Luipaard verliest 75 procent van zijn leefgebied

09/05/16 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:45

Het luipaard heeft vandaag een leefgebied ter beschikking van 8,5 miljoen vierkante kilometer, 75 procent minder dan drie eeuwen geleden. Dat blijkt uit een analyse over de status van de iconische gevlekte kat.

Luipaard verliest 75 procent van zijn leefgebied

© iStockphoto

Hoewel het luipaard (Panthera pardus) nog niet zo bedreigd is als sommige andere wilde katten, wordt het dier geconfronteerd met een groeiend aantal gevaren. De belangrijkste daarvan zijn het verlies van habitat, conflicten met mensen, trofeejacht en stroperij.

Drie van de negen erkende ondersoorten zijn al bijna volledig uitgestorven. Dat concluderen wetenschappers van de organisatie Panthera. Zij onderzochten gedurende drie jaar gegevens over het leefgebied van het luipaard.

Verdwenen

Voor 1750, de start van de Industriële Revolutie, het kolonialisme in Afrika en het grootschalige gebruik van land door de mens, had het luipaard een gebied van ongeveer 35 miljoen vierkante kilometer ter beschikking. Het dier kwam voor van Afrika tot Oost-Azië.

Vandaag moet het luipaard het doen met nog maar 8,5 miljoen vierkante meter, drie kwart minder.

Niet alleen het Afrikaanse luipaard komt hierdoor in moeilijkheden, ook op het Arabisch Schiereiland, in grote delen van China en in Zuidoost-Azië zijn bijna alle luipaarden verdwenen.

Tunnel voor luipaarden

Kort na de bekendmaking van de resultaten van de studie kondigde Rusland aan dat het de Narvinskii-tunnel opende op de grens van Siberië met China, onder een belangrijke migratieroute van het Amoerluipaard, een van de meest bedreigde soorten.

De tunnel moet de luipaarden veiliger naar de overzijde brengen en voorkomen dat ze sterven door het steeds drukker wordende verkeer in deze regio.

Ook Mongolië trad heel recent in actie om het sneeuwluipaard te beschermen: het parlement keurde de aanleg goed van een natuurreservaat in het zuiden, ter hoogte van de Gobi-woestijn. (IPS)

Onze partners