Reykjavik

© Andreas Tille, Wikicommons

De hoofdstad van IJsland is niet alleen de meest noordelijke hoofdstad van de wereld, maar tevens – officieel gesticht in de late 19e eeuw – een van de nieuwste én ongetwijfeld de properste!

De hoofdstad van IJsland is niet alleen de meest noordelijke hoofdstad van de wereld, maar tevens – officieel gesticht in de late 19e eeuw – een van de nieuwste én ongetwijfeld de properste!

Wat moet je zien?
Geschiedenis
Shopping
Aan tafel
After 8
Evenementen
Onderweg in de stad
Hoe geraak je er?

De naam ‘Reykjavik’ betekent “Rokerige Baai”, verwijzend naar de vele stomende geisers op die plek in de Faxabaai. Dankzij de onophoudende wind en het gebruik van warmwaterbronnen als gratis en bovendien milieuvriendelijke stadsverwarming staat Reykjavik tegenwoordig echter bekend als een eerder “rookloze stad”. Rondom helder water, intense kleuren, een open hemel en het fabelachtige licht van een laagstaande zon.

Ondanks de gemoedelijke dorpssfeer die de stad uitstraalt, heeft Reykjavík toch alle kenmerken van een moderne Europese hoofdstad. Reykjavik is het centrum van het land, zowel op politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak.

Het mag dan al zo zijn dat bijna de helft van de 270.000 IJslanders in de hoofdstad woont, wat betekent dat al? Op meer dan 1500 kilometer van de meest nabije Europese hoofdstad is Reykjavik een uitgestrooide stad, met huizen en gebouwen verspreid over een schiereiland, met zee aan twee kanten en aan de overkant besneeuwde bergen.

Er is ook ruimte genoeg, daarom heb je niet het gevoel in een stad rond te lopen. Weidse velden tussen de huizen, een vallei met een rivier vol zalm, meertjes in het centrum, heuvels met oneindige vergezichten, het is vreemd hier. Ook in het oude hart is het wennen, tussen de kleurrijke plaatgevels, een mix van beton en hout, soms lelijk maar ook aangenaam.

Reykjavik houdt het midden tussen een Scandinavisch vissersdorp en een Amerikaanse stad: het rood en blauw en geel van de golfplaten deinen door de straten. Huisjes met veranda’s en dakvensters, basalten blokken, een stad die vlugvlug is geboren en gegroeid, zonder het warme hart van een oude stad op het Europese vasteland.

Op het Laekjartong-plein staan bescheiden de ambtswoningen van de president en de eerste minister. De opera, het granieten parlement en de kathedraal, een voortuintje met een dwergberk, hier en daar een fraaie gevel, de lange rechte weg naar de kerk op de heuvel.

Overlevingsplep

Daar kan je het zien: Reykjavik is een overlevingsplek tussen lavavelden, een gekunstelde overwinning op de natuur met daar midden in de omgekeerde bliksemschicht van de Hallgrímskirkja, die geprangd zit tussen het blauw van de oceaan, het zwart van vulkaanbergen en het eeuwige wit van sneeuw en gletsjers.

Van ver domineert de Hallgrímskirkja de oude stadskern, van dichtbij laat ze in haar massieve elegantie ruimte voor alle mogelijke interpretaties. Bovenop de heuvel is het alsof ze met de rotsen is vergroeid.

Bij het Tjörnin-meer heb je een prachtig uitzicht over de stad op het schiereiland, de sneeuw op de kruinen van Esja en Snæfellsjökull, de vulkaan waarin de helden van Jules Verne hun reis naar het middelpunt van de aarde beginnen.

Mooi en ongeschonden

IJsland is ongeschonden en mooi als duizend jaar geleden. Buiten de hoofdstad kom je over zwarte pistes, langs lavavelden, watervallen, gruisvlakten, kraters. Rond een blauwe hoeve kringelt rook omhoog, uit borrelend hete modder ontsnappen zwaveldampen. Leeg land, onvruchtbaar land, woest land. Het is alsof je met Dante en Jules Verne afdaalt in de hel.

Te midden van een duivels operadecor van zwarte lava, witte stoomwolken en schoorstenen ligt de Blue Lagoon. De lagune is gevuld met mineraalrijk water uit hete bronnen, de temperatuur schommelt tussen 36 en 39 graden, blauwe algen en zouten geven de poel een melkige kleur.

Op 45 kilometer van Reykjavik ligt Thingvellir, het Mekka voor alle IJslanders. Thingvellir ligt in een brede en mooie vallei. Die plaats staat voor de Althing, het alleroudste parlement van Europa, omdat hier sinds 930 elke zomer gedurende twee weken de clanhoofden verzamelden om in democratische vergaderingen te beslissen over wetten en geschillen, huwelijken en vetes.

Voor IJslanders is dit een mythische plek, maar het is ook een wonderlijke site: tegen een rotswand langs het water van meer en rivier is Thingvellir een stuk opengereten aarde. Het ligt op de breuklijn van twee tektonische platen, die van Amerika en Europa die langzaam uit elkaar drijven.

IJsland leeft, het is het kind van goddelijke vulkanen, het blijft het ultima Thule van het Europese continent.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content