“Olifant kan binnen zes jaar verdwijnen uit reservaat Tanzania”

© iStockphoto

De olifant kan binnen zes jaar verdwijnen uit een van de oudste reservaten van Afrika, als niet dringend maatregelen tegen grootschalige stroperij worden genomen. Dat blijkt uit een analyse van het Wereldnatuurfonds (WWF).

Het reservaat Selous, het grootste beschermde gebied van Tanzania, telde ooit een van de grootste concentraties Afrikaanse olifanten van het continent. Stropers, die op de olifanten jagen om hun ivoren slagtanden, hebben de populatie in minder dan veertig jaar tijd gedecimeerd. Ooit leefden er bijna 110.000 olifanten op de savanne, nu zijn dat er nog maar 15.000.

Toerisme

De analyse van het WWF laat zien dat het verlies van de olifanten negatieve gevolgen heeft voor de Tanzaniaanse economie. Met het verdwijnen van de olifanten komen de inkomsten van 1,2 miljoen mensen in gevaar. Reizen en toerisme leveren Selous jaarlijks 6 miljoen dollar op en de industrie levert een jaarlijkse bijdrage van 5 miljard dollar aan het Tanzaniaanse bruto binnenlands product. In Selous liggen ook de wereldberoemde berg Kilimanjaro en het Nationale Park Serengeti.

“Selous is het enige natuurlijke werelderfgoed in het zuiden van Tanzania en een van de grootse natuurgebieden in Afrika. De waarde voor Tanzania – en ook voor de rest van de wereld – is afhankelijk van de populatie wilde dieren en de ongerepte ecosystemen”, zegt Amani Ngusaru, landdirecteur voor Tanzania bij het WWF.

Mijnbouw

In 2014 zette de VN-werelderfgoedorganisatie Unesco het reservaat op de lijst met erfgoed dat in gevaar is. De Unesco maakt zich niet alleen zorgen om de grootschalige stroperij, maar ook over andere, mogelijk schadelijke industriële activiteiten in het gebied. Het gaat dan om mijnbouw, olie- en gasexploratie en de bouw van dammen.

Selous kan pas weer van de lijst af als stroperij beter wordt aangepakt, onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van voorgestelde industriële activiteiten, er investeringen komen in duurzaam toerisme en de inkomsten uit het reservaat eerlijk gedeeld worden met de plaatselijke bevolking, zegt het WWF. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content