Toeristen beroven de Spanjaarden van hun siësta

dinsdag 31 juli 2012 om 15u06

Vanaf september is het verleden tijd in Spanje: uitgestorven straten, lege restaurants en gesloten winkels, kortom de siësta.

© Julio Rojas, Wikicommons

Toeristen is het al lang een doorn in het oog: de uren dat de straten in de dorpjes en steden uitgestorven zijn omdat de Spanjaarden hun siësta houden.

Om de toeristen tegemoet te komen heeft de Spaanse regering een nieuwe wet uitgevaardigd die de openingstijden van winkels verruimt. Voor kleine winkels gelden vanaf september helemaal geen beperkingen meer op de sluitingstijd, zelfs niet op zon- en feestdagen. De winkeliers bepalen helemaal zelf wanneer ze hun winkel openen en sluiten.

Grotere winkels mogen vanaf september 90 in plaats van de huidige 72 uur per week open blijven. Dat komt erop neer dat deze winkels maximaal 15 uur per dag geopend zijn. Bovendien mogen ze voortaan 16 in plaats van 12 zondagen per jaar hun deuren openhouden.

Grotere winkels in toeristische gebieden krijgen nog meer vrijheid en hoeven hun deuren het hele jaar door geen enkele zondag te sluiten.

Voor de Canarische eilanden en Mallorca zal er in dit opzicht weinig veranderen omdat de winkels er al van 9 tot 22 uur geopend zijn.

De Spaanse regering wil het met deze nieuwe regelgeving de 57 miljoen toeristen die jaarlijks Spanje bezoeken naar de zin maken. Door de crisis geven de Spanjaarden zelf alsmaar minder geld uit. Spanje heeft de hoop nu gevestigd op de toeristen. Toeristen moeten Spanje uit de crisis winkelen. (Bild/MS)

Knack Weekend Reizen-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

standaard | 31 juli 2012

Wat een idiotie! Iets of wat spanje-kenner respecteerd dit cultureel erfgoed en maakt er zelf dankbaar gebruik van, exporteerd het zelfs in de mate van het mogelijke naar zijn thuisland. Diegenen die de siesta hinderlijk vinden zijn gewoon de massatouristen die zich niet kunnen (intellectueel niveau) aanpassen aan de levenswijze van het land dat ze beweren te bezoeken (hoogstens 1 geleide uitstap buiten het all-inn hotel). Hinderlijker vind ik dat je bij ons om 22.00 uur nergens nog deftig kunt eten (in het echte Spanje het uur van het aperitief), kunnen we hopen op een aanpassing van onzentwege?

Ongepast?

lazenia | 31 juli 2012

Restaurants zijn gedurende de siesta NOOIT gesloten geweest ! !Dat er nu vele lege restaurants zijn, is eerder te wijten aan de huidige recessie.Vele toeristen doen het met een kleiner budget en eten 's middags een sandwich of iets dergelijks.Waar men -tegenover vroeger- meer mensen ziet, is in de goedkopere snack bars of type fastfood restaurants....

Ongepast?

 

Reageer

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze wekelijkse reizen nieuwsbrief!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse reizennieuwsbrief

E-mail:

Whitepapers

Meest gelezen