Plitvice, het groene hart van Kroatië

© iStockphoto

Vergeet even de aanlokkelijke kusten. Het groene binnenland van Kroatië is zo mogelijk nog mooier. Met als summum de meren van Plitvice, één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van Europa.

De stad Karlovac, iets ten zuiden van de hoofdstad Zagreb, vormt de toegangspoort tot het groe-ne binnenland van Kroatië. Het ecotoerisme komt in deze regio langzaam op gang, zoals langs de rivier Mrenica met zijn ontelbare kleine watervalletjes. Maar in de nog zuidelijkere regio Lika treft u de meest ongerepte natuur aan.

Aan de Gacka-rivier komt een stok-oud maar kranig vrouwtje uit haar houten huisje en toont ons de vertrekplaats voor onze kanotocht op deze stroom, één van de zuiverste van Europa, met glashelder water en bekend voor de vele forellen, die je er kunt spotten. De tocht gaat door een landschap waar de tijd al honderden lijkt stil te staan. Koeien grazen langs de oever en kippen lopen vrij op het erf van een boerderij. Vroeger stonden hier veel watermolens. Enkele zijn gerestaureerd en tonen hoe graan op traditionele wijze wordt gemalen.

Watervallenpark

De grootste en niet te missen attractie van het Kroatische binnenland, Plitvice, ligt ook in Lika. Het natuurreservaat telt 16 meren op verschillende hoogtes. Ze zijn met elkaar verbonden via spectaculaire watervallen, die enorme kloven in de rotsen hebben geslagen. Eén miljoen bezoekers krijgt deze werelderfgoedsite elk jaar over de vloer, maar dat merkt u niet als u op de paden rond de meren of op de houten wandelbruggetjes van dit uitgestrekte nationale park loopt.

Plitvice, het groene hart van Kroatië
© iStockphoto

Er zijn hier ook mooie fietsroutes, maar wij schepen in voor een boottochtje op het grootste en hoogst gelegen meer. Het rimpelloze water is prachtig turkoois en wordt omringd door beuken- en sparrenbossen. We bevinden ons op slechts op 15 km van de Bosnische grens. “Het park bleef tijdens de oorlog vijf jaar gesloten, wat geen slechte zaak was voor de fauna en flora,” vertelt onze gids. “Want hier zitten beren, wolven, wilde katten en allerlei zeldzame vogelsoorten.” Rond het park zijn tal van kleine hotels, pensions en vakantiehuisjes gevestigd en u kunt er ook paarden huren om de streek te verkennen.

Op de terugweg naar Zagreb is er tijd om forellen te proeven, de specialiteit van de streek. Dat doen we in Rastoke, een idyllisch dorp met watermolens aan de blauwgroene rivier Slunjèica. De 30 families die hier wonen verhuren ook kamers aan toeristen. Rastoke lijkt wel een pocketversie van wat deze streek allemaal te bieden heeft: kabbelende riviertjes in een rustgevende oase van groen.

(Filip Godelaine in Plus Magazine)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content