Schengen, geboorteplaats van het grenzeloze Europa

© iStockphoto

De naam Schengen is onlosmakelijk verbonden met open grenzen en een onbeperkt personenverkeer binnen Europa. De ondertekening van het gelijknamige akkoord in 1985, aan boord van het passagierschip MS. Princesse Marie-Astrid, vormt niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van Europa het wordt wereldwijd gezien als een belangrijke stap op weg naar een echt verenigd Europa.

Wat veel minder bekend is, is dat Schengen een wijnbouwdorp is gelegen aan de rivier de Moesel. Een dorp met veel bijzondere plekken die het waard zijn omontdekt te worden.

Naast het interactieve Europamuseum, dat al in 2010 zijn poorten opende werd onlangs – nog net op tijd voor dat (in 2015) de festiviteiten ter herinnering aan het feit het akkoord van Schengen dertig jaar geleden werd getekend begonnen – het prachtige nieuwe toeristische informatiecentrum geopend. Dit in het oogspringende gebouw verrees op een midden in de rivier de Moesel gelegen ponton. Het is ontworpen door de bekende architect Francois Valentiny, van wie in de omgeving van Schengen meerdere bouwwerken te bewonderen zijn.

De viering van 30 jaar Schengen beleeft zijn hoogtepunt in het weekend van 12 tot 14 juni. Het programma omvat onder andere een aantal concerten, een symposium – waar aansprekende gasten zoals Claude Juncker en Martin Schulz het woord zullen voeren – en een grote religieuze bijeenkomst in de open lucht. Bij die laatste gebeurtenis zullen religieuze leiders uit Duitsland, Frankrijk en Luxemburg aanwezig zijn.

De ‘Colum of Nations’, het monument dat pal voor het Europacentrum staat en dat het symbool vormt voor de 26 landen die samen de Schengenzone vormen, krijgt in dat zelfde weekend elf extra bronzen sterren. Bezoekers kunnen daardoor voortaan alle landen die tot de Schengenzone behoren direct herkennen.

Verder kan, in navolging van het idee van de ‘liefdessloten’ die overal in Europa op bruggen verschijnen, iedereen die gelooft in het idee van open grenzen en zich daardoor verbonden weet met de geest van het verdrag van Schengen zijn persoonlijke hangslot bevestigen aan het speciaal voor dit doel ontworpen kunstwerk.

De belangrijkste attractie van Schengen is echter het Europamuseum. Hier krijgt de bezoeker een overzicht te zien van alles wat met het beroemde verdrag te maken heeft. Ter gelegenheid van het 30 jarige jubileum werd het museum geheel gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Dankzij haar unieke ligging, in een streek waar drie landen, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg aan elkaar grenzen, kan men in Schengen de geest van het eengeworden Europa in de praktijk ervaren. Bijvoorbeeld in de vorm van prijswinnende wijnen, gemaakt van druiven uit de drie verschillende landen of de mooiste wandelroute uit de omgeving, de grensoverschrijdende ‘droomtocht grenzeloos Schengen’ .

Welkom Europa

In Luxemburg, in de streek van de Moesel, de Europese geschiedenis van dichtbij beleven? Dat kan tijdens een bezoek aan Schengen en het daar gelegen ‘Europamuseum’. Want of je nu onder leiding van een gids het museum bezoekt of in je eigen tempo erdoorheen dwaalt er staat je altijd een kleine cursus algemene ontwikkeling te wachten. Het is, zo zul je hier ontdekken, niet toevallig dat in dit slaperige wijnbouwstadje, gelegen op het punt waar Duitsland Frankrijk en Luxemburg aan elkaar grenzen op 14 juni 1985 aan boord van de riviercruiser MS Princesse Marie-Astrid het beroemde akkoord van Schengen werd getekend.

Schengen ligt namelijk op een unieke plek in Europa. Als je de andere twee landen van de Benelux meetelt dan ligt hier zefs een vijflandenpunt. Maar los daarvan, het feit dat dit beroemde verdrag in Luxemburg ondertekend werd onderstreept de belangrijke rol die het groothertogdom vanoudsher speelt als bemiddelaar tussen twee grote Europeese buurlanden.

In 2015 wordt in Schengen het feit herdacht dat hier dertig jaar geleden het beroemde verdrag werd gesloten.

Meer informatie vindt u op Visit Luxembourg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content