Vliegverbinding gaat reizen naar het afgelegen St. Helena eenvoudiger maken

3058465

St. Helena verworf wereldfaam doordat Napoleon er zijn laatste jaren doorbracht, maar voor toeristen is het een hele toer om er te komen: vijf dagen in de boot vanaf Kaapstad. Een rechtstreekse vliegverbinding vanuit Johannesburg maakt het afgelegen eiland vanaf volgend jaar een stuk toegankelijker.

St. Helena behoort tot de meest afgelegen plekken op aarde. Het 10 bij 17 kilometer grote eiland liggen midden in het zuiden van de Atlantische Oceaan op 1950 km van Zuid-Afrika en 2900 van Zuid-Amerika.

De enige manier waarop je er tot nu kan komen is met een boot vanuit Kaapstad en die tocht duurt vijf dagen. Momenteel wordt er op St. Helena druk gewerkt aan het aanleggen van een vliegtuig, niet eenvoudig op een eiland dat amper vlak land kent. Vanaf volgend jaar zal er dan wekelijks een rechtstreekse vliegverbinding zijn met Johannesburg in Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse vliegmaatschappij Comair gaat de vluchten verzorgen.

Klein, maar historisch groot

De Britse kolonie St. Helena is weliswaar klein, ligt uiterst geisoleerd en telt momenteel maar iets meer dan vierduizend inwoners, maar de rol in de geschiedenis was veel groter dan zijn omvang doet vermoeden.

St. Helena werd in 1502 ontdekt door de Portugezen. Het eiland was toen nog onbewoond. De Portugezen maakten er geen permanente nederzetting, maar het eiland werd wel een belangrijke halteplaats voor de schepen die op en neer voeren tussen Europa, Azie en Zuid-Afrika.

Na de Portugezen proberen de Nederlanders het eiland te claimen, maar het werd uiteindelijk een Britse kolonie. Het bleef tot de aanleg van het Suez kanaal in 1867 een drukke halte en de Britten haalden er slaven uit Afrika en India heen.

Maar er was ondertussen een andere gebeurtenis die het eiland wereldberoemd zou maken. Na zijn nederlaag bij de Slag van Waterloo in 1815 werd Napoleon verbannen naar St. Helena. Hij bracht er zijn laatste levensjaren door en overleed er in 1821.

Napoleon was overigens niet de enige vooraanstaande gevangene die op St. Helena weggestopt werd. Ook Zulu koning Dinizulu werd er door de Britten heengebracht, zo’n 6000 Boeren werden er tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika afgezonderd en tussen 1957 en 1960 hielden de Britten er drie prinsen uit Bahrein gevangen.

Wat heeft het toeristen te bieden?

Toeristen komen nauwelijks naar St. Helena en behoort daarom tot de kleine groep onontdekte bestemmingen. Er leven hier grote aantallen endemische vogels die elders niet voorkomen en groepen dolfijnen, walvissen en zeehonden.

Het eiland telt één hele bijzondere inwoner: het schildpad Jonathan, met ongeveer 183 jaar een van de oude bewoners op aarde. Het schildpad werd 1832 geboren op de Seychellen en op 50-jarige leeftijd naar St. Helena gebracht. Samen met vier andere reuzeschildpadden leeft hij in de tuinen van Plantation House, het huis van de Britse gouverneur.

Het eiland heeft een prachtige natuur met steile bergen die doorkliefd worden door diepe dalen en een groen binnenland waar u prachtige wandelingen kan maken. De bergen lopen door tot bij de oceaan en stranden zijn er dan ook niet te vinden. Voor de kust kunnen duikers de mooie onderwaterwereld en verschillende scheepswrakken uit de 18e eeuw verkennen.

En dan zijn er nog verschillende historische plaatsen zoals Longwood House waar Napoleon verbleef, versterkingen aangebracht na de komst van Napoleon, een door de Britten in 1659 gebouwd kaseel met tuinen, de 699 treden tellende Jacob’s Ladder vanuit de hoofdstad Jamestown naar een punt dat een prachtig uitzicht biedt over het eiland en de oceaan en het Museum of Saint Helena waarin de geschiedenis van het eiland belicht wordt.

St. Helena telt voorlopig nog maar drie hotels, een paar B&B’s en enkele vakantiewoningen. Maar de inwoners hopen dat de komst van het vliegveld meer toeristen naar het eiland zal brengen. Doordat er maar zo weinig werkgelegenheid is, loopt het aantal inwoners snel terug.

Meer informatie is te vinden op de website van de toeristische dienst van St. Helena. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content