van de mooie stranden van Brazilië. Salvador heeft een van de langste kustlijnen in Brazilië. Omdat Salvador op een landpunt ligt is de stad bijna omringt door strand. De totale lengte van de stranden in de stad bedraagt ongeveer 80 km.

Manaus

Manaus is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazone, gelegen diep in het Amazone regenwoud. Manaus is de belangrijkste economische stad van de noordelijke regio van Brazilië. De naam van de stad is afgeleid van de naam van de inheemse Manaó stam die “Moeder van de Goden” betekent. De stad is ontstaan rond 1650. Toentertijd was het niet meer dan een tentenkamp dat werd gebruikt voor de jacht op indianen voor de slavenhandel.

De ligging van de stad is zeer speciaal. Manaus ligt midden in het grootste regenwoud ter wereld, dat zich uitstrekt over negen verschillende landen. De stad is daarom voornamelijk bereikbaar via de rivier of door de lucht, maar niet via normale wegen. De gebrekkige toegangswegen hebben geleid tot een zekere isolatie die heeft bijgedragen aan het behoud van de unieke natuur en de lokale cultuur.

Mocht u Manaus bezoeken, ga dan mee met een boot tour op de Rio Negro rivier die u meeneemt tot diep in de jungle. Vergeet ook zeker niet om een bezoek te brengen aan het oude centrum, waar nog altijd veel koloniale gebouwen te vinden zijn.

Fortaleza

Fortaleza, de hoofdstad van de noordoostelijke staat Ceará, is de dichtst bevolkte stad van het land en de vijfde grootste stad van Brazilië. Fortaleza is in 1649 gesticht door de Nederlandse West-Indische Compagnie. De stad heeft haar naam te danken aan Fort Schoonenborch dat toentertijd door de kolonisten is gebouwd, maar in 1654 al werd overgedragen aan de Portugezen.

Afgezien van de gebruikelijke bezienswaardigheden in het centrum van de stad, waaronder een prachtige kathedraal, biedt Fortaleza vele extreme activiteiten aan zoals waterskiën, surfen en strandbuggytours door de duinen.

Heeft u tijd over? Breng dan een bezoek aan “Beach Park”, het grootste waterpark in Zuid-Amerika. Het park ligt op slechts 16 km van Fortaleza en is de troste eigenaar van een indrukwekkende glijbaan genaamd “Insano” (gestoord). De glijbaan heeft met een val van 41 meter de langste vrije val ter wereld.

Recife

Recife is de hoofdstad van de noordoostelijke staat Pernambuco en staat vanwege een overvloed aan rivieren en bruggen bekend als “Braziliaans Venetië”. In de 17e eeuw was Recife voor enkele jaren (1630 t/m 1654) het centrum van Nederlands-Brazilië (Nieuw Holland) en heette toentertijd Mauritsstad.

Er zijn nog verschillende forten uit die tijd die te bezichtigen zijn, waaronder Fort de Bruyn (Forte do Brum) in Recife zelf en Fort Oranje op het nabijgelegen eiland Itamaracá. Slechts 7 kilometer ten noorden van Recife is de historische stad Olinda te vinden. Hier staan nog altijd verschillende gebouwen in de architectuur van de Portugese koloniale tijd en zijn inmiddels opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Een stukje nieuwere cultuur is de lokale acrobatische “Frevo” dans, die wordt uitgevoerd met behulp van parapluutjes. Het bezichtigen van een show is een spektakel dat zeker is aan te raden. Heeft u meer tijd? Maak dan een korte trip naar “Porto de Galinhas”, 60 kilometer ten zuiden van Recife. Dit strand is herhaaldelijk uitgeroepen tot het beste strand van Brazilië.

Belo Horizonte

Belo Horizonte, in het Portugees vertaald “mooie horizon”, is de hoofdstad van de centrale deelstaat Minas Gerais. Omdat de stad geheel aan de voet van een aantal heuvels en bergen is gebouwd, geniet de stad op veel plekken een prachtig uitzicht. De stad is, in tegenstelling tot de meeste andere Braziliaanse steden, grondig gepland. De stad is nog niet zo oud, Belo Horizonte is aangelegd in de jaren 90 van de 19e eeuw.

Mocht u de stad bezoeken, zorg er dan voor dat u de lokale Cachaça probeert, de drank waar Belo Horizonte beroemd om is, die gebruikt wordt om Caipirinhas (Cocktail met cachaça, limoen, ijs en suiker) te maken. Belo Horizonte heeft een prachtige mix van hedendaagse en traditionele architectuur, en houdt er een moderne sfeer op na.

Voor een uitstapje naar een meer traditionele omgeving is een tripje naar “Ouro Preto”, de oude hoofdstad van Minas Gerais, een aanrader. Het oude centrum verdiende een plek op de UNESCO lijst vanwege de veel voorkomende Barokke bouwstijl. De stad heeft veel historische betekenis vanwege de lokale goudwinning en haar rol in de Braziliaanse goudkoorts van de 18e eeuw.

São Paulo

Met meer dan 11 miljoen inwoners is Sao Paulo is de grootste stad van Zuid-Amerika. De stad is een vooraanstaand centrum van cultuur, economie en politiek, met als motto: “Ik volg je niet, ik leid.” Voetbal fans kunnen een bezoek brengen aan het interessante voetbalmuseum dat te vinden is in het voetbalstadion “Pakaembu.”

Diegenen die aan de drukte van de stad en de stadions willen ontsnappen, 2 uurtjes rijden ten noordoosten van Sao Paulo ligt de stad “Campos do Jordao”. Deze Idyllische vakantiebestemming, ook wel het “Braziliaanse Zwitserland” genoemd, is gelegen in het Mantiqueira gebergte en is de hoogste stad van Brazilië. Naast diverse outdoor activiteiten zoals wandelen, bergbeklimmen, paardrijden en fietsen, kunnen bezoekers de bijna uitgestorven Braziliaanse boom “Araucaria Angustifolia”, ook wel “Paraná Pine” genoemd, van dichtbij zien. Deze grappige bomen hebben alleen bladeren aan de uiteinden van de takken in de vorm van pompons. Een cheerleader onder de bomen.

Rio de Janeiro

Rio is zonder twijfel de meest bekende en populairste bestemming van Brazilië. Dankzij haar uitbundige carnavalsfeest, de stranden van Copacabana en Ipanema en het enorme standbeeld van Christus de Verlosser, heeft bijna iedere reiziger een beeld van de stad. Een min of meer ‘verplicht’ onderdeel van het reisprogramma is een bezoek aan de Suikerbroodberg, beter bekend als “Pão de Açúcar”. De berg is te bereiken via een kabelbaan die je helemaal meeneemt naar de top, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de baai en Christus de Verlosser.

Vanaf het strand van Arpoador kunnen reizigers genieten van een van de mooiste en meest romantische zonsondergangen ter wereld. Vergeet niet om een van de typische gerechten van Rio te proberen. Een lokale lekkernij is ‘feijoada’, gebraden varkensvlees en rundvlees met bonen, kool, rijst en farofa (Cassave meel gebakken met olie, zout en spek).

Brasilia

De federale hoofdstad van Brazilië is niet als de meeste andere steden. Brasilia is in de jaren 50 speciaal ontworpen en gebouwd om de hoofdstad van Brazilië te worden. De stad is niet langzaam ontstaan en naar verloop van tijd groter geworden. In plaats daarvan is de stad, net als een winkelcentrum, simpelweg bedacht en vervolgens in sneltreinvaart neergezet.

Ondanks een overduidelijke schaarste aan oudheid, is Brasilia een hedendaags hoogstandje met indrukwekkende avant-gardearchitectuur. Als vanaf een kaart naar Brasilia wordt gekeken is te zien hoe gestructureerd de stad is bedacht. Van boven heeft de stad de vorm van een vliegtuig, met daarin verschillende wijken, allemaal met een eigen functie.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Brasilia betreffen vooral beroemde bouwwerken van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. De Architect ontwierp tientallen gebouwen voor de nieuwe hoofdstad, waaronder de kathedraal van Brasilia, het nationaal congres en de presidentiele residentie. Al met al heeft Brasilia een extreem moderne en unieke uitstraling. Alles is er nieuw en niets doet denken aan het verleden. Waar veel andere steden nog doen denken aan de koloniale tijd van de zestiende en zeventiende eeuw, doet Brasilia denken aan een onontdekt land dat in de 21e eeuw gekoloniseerd is.

Porto Alegre

Porto Alegre, het meest zuidelijke metropool van Brazilië, is de hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Sul. Letterlijk vertaald betekent Porto Alegre “Gelukkige Haven”. De stad is een belangrijke exporteur van lederwaren en landbouwproducten zoals perziken, rijst en cassave. Vooral cassave is een belangrijke product voor de stad. De tropische plant is een essentieel ingrediënt voor de bereiding van vele Braziliaanse specialiteiten, zoals tapioca (cassave zetmeel), farofa (een gebakken voorgerecht) en de populaire vervanger van frietjes, mandioka.

Reizigers die de lokale gerechten graag willen proberen, de beste plek voor een proeverij is de centrale markt. Deze is gevestigd in een gebouw uit 1869 dat als een belangrijke bezienswaardigheid wordt beschouwd. Het geliefde gebouw is belangrijk voor de lokale bevolking en toeristen, omdat er tal van restaurants, cafés en andere gelegenheden zijn gevestigd. Niet ver van de stad liggen twee kleine, maar zeer beroemde berg steden genaamd Gramado en Canela. In deze stadjes wordt de beste chocolade van het land gemaakt en veelvuldig geproefd.

Curitiba

Curitiba, de hoofdstad van Parana, staat bekend als een overwegend groene stad. De stad heeft meer dan 15 parken en 33 beschermde groene gebieden. De naam van de stad is te herleiden naar de betekenis “veel pijnbomen” die in de omgeving van de stad veelvuldig te vinden zijn. Een wandeling in het park krijgt in deze stad een nieuwe betekenis. In het “Parque das Pedreiras” kunt u een bezoek brengen aan het beroemde theater “Opera de Arame”, volledig gemaakt van glas en dunne metalen buizen die het gebouw de bijnaam “Tele Opera” opleverden.

Ook is de stad de trotse eigenaar van het NovoMuseu, ook wel het Oscar Niemeyer museum genoemd. Het museum voor de kunsten is het laatste gebouw dat de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer op 95 jarige leeftijd heeft ontworpen. Curitiba is eveneens de stad met de oudste universiteit in Brazilië, de Federale Universiteit van Paraná opende in 1912.

Cuiaba

Cuiabá is de hoofdstad van de westelijke staat Mato Grosso, ook wel de zuidelijke poort naar de Amazone genoemd. De stad werd gesticht in 1719 tijdens de Braziliaanse goudkoorts. De stad ligt dan ook ver in het binnenland, niet ver van de grens met Bolivia. Sterker nog, de stad is het geografische middelpunt van Zuid-Amerika. Gelukkig hoefde slechts weinig teams hier te voetballen, de stad is een van de warmste van het land. Toch is er veel moois te zien.

Cuiaba staat bekent als een afgelegen en geïsoleerde stad, waar juist daarom een rijke cultuur behouden blijft. Zo kent Cuiaba een eigen stroming van voedselbereiding afkomstig van de inheemse bevolking en zijn er tal van musea in de stad. Gelegen op circa 70 kilometer van Cuiaba ligt het Nationaal Park Chapada dos Guimarães, een stukje prachtige natuur met prachtige watervallen met kristalhelder water, spectaculaire rotsformaties en grotten waar hoogstwaarschijnlijk in vroegere tijden naar goud is gezocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content