Brusselse Grote Markt verkozen tot mooiste plein van Europa

23/11/10 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

De Grote Markt in Brussel is het mooiste plein van Europa volgens een peiling van de Nederlandse reiswebsite StedenTripper.com.

Het Rode Plein in Moskou en Place Stanislas in het Franse Nancy vervolledigen de top drie. De Grote Markt in Antwerpen staat op de negende plaats.

Gedurende een periode van twee maanden kregen bezoekers van StedenTripper.com steekproefgewijs het verzoek hun mening te geven over twintig Europese pleinen. De twintig pleinen waren vooraf geselecteerd door de redactie van StedenTripper.com.

De 1.019 bezoekers die meewerkten aan het onderzoek, kregen zes foto's van ieder plein te zien, met daarbij de vraag deze naar hun eigen smaak te rangschikken.

De verschillen tussen de drie populairste pleinen waren niet erg groot. Het stadhuis van Brussel, het Broodhuis en de vele gildehuizen die aan de Grote Markt van Brussel liggen, vielen erg in de smaak bij de ondervraagden. Het Vrijthof in Maastricht viel net buiten de top 10, op een elfde plaats.

"De uitslag van het onderzoek is voor ons enigszins verassend", zegt onderzoeker Erik Lammers van StedenTripper.com in de mededeling. "Bekendere pleinen als Trafalgar Square en Piazza San Marco staan een stuk lager dan we verwacht hadden."

De volledige top tien:

1. Grote Markt in Brussel 2. Rode Plein in Moskou 3. Stanislas Plein in Nancy 4. Plein van de Oude Stad in Praag 5. Piazzo del Campo in Siena 6. Sint-Pietersplein in Rome 7. Place de la Concorde in Parijs 8. Trafalgar Square in Londen 9. Grote Markt in Antwerpen 10. Rynek Glowny in Krakau

Lees meer over:

Onze partners