St Patrick’s Day 2016: Meer dan Guinness en groene kabouters

© Reuters
Niels Saelens
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Chicago River kleurt groen en overal ter wereld slaan Irish pubs extra vaten Guinness in. Iedereen weet het ondertussen: 17 maart staat synoniem voor St Patrick’s Day. “Van in Amerika tot in Afrika wordt deze feestdag uitbundig gevierd”, aldus John Kennedy, een van de gidsen bij Fáilte Ireland.

Doorheen de jaren heen is St Patrick’s Day uitgegroeid tot een echt wereldfestijn. De periode dat enkel de Ierse eilandbewoners hun nationale feestdag vieren, ligt al lang achter ons. Volgens John Kennedy , gids bij Fáilte Ireland is daar een logische verklaring voor. “St Patrick’s Day is een dag die mensen samenbrengt.” Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom heel de wereld samen met de Ieren 17 maart viert, weet hij. Hij benadrukt dat we naar de Ierse geschiedenis moeten kijken: “Ieren zijn geboren emigranten.” Sinds de grote hongersnood in Ierland (1845) deinzen de inwoners er niet voor terug hun thuisland te verlaten. Ook tijdens de recessie in 2008 zijn talloze Ieren gevlucht naar het buitenland.

“Emigreren behoort nu eenmaal tot het verleden, het heden en de toekomst van de Ieren”

“Emigreren zit nu eenmaal in ons bloed”, gaat de gids verder “Ikzelf heb na mijn studies het land verlaten om in Groot-Brittannië werk te zoeken. Oude klasgenoten van mij vertoeven nu in Chicago, Hong Kong of Engeland. Iedereen heeft zijn eigen reden om zijn vleugels te spreiden. Sommigen hebben bijvoorbeeld het land verlaten omdat ze het hier op een bepaald moment te conservatief vonden.”

Al blijft iedere Ier Ierland in zijn hart dragen en dus neemt de Ier zijn feestdag mee. En dat zal volgens Kennedy niet snel veranderen. “Emigreren behoort nu eenmaal tot het verleden, het heden en de toekomst van de Ieren. Overal ter wereld kom je wel iemand tegen die op een of andere manier verwant is met een eilandbewoner.”

1916-2016

Wie aan St Patrick’s Day denkt, denkt ongetwijfeld aan Guinness en groene kabouters, maar dit jaar gaat er veel meer schuil achter de nationale feestdag van Ierland. “St Patrick’s Day heeft de Ieren altijd al nauw aan het hart gelegen”, zegt Críona Ní Dhálaigh , Lord Mayor (burgemeester) van Dublin. “Maar dit jaar herdenken wij ook het 100-jarig bestaan van de Eastern Rising.”

Tijdens die revolte kwamen de Ieren in opstand tegen de Britse heerschappij. Een gebeurtenis die de onafhankelijkheid van Ierland in 1919 inluidde. Dat jaar werd bovendien de Ierse onafhankelijkheidsverklaring op papier gezet.

“Maar vandaag willen we niet enkel naar het verleden kijken, wij blikken ook vooruit. St Patrick’s Day staat dit jaar ook in het teken van de jeugd, de toekomst van ons land”, aldus Ní Dhálaigh.

“Waar 100 jaar geleden onze grootouders nog streden voor onze toekomst, zullen zij de komende eeuw Ierland vormen.” Dit thema zal onder meer aan bod komen in de befaamde parade in Dublin. “Er wacht Ierland ongetwijfeld een prachtige toekomst”, besluit Lord Mayor.

Meer informatie over Ierland vind je op Ireland.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content