Petra

Niets kan je voorbereiden op Petra. Geen enkele foto immers en nauwelijks een filmbeeld kunnen een idee geven van de dimensie van deze eeuwenoude stad.

Niets kan je voorbereiden op Petra. Geen enkele foto immers en nauwelijks een filmbeeld kunnen een idee geven van de dimensie van deze eeuwenoude stad in Jordaniƫ.

Bezienswaardigheden
Geschiedenis
Weetjes
Tips

Twee dagen is een minimum om het belangrijkste te zien in deze 100 kmĀ² grote site. De NabateeĆ«rs, vreedzame, handeldrijvende nomaden die uiteindelijk voor een sedentair leven kozen, waren echte copycats. Ze pikten bij de Egyptenaren, bij de AssyriĆ«rs, bij de Grieken. En distilleerden daaruit hun eigen faƧadestijl.

Want achter de immense gevels zoals die van Al-Khazneh, de schatkamer, of van het Ad-Deir-klooster, zitten betrekkelijk kleine ruimten verscholen waarvan men niet altijd goed weet of ze dienst deden als woonplaats, tempel of graftombe.

Petra was het belangrijkste centrum van de cultuur van de NabateeĆ«rs vanaf de 4de eeuw voor Christus; in de 4de eeuw van onze tijdrekening zette het verval in. Een paar aardbevingen deden Petra in de vergetelheid verdwijnen. Kruisridders, die na nog zo’n verwoestende aardbeving waren weggevlucht, hadden in Europa de mare van de vernietiging van deze fabuleuze stad verspreid.

Zo kwam het dat alleen de bedoeĆÆenen er bleven, in het diepe besef dat zij de zorg hadden voor de erfenis van de NabateeĆ«rs. In 1812 was de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt de eerste westerse reiziger in 600 jaar die dit door wind en zandstormen verweerde wereldwonder mocht aanschouwen.

Zelfs nu, met de voorkennis van reisgidsen en fotoboeken, word je overweldigd door de stad die uit de rotsen gegroeid lijkt. Door de grootsheid van de panorama’s vanop de bergtoppen, door het ongekende kleurenpalet dat achter elke hoek, in iedere grot uitgesmeerd lijkt met reusachtige kwasten. Door de grillige organische vormen van het gesteente dat even mooi is als de bouwwerken van de NabateeĆ«rs.

Probeer je eens voor te stellen hoe de karavanen met goud, wierook, zijde en mirre hier aankwamen, na lange reizen door onherbergzaam woestijngebied. Hoe voluptueus het leven hier moet geweest zijn, hoe heilig en onheilspellend de hoge offerplaatsen.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content