Reis rond de wereld met journalist en veelreiziger Tyler Brûlé

© .
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Wanneer hij niet in Londen is, waar hij woont en werkt, reist Tyler Brûlé de wereld rond op zoek naar verhalen en inspiratie. Wij vroegen de columnist, oprichter van Wallpaper én hoofdredacteur van Monocle naar zijn favoriete reisgewoonten.

Wat was de eerste reis die je zonder je ouders maakte ?

“In 1983 nam mijn grootmoeder mij voor een maand mee op een trip door Europa. Ik was vijftien en leerde meteen negen of tien landen kennen. Dat was een fantastische ervaring.”

Wat is je favoriete stad?

“Tokio is altijd in beweging en verandert tegelijk nooit. Er hangt een bijzondere mix van klassiek en modern. Op sommige plekken waan je je in 1950, in andere stadsdelen lijkt het alsof je in 2050 beland bent.”

Welke reisroute leg je het vaakst af?

“Met het vliegtuig is Tokio-Londen mijn meest afgelegde traject. Met de auto rijd ik geregeld voor een lang weekend van München in Duitsland naar Zuid-Tirol in Oostenrijk. En te voet begeef ik mij het vaakst van mijn appartement naar de kantoren van Monocle, allebei gelegen in de wijk Marylebone in Londen.”

In de shop van Hotel Murata in Zuid-Japan geef ik makkelijk zevenhonderd euro uit

Welke reisbestemming wordt volgens jou terecht gehypet?

“De stad Portland in de Amerikaanse staat Oregon. Het is een plek die in vele opzichten heel Amerikaans is, maar toch aanvoelt als een onafhankelijk vorstendom. Er hangt een vrije, wonderlijke vibe. In de comedy-serie Portlandia wordt hard gelachen met de excentrieke bewoners en hun ontspannen levensmentaliteit, maar wie de stad bezoekt, zal merken dat ze echt uniek is.”

En welke bestemming is onterecht een hype?

“Kaapstad. Iedereen beweert dat Kaapstad het Sydney van Afrika is, maar dat is niet zo.”

Wat is je favoriete hotel?

“Ett Hem in Stockholm. Beeld je in dat je rijke vriend de sleutels van zijn mooie huis voor je achterlaat en dat je ter plaatse ook zijn personeel aantreft dat jou met de glimlach ontvangt: dat is de sfeer die in Ett Hem hangt. Het hotel werd ingericht door Ilse Crawford, die niet alleen een goede vriendin van mij is, maar ook een ongelooflijke ontwerpster.”

Wat is je volgende reisbestemming?

“Morgen vlieg ik van Antwerpen naar Londen. Binnenkort heb ik een trip gepland naar Bangkok.”

Vertel ons over een klein, leuk adresje dat je kent.

“Ik hou heel erg van de Italiaanse espressobar Bar Centrale in München. Het is een eenvoudige koffiebar, maar het personeel is er altijd bijzonder vriendelijk en bijzonder knap. Aan de overkant van de straat ligt Hotel Cortiina, een goed boetiekhotel. De eigenaars van het hotel kochten Bar Centrale over en persoonlijk vind ik dat een geniale zet. Wie in een hotel logeert, heeft namelijk niet altijd de tijd om uitgebreid te ontbijten. Soms heb je een vroege meeting of moet je je trein naar de luchthaven halen. In plaats van het ontbijt over te slaan, kun je na het uitchecken bij Hotel Cortiina nog snel naar de overkant van de straat lopen om er een koffie te bestellen, of vers sinaasappelsap. Telkens als ik in München ben, kijk ik uit naar mijn koffiemoment in Bar Centrale.”

Als je je minibar zelf kon vullen, wat zou er zeker in steken?

“Lekker, lokaal gemaakt appelsap. Een witte schuimwijn of champagne. Spuitwater. Goede icetea. Gin van het merk Sul, uit Hamburg, en goede tonic van Aqua Monaco. En wat limoenen, om in partjes te kunnen snijden.”

Wat is je favoriete buitenlandse zin?

Genki? Dat is Japans voor: ben je gelukkig?”

Telkens als ik in Mu0026#xFC;nchen ben, kijk ik uit naar mijn koffiemoment in Bar Centrale

Welke stad heeft de beste luchthaven?

“Op een luchthaven moet alles vlot en beheerst verlopen, je moet er een groot aantal reisbestemmingen vinden en minstens één shop waar je een goede selectie internationale magazines kunt kopen. De luchthaven van Zürich voldoet voor mij aan al die voorwaarden.”

Vertel ons over de beste souvenirshop die je kent.

“De souvenirshop van Hotel Murata in de stad Yufuin, in Zuid-Japan, is de beste die ik ken. De shop is zo goed dat je er gemakkelijk zevenhonderd euro uitgeeft aan de beste Japanse keramiek, prachtig linnen en ongelooflijke zeep, allemaal lokaal gemaakt door vakmensen. En dat terwijl je voor een nacht in een van de betere hotelkamers ook al zevenhonderd euro zult betalen. Wie er een cadeautje koopt, heeft gewoon sterk het gevoel dat hij de lokale economie steunt. Je vindt hier absoluut geen brol.”

Bij Graanmarkt 13 in Antwerpen wordt sinds kort een ruime selectie Monocle-producten verkocht, van reisgidsen en magazines tot accessoires en kantoorspullen. monocle.com en graanmarkt13.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content