Vijf foodtrends en dé eetadressen van New York

Katz's Delicatessen © Kris Vlegels

De stad die nooit slaapt is ook een stad waar je altijd kunt eten. Dit zijn de vijf populairste culinaire trends in New York, die vroeg of laat ook naar ons land zullen overwaaien. Al kijken we niet uit naar die ‘eend in het ei’.

1. AZIË BOVEN

De Aziatische keuken zit al langer diep verweven in de New Yorkse restaurantscene, maar de kwaliteit en diversiteit ervan werden de voorbije jaren steeds beter. Zowel talentvolle chefs als topproducten reizen tegenwoordig gemakkelijk tussen verschillende landen. En heel wat New Yorkse eetzaken begonnen zich te focussen op de lokale keuken van één specifieke streek. Terwijl je vroeger ging dineren in een Indisch restaurant, kun je vandaag in New York kiezen voor restaurants waar bijvoorbeeld alleen streekgerechten uit Noord- India op de kaart staan.

Atoboy
Atoboy© Kris Vlegels

Chinese Tuxedo

In NY vind je heel wat niet- Aziatische chefs die op een verbluffende manier de Aziatische kookstijl beheersen. In het Chinese restaurant Tuxedo op Doyers Street eet je in een voormalig Chinees operahuis geweldige Chinese gerechten, bereid door een Schotse chef.

chinesetuxedo.com

Atoboy

Een paar jaar geleden was de Koreaanse keuken in NY niet meer dan bibimbaps in Koreatown. Vandaag neemt Atoboy de ambassadeursrol op voor de Koreaanse keuken: een midtown-designerrestaurant met Michelinsterkwaliteit.

atoboynyc.com

Maharlika

Bij Maharlika zetten ze in op authenticiteit en durf, want dit is de enige plaats in de stad waar je balut-eieren kunt eten. Balut is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo.

Dat embryo wordt gekookt en rechtstreeks uit de schaal gegeten. Het is een delicatesse in de Filipijnen en Vietnam, en wordt sinds kort ook in Californië gekweekt.

maharlikanyc.com

2. FOOD COURTS

Hoewel food courts, of overdekte markthallen, een aarzelende start kenden, zijn ze vandaag big business. De meeste New Yorkse eethallen hebben een immense keuze aan gerechten en ingrediënten. Vooral sinds het hip is om je maaltijd samen te stellen met ingrediënten uit diverse culturen, zijn goede food courts erg succesvol.

Chelsea Market
Chelsea Market© Kris Vlegels

Chelsea Market

Opende in 1997 en is vandaag populairder dan ooit. De kwaliteit en de diversiteit zijn er opmerkelijk. Toprestaurants Morimoto en Buddakan maken deel uit van Chelsea Market

en dit najaar opent er een supermarkt in de kelder, naast de 48 food stores die er nu al zijn.

chelseamarket.com

Bowery Market

Bowery Market is een relatief kleine food court, half buiten en half overdekt, in het midden van de stad. Sushi on Jones, het piepkleine sushistandje waaruit altijd vette, loeiharde hiphop klinkt, is een van de vijf beste sushiresto’s van de stad.

thebowerymarket.com

Berg’n

Berg’n is een nieuw initiatief van de scheppers van Smorgasburg en Brooklyn Lea. Een moderne food court die zich toelegt op de behoeftes van de hedendaagse New Yorker, of beter gezegd de Brooklynite.

bergn.com

DeKalb Market Hall

Een van de grootste eet-entertainmentcentra van NY. Meer dan veertig foodstands spreiden hier de culturele en etnische diversiteit van Brooklyn tentoon. Het concept zit zo goed in elkaar dat zelfs de legendarische sandwichzaak Katz’s Delicatessen er een stand inpalmde.

dekalbmarkethall.com

3. FRANKENFOOD

Frankenfood is een term die wetenschappers gebruiken om genetisch gemanipuleerd voedsel te omschrijven. Maar het was in 2014 ook de titel van een populair tv-programma waarin food innovators twee of meerdere schijnbaar niet-combineerbare ingrediënten samenbrachten in een nieuw gerecht. Het programma was razend populair bij foodies, en de term raakte volledig ingeburgerd in het milieu. Voorbeelden van Frankenfood– gerechten zijn dumplings- pizza, spaghettidonut, pad-thaipannenkoek, cheeseburger & fries-burrito en burrito pho. De drie volgende gerechten zijn intussen erg gegeerd in NYC.

Ramenburger
Ramenburger© Kris Vlegels

Ramenburger

De ramenburger van Keizo Shimamoto is top. De in de VS opgegroeide Japanner kreeg bij een bezoek aan Japan een cultuurshock én een onweerstaanbare zin in een burger. Zijn hamburger tussen een broodje gemaakt van Japanse noedels maakte hij voor het eerst in 2013. Het werd meteen een hype.

ramenburger.com

Cronut

Sinds mei 2013 is de cronut van topbakker Dominique Ansel een van de meest besproken desserts in New York. Time Magazine noemde het zelfs een van de grootste uitvindingen van 2013. Deze waanzinnig lekkere combinatie van donut en croissant blijft heel moeilijk te scoren. Het is een van de weinige dingen in NY waarvoor je zonder morren een lange wachtrij trotseert.

dominiqueansel.com/cronut-101/

Kip in een wafelhoorntje

Jonathan Almanzar lanceerde rond Kerstmis 2015 in een klein stalletje op Bryant Park Holiday Market zijn Chick’nCone, een decadente combinatie van gemarineerde en gepaneerde kip, overgoten met een pittige saus en geserveerd in een versgebakken wafel in de vorm van een groot ijshoorntje. Een smaakbom. Vandaag verkoopt elk standje van de chef minstens 600 stuks per dag. chickncone.com

4. PLANTAARDIG VOEDSEL

Op het eerste gezicht lijkt plant based food sterk op veganistisch eten, maar het eerste is nooit bewerkt. In theorie zou een veganist door het leven kunnen gaan zonder vers voedsel te eten, zolang het maar niet dierlijk is. Iemand die plant based eet, vindt het belangrijk om zijn lichaam te voeden met pure voedingsstoffen, recht uit de natuur. De term zie je sinds kort overal in het New Yorkse straatbeeld en kadert in de zucht naar meer bewustwording van wat je eet.

Rouge Tomate Chelsea
Rouge Tomate Chelsea© Kris Vlegels

Rouge Tomate Chelsea

In dit mooie en hippe restaurant – dat niet louter plant based voedsel serveert – zijn ook de cocktails van een groene filosofie. De wijnkaart in handen van Pascaline Lepeltier, een van New Yorks invloedrijkste sommeliers, is geweldig. rougetomatechelsea.com

Wassail

Voor de liefhebbers, een restaurant waar alle maaltijden en drankjes gemaakt worden op basis van cider. wassailnyc.com

Le Botaniste

Een plantaardige en organische food- en wijnbar.

lebotaniste.us

5. NAAR GOEDE TRADITIE

Eenvoud en kwaliteit raken nooit uit de mode. Zaken die al meer dan honderd jaar elke dag vele mensen te eten geven en elke generatie opnieuw trends settten, spreken tot de verbeelding. In New York zijn er opvallend veel klassieke, traditionele zaken die het vandaag beter doen dan ooit.

Vijf foodtrends en dé eetadressen van New York
© Kris Vlegels

Peter Luger Steak House

Deze plek, al een topsteak- restaurant sinds 1887, is legendarisch. De steak for two met creamed spinach en german baked potatoes is een fenomeen en een van de specialiteiten die deze veredelde bierhal, aan de voet van de Williamsburg Bridge, zijn superstatus geven.

peterluger.com

Lombardi’s

Op 32 Spring Street bakken ze al pizza’s sinds 1905. In de allereerste pizzeria van de VS is sindsdien niet veel veranderd. De oude oven op steenkool blijft machtige pizza’s bakken met eenvoudige topingrediënten.

firstpizza.com

Katz’s Delicatessen

Katz’s Delicatessen heeft de gezelligheid van een gevangeniskantine, maar toch schuiven vele honderden gasten hier dagelijks aan voor de wereldberoemde Pastrami on Rye with a pickle on the side, of de Reubensandwich met kalkoen. Deze Joodse kosher style deli is al sinds 1888 top of the game.

katzsdelicatessen.com

DRIE STERREN IN NEW YORK

Marco Prins werkte als chef voor Sergio Herman in Oud Sluis, vandaag maakt hij pijlsnel carrière in de Big Apple.


Toen Sergio Herman vier jaar geleden Oud Sluis sloot, zocht Marco Prins, een van zijn trouwe medewerkers, zijn geluk in New York. Hij contacteerde César Ramirez, de grimmige chef van Chef’s Table at Brooklyn Fare, een restaurant met drie Michelinsterren, en bemachtigde meteen een job.


Een tafeltje boeken bij Chef’s Table at Brooklyn Fare is bijzonder moeilijk. César Ramirez is een fenomeen en een chef op wereldniveau. Marco groeide onder zijn vleugels uit tot een zelfverzekerde precisiechef. “New York is fantastisch”, zegt hij. “Ik ben intussen helemaal ingeburgerd en wil hier blijven. Ik hou van de internationale, wereldse vibe.”


De grootste culinaire trend in New York draait rond transparantie, zegt Marco: “Restaurants beantwoorden de vraag van de klanten naar de oorsprong van de ingrediënten. Ze stellen menukaarten ook zo op dat mensen die bewust willen eten, duidelijk weten wat ze bestellen. Shake Shack, een legendarische hamburgertent, vermeldt de caloriewaarden van alle gerechten.” Marco’s eigen favoriete eetplekken: Shoku en Graziella’s in Brooklyn, plekken waar eten vooral een sociaal gebeuren is, geen luxegedoe.


In primeur: César Ramirez geeft Marco Prins dit najaar alle verantwoordelijkheid in de keuken van zijn nieuwe zaak, de heropening van de eerste Chef’s Table at Brooklyn Fare op de originele locatie.

TUSSEN DE SKYSCRAPERS

Architect Kim Van Holsbeke ruilde decennia terug België in voor de VS.


Het ontwerpen van grote gebouwen en wolkenkrabbers is voor veel architecten de ultieme droom. Kim Van Holsbeke ging die droom achterna. Na zijn studies in Brussel behaalde hij het felbegeerde US-architectendiploma in Washington DC. Vandaag leidt hij een team in een van ’s werelds meest iconische architecten- bureaus, Skidmore Owings & Merrill (SOM) en beïnvloedt hij wereldwijd mee de hedendaagse skylines.


Kim en zijn vrouw voelen zich helemaal thuis in de East Village. Zoals veel New Yorkers draait hij lange dagen en om praktische redenen gaan ze vaak uit eten, of halen ze iets af. Zelfs in een stad als New York hoeft dat niet altijd duur te zijn. “Mijn favoriete adres is de buurtpizzeria Il Posto op 2nd Avenue, gespecialiseerd in pizza met een ultradunne korst. Een opvallende nieuwe trend in NY is het delen van een huisgemaakte maaltijd, onder vrienden of zelfs onbekenden, liefst van een andere cultuur. Je zit met een achttal mensen aan tafel in een huiskamer alsof je in een restaurant aan een grote tafel met vreemden zit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content