Cambodja telt nog maar twintig luipaarden

© iStockphoto

Cambodja telt nog maar twintig luipaarden. Het dier dreigt er binnen twee jaar dezelfde weg op de gaan als de tijger die twee maanden geleden uitgestorven werd verklaard.

Net als bij de tijger is de snelle achteruitgang van de luipaard in Cambodja het gevolg van stroperij in beschermde bossen in de provincie Mondulkiri, hun laatste habitat in het land.

“Luipaarden overleefden het langst in Mondulkiri omdat het een van de minst bevolkte provincies in Cambodja is”, zegt Jan Kamler van de milieuorganisatie Panthera in AziĆ«.

Maar ook in Mondulkiri vallen nu luipaarden ten prooi aan de illegale strikken die overal opduiken. Stropers zijn vooral op zoek naar wilde varkens en kleine herten, maar de strikken maken geen onderscheid tussen hun prooien.

De strikken zijn verboden, net als de stroperij op zich, maar volgens Kamler stuwt de handel in vlees de stroperij in het land. “De lokale bewoners doden geen dieren voor hun eigen consumptie, maar voor de winst die ze maken als ze het vlees verkopen aan handelaren die het vlees lokaal, nationaal en internationaal verhandelen”, zegt hij.

Buurland Vietnam is een belangrijke markt voor het vlees uit Mondulkiri, zegt Kamler “Vietnam heeft zelf geen wild meer, dus kopen ze eender wat van de Cambodjanen.”

Geneeskunde

Luipaarden zijn zo zeldzaam geworden dat ze op zichzelf geen prooi zijn voor de stropers, zegt hij, maar als ze uitwerpselen of sporen ontdekken, doet het vooruitzicht op een hoge prijs ze van tactiek veranderen. “De Vietnamezen betalen hoge prijzen voor luipaardproducten, omdat ze gebruikt worden in de Aziatische geneeskunde.”

Nu de populatie zo sterk is gedaald, neemt de vrees voor inteelt en genetische problemen toe, die het overleven van de soort nog verder in gevaar brengen. Dat is al gebeurd bij panterpopulaties in Florida en Rusland. “Dna-analyse van de amoerpanter in Rusland toonde erg lage genetische diversiteit aan, zoals we eerder ook zagen bij panters in Florida”, zegt Kamler. “Bij de amoerpanter zien we meer dieren met korte staarten en andere unieke afwijkingen, een teken van inteelt.”

De panters in Cambodja hebben nog een kans als er opgetreden wordt tegen de stroperij, maar de klok tikt. “Ik denk dat het uitsterven van tijgers in Cambodja de politieke wil helpt creĆ«ren om de luipaard te redden”, zegt Kamler. “Maar het is onduidelijk tot welke actie dat leidt. Iedereen in de regering met wie ik sprak, lijkt bezorgd, en ze beloven om meer te doen. Maar het valt nog te bezien of dat resulteert in echte actie of het aanwerven van meer parkwachters.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content