Kunst op ongekende hoogte

Gauertaler AlpKulTour © Montafon Tourismus GmbH

Het bergsymposium SilvrettAtelier en het themawandelpad Gauertaler AlpkulTour bieden een indrukwekkende combinatie van berglandschap en kunst. Beide kunstprojecten in Montafon zorgen dankzij hun autonome positie en het hoge niveau voor furore en inspiratie in de regio, zowel onder gasten als onder bewoners.

SilvrettAtelier: het hooggebergte als inspiratiebron

Het gebied op 2000 meter boven de zeespiegel rond de Versettla vormt vanaf 20 augustus veertien dagen lang het artistieke epicentrum van Montafon: elke twee jaar nodigt Roland Haas, een kunstenaar uit Schruns, gerenommeerde kunstenaars uit verschillende disciplines uit om met elkaar van gedachten te wisselen in het bijzondere hooggebergte van Silvretta, waar natuur, techniek en toerisme samenkomen. Dit jaar wordt het kunstproject gesponsord door Stand Montafon, Montafon Tourismus en Silvretta Montafon.

Art Camp, SilvrettAtelier
Art Camp, SilvrettAtelier © Roland Haas

In tegenstelling tot de negen eerdere bergsymposia die op de Silvretta-Bielerhöhe werden gehouden, doet dit keer Nova Stoba, een prachtig restaurant bij het bergstation van de Versettlabahn, dienst als ‘basiskamp’ van het SilvrettAtelier. Dit is de tijdelijke woonplaats en het hooggelegen uitgangspunt voor creatieve uitstapjes voor acht kunstenaars uit Canada, Italië, Duitsland en Oostenrijk.

De deelnemers hoeven zich niet druk te maken over dagelijkse beslommeringen, maar kunnen zich hier, ver van de hectiek en de stress van het dagelijks leven, helemaal wijden aan hun kunstzinnige uitspattingen. De verschillende kunstrichtingen en technieken (van olie- en acrylschilderijen tot aquarellen en tekeningen, van fotografie en beeldhouwen tot object- en conceptkunst, van videokunst tot landschapskunst) zullen niet alleen leiden tot een intensieve uitwisseling van ervaringen, maar ook tot werk van hoog niveau – een niveau dat past bij de fysieke hoogte van 2000 meter.

Gauertaler AlpKulTour
Gauertaler AlpKulTour © Montafon Tourismus GmbH

Kunstliefhebbers kunnen de gemaakte werken en ensceneringen van het berglandschap van Montafon volgend jaar tijdens het Kunstforum Montafon in Schruns bewonderen.

Gauertaler AlpkulTour: de natuur als podium

In het Gauertal, een van de mooiste valleien in de Alpen, leidt de themawandeling Gauertaler AlpkulTour door het cultuurlandschap van Montafon. De wandeling, die door kunstenaar Roland Haas uit Montafon is samengesteld, voert langs dertien locaties die stuk voor stuk heel bijzonder zijn. De opvallende houtsculpturen wekken verbazing en zetten aan tot nadenken, filosoferen en fantaseren.

De eeuwenoude cultuur van het dal wordt op een ongebruikelijke manier binnen de context van het heden geplaatst en biedt de wandelaar bij elke stop inzicht in een ander hoofdstuk van het cultuurlandschap, zoals het herdersleven, de traditionele, oude boerderijen (‘Maisäs’) en de geschiedenis van de bergweiden.

Gudrun Bielz Uncertainty Romance, SilvrettAtelier 2014, Lichtinstallation
Gudrun Bielz Uncertainty Romance, SilvrettAtelier 2014, Lichtinstallation© Liddy Scheffknecht

Op zo’n 1900 hoogte meter nodigt de ’toegangspoort’ uit om alle facetten van de themawandeling te ervaren. Het beeldhouwwerk van sparrenhout uit de regio symboliseert de onderdelen van de bouwwijze van de traditionele houten berghutten. Kort hierna ziet de wandelaar al vanuit de verte de ‘mythenboom’: een sparrenboom waarvan de wortels als een schijf naar de hemel oprijzen. Rode pijlen verwijzen naar water of naar door bomen opgeslokte gebouwen. ‘De wachter’ strekt beschermend zijn krachtige wortels uit over de bezoekers, die op ‘de tribune’ worden uitgenodigd om hun blik over het Gauertal te laten dwalen. ‘De geweiboom’ vertelt het verhaal van de soms moeilijke relatie tussen jacht en alpenboerderijen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de dertien kunstwerken langs de themawandeling. Via een QR-code kunnen bezoekers op hun smartphone meer informatie opvragen over de verschillende thema’s van het cultuurlandschap. Bij elk kunstwerk staat een bordje met een verwijzing naar het betreffende AlpkulTour-thema in de streektaal van Montafon. De vertaling kan worden opgevraagd door de QR-code te scannen.

Meer informatie: www.montafon.at

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content