Touroperators willen vakantieperiodes Vlaanderen en Wallonië splitsen

© AFP

Touroperator Thomas Cook is voorstander van afwijkende vakantieregelingen voor Vlaanderen en Wallonië.

Hoe sterk een toeristisch jaar is, hangt ook af van hoe schoolvakanties vallen. Zo weten reisorganisaties nu al dat de krokusvakantie moeilijk wordt voor Belgische klanten. In die week is er door de schoolvakanties in omliggende landen namelijk een grote vraag en zijn de prijzen dus hoog.

Thomas Cook: consument heeft baat bij gespreide vakantie

Baptiste van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook, pleit in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen daarom voor een spreiding van de vakantieperiodes tussen Vlaanderen en Wallonië.

Met gespreide vakantieweken krijgen reisorganisatoren een langere periode die interessant is voor klanten. Het aantal mogelijke vertrekdagen stijgt, waardoor de druk op een kortere periode van één of twee weken afneemt. “Prijzen ontstaat op basis van vraag en aanbod. De consument zou daarom baat hebben bij een gespreide vakantieperiode.”

Jetair: geen vragende partij

Touroperator Jetair is geen voorstander van de splitsing van vakanties in België, waarbij er een andere regeling zou zijn voor de Vlaamse dan voor de Franstalige scholen.

“Alleen in een vakantiespreiding tegenover het buitenland zien we een voordeel, en dan nog zeer specifiek voor de krokusvakantie”, zegt Hans Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair. “In de krokusvakantie van 2013 leverde de spreiding tegenover de onderwijsvakantie in Frankrijk een prijsvoordeel van circa 35 procent op voor een skivakantie.”

Wat de splitsing van vakantieperiodes voor het Vlaamse en Franstalige onderwijs in ons land in de paas- en zomervakantie betreft, is Jetair helemaal geen vragende partij. “Dat voorstel ligt wat Jetair betreft niet op tafel en Jetair is niet van plan om hierover actie te ondernemen”, zegt Vanhaelemeesch.

“We hebben trouwens vragen over het effect daarvan op het prijsniveau, en denken dat de vakantie in een bepaalde bedrijfssector, zoals het bouwverlof, een grotere impact heeft op de prijs dan de schoolvakanties”, vervolgt Vanhaelemeesch.

“Bovendien zal zo’n splitsing van vakantieperiodes in eigen land heel wat praktische problemen opleveren voor nieuw samengestelde gezinnen in het taalgrensgebied, waar het ene kind in het Vlaamse onderwijs schoolloopt en het andere in het Franstalige onderwijs.”

ABTO: Het onderzoeken waard

Claude Perignon van belangenorganisatie ABTO vindt het idee het onderzoeken waard. “Al moet je ook opletten met gezinnen op de taalgrens met kinderen in verschillende scholen. Misschien kan dit ook een positieve invloed hebben op het verkeer. En op luchthavens kan het de drukte op de traditionele vertrekdagen wat doen afnemen.”

Unizo: gematigd positief

In een eerste reactie staat Unizo voorzichtig positief tegenover het voorstel. Dat heeft de ondernemersorganisatie in een persmededeling bekendgemaakt.

In de ons omringende buurlanden bestaat het systeem al, zo stelt Unizo vast. De ondernemersorganisatie ziet voordelen voor de horeca en distributie. “Hetzelfde aantal mensen doet aankopen of trekt erop uit voor vakantie, maar doet dat over een meer gespreide periode. Dat is rustiger voor zowel de consument als de ondernemer”, zegt Sanderijn Vanleenhove, woordvoerster van Unizo.

Bovendien krijg je een gespreid seizoen, waarvan hoteliers of campinguitbaters kunnen genieten. “Een hotel kan bijvoorbeeld in de

krokusvakantie twee keer volgeboekt zijn. De ene week met meer Vlamingen, de andere week met meer Walen”, zegt Vanleenhove.

Ook voor de bouwsector ziet Unizo niet meteen problemen. “Collectief verlof gebeurt in samenspraak met de vakbonden en afwijkingen zijn nu al onder voorwaarden mogelijk. Ook het bouwverlof verschilt nu al van provincie tot provincie.”

Unizo wijst er wel op dat het voorstel gevolgen kan hebben voor de vakantieregeling van werknemers in bedrijven waar zowel Vlamingen als Walen werken. “Het voorstel heeft een impact op het onderwijs, de kinderopvang en de bedrijfswereld. Wil men het voorstel doorvoeren, dan moet dit in elk geval gebeuren na overleg met alle betrokken sectoren”, besluit de ondernemersorganisatie. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content