Mini-Europa bouwt militaire begraafplaatsen na

13/06/14 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Mini-Europa heeft zijn parcours "Remember 14-18" geopend. Honderd jaar na het begin van WOI wil het miniatuurpark de bezoekers laten reflecteren over de oorlog en de links met het Europese project.

Er komen nieuwe miniaturen (op een schaal 1/25) van vijf militaire begraafplaatsen aan het oorlogsfront. De aanwezigheid van Duitse, Franse, Engelse en Canadese kerkhoven, maar ook de Joodse en Islamitische graven benadrukken het internationale en multiculturele karakter van de Groote Oorlog.

Opvallend is ook de reproductie van het beroemde beeldhouwwerk "Het Ouderpaar" van de Duitse Käthe Kollwitz, te vinden op het Deutsche Soldatenfriedhof in Vladslo (Diksmuide).

Een andere miniatuur beeldt het opmerkelijke kerstbestand in Waasten uit: Duitse en Engelse soldaten praten, drinken en spelen voetbal in het niemandsland tussen de loopgraven.

Naast de nieuwe reproducties, krijgen ook veertien van de bestaande monumenten een plaat die de historische link met de oorlog uitlegt. Ook de gevolgen van de Eerste Wereloorlog op wat later de Europese Unie zou worden, staan in vier talen te lezen.

"Hoewel Mini-Europa onmiddellijk het beeld van plezier en ontspanning oproept, loopt er een pedagogische rode draad door het miniatuurpark", onderstreept Thierry Meeûs, afgevaardigd bestuurder van Mini-Europa.

"Onze kracht is het grote publiek te laten nadenken over onderwerpen die hen voorheen misschien onverschillig lieten." (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners