Nieuwe jeugdherberg geopend in Kortrijk

28/03/15 om 13:19 - Bijgewerkt op 30/03/15 om 14:20

Bron: Belga

In Kortrijk is de nieuwe jeugdherberg Groeninghe geopend. Met een capaciteit van 123 bedden, verdeeld over 38 kamers, biedt het nieuwe onderkomen een derde meer plaatsen dan de vorige, verouderde Kortrijkse jeugdherberg. Het doel is het aantal overnachtingen te verdubbelen naar 20.000 per jaar.

Nieuwe jeugdherberg geopend in Kortrijk

Plan van nieuwe jeugdherberg in Kortrijk © .

Jeugdherberg Groeninghe is een nieuwbouw op de bestaande site in de Passionistenlaan in Kortrijk. Er werd 5,1 miljoen euro geïnvesteerd om de vorige jeugdherberg, die sterk verouderd was, slechts over elementaire sanitaire voorzieningen beschikte op de kamers en maar 96 bedden telde, te vervangen.

In de plaats is er nu een hedendaagse, met duurzame materialen gebouwde jeugdherberg die 38 kamers telt, goed voor 123 bedden. Daarnaast zijn er onder meer twee polyvalente ruimtes, een bar en multimediaruimte, een restaurant met selfserviceruimte en volledig ingerichte grootkeuken, en een zelfkookkeuken.

De jeugdherberg, die zal worden uitgebaat door de vzw Vlaamse Jeugdherbergen, werd geopend door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

De opening kadert in een inhaalbeweging voor de jeugdherbergen in Vlaanderen en Brussel die Weyts' voorganger Geert Bourgeois in 2010 lanceerde. Daarbij werd 30 miljoen euro uitgetrokken voor zeven nieuwe jeugdherbergen (oorspronkelijk acht, maar Diest viel weg).

"Oostende werd een jaar geleden geopend, en dit jaar volgen na Kortrijk nog Hasselt, Brugge, Lier en Brasschaat", zegt Stef Gits, de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. Het laatste project, Brussel, is voor ten vroegste binnen twee jaar.

Er zijn in Vlaanderen (en Brussel) momenteel 39 jeugdherbergen (of hostels).

Lees meer over:

Onze partners