In 2002 werden de eurobankbiljetten gelanceerd, ontworpen door de Oostenrijkse ontwerper Robert Kalina. Hij koos ervoor om op elk van de biljetten een staaltje Europese architectuur weer te geven aan de hand van bruggen. Maar gezien er maar zeven biljetten zijn en hij dus niet van elk land een brug kon gebruiken, besloot hij ze zelf uit te vinden. Zo voelde niemand zich uitgesloten, omdat ze toch nergens écht bestonden.
Tot grafisch ontwerper Robin Stam op het idee kwam om ze na te bouwen in Spijkenisse, een gemeente vlakbij Rotterdam. Hij kreeg de toestemming van toenmalige wethouder Gert Jan 't Hart om ze op schaal na te maken in een nieuwbouwwijk die toevallig genoeg enkele wandel- en fietsbruggen nodig had. De wethouder hoopte op die manier wat meer toeristen naar Spijkenisse te lokken.
Toeristische trekpleister
"Eén van mijn eerste presentatiebeelden was een gephotoshopte brug met Japanse schoolmeisjes ervoor", vertelt Stam. "Ik wilde het heel graag neerzetten als een toeristische trekpleister, dat leek me heel grappig."
De ontwerper, geboren en getogen in Spijkenisse, is heel tevreden met het eindresultaat. "Alle bruggen zijn precies zoals je ze ziet op de biljetten", zegt hij. "De 100 euro brug is mijn favoriet want de groene kleur komt heel goed uit en ook de vorm vind ik heel mooi."
"Het project werd laatst genoemd door een gerenommeerde blog als één van de projecten die Rotterdam cool maken. Dat vond ik een compliment", aldus Stam. Maar of het toerisme nu echt gestegen is dankzij de bruggen, betwijfelt hij. "Er worden regelmatig fotografen en dagjesmensen gespot, maar het is nog niet zo dat er busladingen Japanners naar Spijkenisse komen."
Lara Laporte