Stonehenge naast tempel ook prehistorische kunstgalerij

© Thinkstock

Britse onderzoekers hebben door een uitgebreid laseronderzoek 72 graveerwerken uit het vroege bronzen tijdperk ontdekt in vijf stenen van de Stonehenge-site.

Dat meldt de Britse krant The Independent. “Hoewel Stonehenge een antieke tempel is, doet de site het ook dienst als prehistorische kunstgalerij”, luidt het in de krant.

De afbeeldingen van bijlkoppen en dolken waren niet met het blote oog te zien, maar wel zichtbaar via een gedetailleerd onderzoek met lasers. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden al 46 tekeningen ontdekt. Door de 72 nieuwe rotstekeningen, is Stonehenge de grootste collectie van prehistorische kunstwerken in het zuiden van Groot-Brittanniƫ.

Bijlkoppen en stormgoden

Bijlkoppen werden in de Indo-Europese traditie vaak geassocieerd met stormgoden. Bovendien werden bijlen die naar boven waren gericht, gebruikt als talismannen om mensen en eigendommen te beschermen tegen onweer en stormschade. Het is ook niet onwaarschijnlijk dat de tekeningen van bijlkoppen en dolken te maken hadden met begrafenisrituelen.

“De nieuwe ontdekkingen zijn heel belangrijk, omdat ze aantonen dat nieuwe technologieĆ«n essentiĆ«le informatie uit het verleden kunnen vrijgeven”, aldus Marcus Abbott van ArcHeritage, het bedrijf dat de resultaten van het laseronderzoek analyseerde.

Ook over de tempel van Stonehenge zelf hebben de onderzoekers meer informatie gekregen. Uit de analyse blijkt dat de tempel gebouwd is om vanuit het noordoosten te bekijken. Dit suggereert dat religieuze processies vanuit die richting de tempel naderden, waarschijnlijk tijdens de zomer- en winterzonnewendes.

Bovendien tonen tekeningen aan de zuidwestelijke kant van de tempel, die ruĆÆneus is, dat de tempel ooit volledig functioneel was. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content