Pittoreske tuin uit Brussel wint Europese erfgoedprijs

Tuin van het Museum Van Buuren © .

De pittoreske tuin van het Brusselse Museum Van Buuren is bij de winnaars van de EU-prijzen voor cultureel erfgoed. Dat heeft de organisator Europa Nostra bekendgemaakt. De tuin viel in de prijzen in de categorie conservatie.

De tuin van het Museum Van Buuren werd in 1927 en 1928 aangelegd door Jules Buyssens (1872-1958), een tuinontwerper die toen al internationale erkenning genoot. Hij was een van de grondleggers van de Belgische beweging rond “Pittoreske Tuinen”.

“De jury waardeerde bijzonder de ervaring van de bezoekers die nu kunnen genieten van de gerestaureerde tuin, met een nieuwe beplanting, herstelde panorama’s en het unieke heraangelegd rosarium. Op die wijze kan men nu weer beseffen welke uitzonderlijke renaissance de tuinaanleg in Brussel gekend heeft in het interbellum. Zonder deze restauratie zou deze opmerkelijke periode in de geschiedenis van de tuinen compleet verdwenen zijn”, luidt het.

Dit jaar werden uit 263 inzendingen in totaal 28 winnaars voor de Europese erfgoedprijzen gekozen, verspreid over vier categorieën. De prijsuitreiking zal op 11 juni plaatsvinden in het stadhuis van Oslo. Daar worden 7 van de 28 winnaars uitgeroepen tot Grand Prix laureaat. Die slepen daarmee 10.000 euro in de wacht. Daarnaast zal er ook de publieksprijs uitgereikt worden. De stemming daarvoor loopt nog steeds op de website van Europa Nostra. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content