Mozambique krijgt grootste zee reservaat van Afrika

© Thinkstock

Mozambique heeft van de eilandenarchipels de Primeiras en de Segundas beschermd gebied gemaakt. Daarmee is het grootste zee reservaat van Afrika ontstaan.

Het nieuwe natuurgebied bestaat uit tien eilanden voor de noordelijke kust van Mozambique. Het gebied is ecologisch erg waardevol dankzij unieke koraalriffen en de vele zeeschildpadden. Het gebied heeft belangrijke mangrovebossen, een rijke fauna en diepe onderwaterkloven.

Met name die kloven zijn belangrijk. Ze zorgen voor een opstuwing van koud water dat rijk is aan voedingsstoffen, waardoor de archipel minder kwetsbaar is voor verbleking van de koralen, die riffen over de hele wereld treft.

Ongebreideld toerisme en overbevissing

De milieuorganisatie Wereldnatuurfonds (WWF) ijverde acht jaar lang voor de bescherming van de eilanden, die worden bedreigd door ongebreideld toerisme en overbevissing.

“Dit is een goed antwoord op de vraag van de plaatselijke bevolking om hun natuurlijke rijkdommen te beschermen”, zegt FlorĆŖncio Marerua van het WWF in Mozambique. “Het is een belangrijke stap in de bescherming en het duurzame beheer van de natuurlijke rijkdommen langs de kust van Mozambique. Het is ook internationaal een belangrijke zone in het netwerk van zee reservaten. Het is vooral opwindend dat zowel de overheid als de lokale bevolking de voordelen van die bescherming erkennen.” (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content